Somon cu cartof dulce si piure de mazare

Cel mai bine ma simt cand am invitati la masa, atunci cand gatesc pentru prieteni, indiferent daca este sau nu un eveniment deosebit. Pentru ca astazi am avut niste musafiri dragi, m-am gandit sa ii astept cu un somon la cuptor, iar la garnitura un piure de mazare si baghete de cartof dulce la cuptor, o combinatie reusita in care se imbina grasimile sanatoase ale somonului cu dulceata din cartoful dulce si textura interesanta a piureului de mazare pe premisa nicio farfurie fara pata de culoare verde!

Ingrediente pentru Somon cu cartof dulce si piure de mazare pentru 6 portii:

  • 1 kg file de somon
  • 1 lamaie
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 cartof dulce
  • 1 lingurita fulgi chilly
  • 1 kg mazare congelata
  • 1 ceapa rosie
  • 60 grame unt
  • Sare

Modalitate de preparare Somon cu cartof dulce si piure de mazare:

Una dintre cele mai sanatoase modalitati de a gati somonul, pestele in general, este la cuptor, chiar putin inabusit si servit cu o garnitura de carbohidrati, cartof dulce in cazul nostru.

Pentru ca am cumparat 3 bucati de somon frumos filetate, mi-a mai ramas sa il portionez in 6 bucati egale si sa il spal foarte bine pentru a fi numai bun de gatit.

Intr-o tava de cuptor punem hartie de copt cat sa acoperim toata suprafata, peste care asezam bucatile de somon pe care le stropim cu cele 2 linguri de ulei de masline si sucul de la 1 lamaie si putina sare.

Somonul are un gust prea bun pentru a fi condimentat in exces.

Intr-o alta tava repetam operatiunea cu hartia de copt  si asezam bucatile de cartof dulce, pe care le stropim tot cu un amestec din: 2 linguri ulei de masline, un varf cutit sare, oregano  si 1 lingurita fulgi de chilly.

Dupa ce am condimentat atat pestele cat si cartofii, pe care i-am intors pe toate partile, ii lasam sa se odihneasca 30 minute, acoperiti cu folie de aluminiu.

In acest timp ne putem ocupa de partea verde a acestei retete si anume deliciosul piure de mazare. Personal, mi se pare a fi una din cele mai gustoase garnituri.

Intr-o cratita punem untul impreuna cu ceapa rosie taiata in jumatate peste care adaugam mazarea congelata, amestecam bine si le lasam acoperite pentru 25 minute.

Dupa acest interval de timp scoatem ceapa care si-a facut treaba bine si o dam deoparte, iar mazarea se potriveste cu sare si putin piper dupa care se mixeaza pana se obtine consistenta dorita.

In cuptorul preincalzit la 200 grade se introduce mai intai tava cu cartofi, intrucat necesita un timp de preparare mai mare, iar dupa 10 minute se poate introduce si pestele pentru inca 20 minute.

Somon cu cartof dulce si piure de mazare, servit cald, insotit de un pahar de vin alb si prieteni dragi!

Pofta buna!

Cel mai sanatos somon este cel salbatic, pe care il putem gasi in varianta congelata la noi in tara, chiar daca are cu totul alta textura fata de cel de crescatorie este o adevarata bijuterie. 

Related Post

CONOPIDĂ CU TURMERIC, CARTOF DULCE, BRÂNZĂ FETA ȘI RODIE Știu că mereu am pus rețetele individuale, dar meniurile mi se par mai complete și mai simplu de înțeles atunci când vine vorba cum să combinăm corect alimentele.După ce am fost plecată două zile ...
BUDINCĂ DE CIOCOLATĂ CU CARTOF DULCE ȘI MANGO Te-ai gândit vreodată că budinca de ciocolată poate fi făcută și altfel decât cu o cantitate ridicată de zahăr și totuși să fie gustoasă? Eu am încercat o nouă budincă de ciocolată vegană și am fo...
CARTOF DULCE CU LĂMÂIE ȘI OREGANO Niciodată nu este de ajuns cartof dulce la o masă!Pe lângă faptul că este o încântare indiferent de modul de preparare pe care l-ai alege, cartoful dulce este și o sursă de:Vitamina C B...
ZIUA 57 FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT O zi fără zahăr adăugat în care m-a cuprins pofta de desert, unul ciocolatos nu orice așa. Iar ca să îmi potolesc pofta am făcut o budincă de cartof dulce cu pudră de cacao și mango, pe care am serv...