Ciorba a la grec

Cu siguranta in anii copilariei mele, la mama acasa, nu era zi fara ciorbita, fiind fel principal, chiar primul fel pentru ca la noi in familie se serveau cam doua feluri de mancare.
Eu trebuie sa recunosc ca an ziua de azi nu prea ma mai dau in vant sa mananc ciorba, prefer mai mult supele, dar cum cel mai mult gatesc pentru micuta mea familie, nu pot lipsi mancarurile gatite.
Ciorba a la grec insa, este una din preferatele mele chiar daca o prepar destul de rar, iar acum a fost un moment bun pentru ca aveam toate ingredientele necesare.

Ingrediente pentru ciorba de curcan a la grec:

  • 700 grame curcan ( 1 pulpa + 1 aripa )
  • 2 morcovi
  • 1 pastarnac
  • 1 telina mica
  • 4 catei de usturoi
  • 1 ceapa rosie
  • 400 ml smantana
  • 4 galbenusuri
  • 60 grame orez basmati cu salbatic
  • 1 lamaie
  • 2 legaturi de marar
  • sare
  • 3.5 – 4 l apa

Ciorba a la grec_1

Modalitate de preparare ciorba de curcan a la grec:

Pentru inceput am pus apa la fiert, cand aceasta a dat in clocot, am pus carnea pe care de obicei o las sa fiarba 10 minute, dupa care o mut intr-o alta oala cu apa curata.
Am lasat carnea sa fiarba aproximativ 90 min, timp in care m-am ocupat de legume.
Cand am fost in Praga, am vazut prima oara legumele la ciorba taiate juliene si mi-a placut foarte mult ideea, asa ca am pus in practica la aceasta ciorbita, am taiat morcovii, pastarnacul si telina, ceapa o pun intreaga si o scot inainte de a finaliza.
Dupa cele 90 minute am scos carnea pentru a o putea desface de pe os si pentru a putea fi taiata bucatele, dupa care le-am pus din nou la fiert impreuna cu legumele, usturoiul si orezul, am adaugat sare si am lasat sa fiarba inca 20 minute, pana cand orezul a fost fiert.
Intr-un vas separat am amestecat galbenusurile de ou cu smantana si zeama de lamaie. Peste acest amestec se adauga cate un polonic de ciorba, timp in care se amesteca continuu, dupa 5-6 polonice, se poate amesteca cu restul ciorbitei.
Se adauga mararul tocat si ciorba de curcan a la grec poate fi servita!

  • Inainte de a combina ciorba cu amestecul de ou si smantana, se opreste focul pentru a stopa fierberea.
  • timpul de fierbere difera in functie de tipul de carne pe care il folositi, daca curcanul sau puiul sunt din comert atunci timpul de fierbere cu siguranta va fi mai scurt, insa eu la aceasta reteta am folosit carne bio, din gospodaria mamei soacre, carne care fierbe mult mai greu.

Sa aveti pofta buna!

 

 

Related Post

Orez basmati cu mango si rodie Aceasta reteta de orez basmati cu mango si rodie a fost pregatita pentru o masa festiva, servita la aperitive, fiind o combinatie ce merge foarte bine atat rece cat si calda, orezul fiind pus in v...
Ciorba de loboda Daca nici in sezon nu profitam de aceste frunze, nici nu mai au farmec alta data, iar loboda se foloseste mai ales primavara, cand aduce cu ea primele culori vesele in bucatarie.Loboda este fo...