chilli con carne

Chilli con carne este un preparat mexican in care se amesteca fasolea rosie cu carnea tocata si evident ardeiul iute.

Este un fel de mancare care se potriveste foarte bine intr- o seara alaturi de prieteni, pentru ca necesita a se stinge totul cu bere rece.

Eu, evident ca trebuie sa recunosc ca nu ma dau in vant dupa astfel de nebunii, dar nici nu stau deoparte si gust alaturi de ceilalti. Cu alte cuvinte este o mancare zdravana, satioasa, aromata si iute pe care trebuie sa o incerci macar o data in viata.

Asa am facut si eu, m-am accesorizat cu toate ingredientele, m-am documentat cum trebuie sa fac sa fie bine si a fost un succes total.

Ingrediente pentru Chilli con carne:

  • 1 morcov mare
  • 2 cepe rosii
  • 5 catei de usturoi
  • 2 ardei kapia
  • 500 g carne tocata de vita
  • 400 g fasole rosie la cutie
  • 100 ml pasta de tomate
  • 1 rosie mare
  • 4 linguri ulei de masline
  • 4 lingurite amestec condimente Chilli con carne
  • jumatate lingurita fulgi chilli
  • sare din belsug dar dupa gust
  • lipie pentru servire

Condimente pentru Chilli con carne:

  • 1 lingurita paprika
  • 1 lingurita chimen
  • un sfert de lingurita maghiran uscat
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita pudra ardei iute

Eu am avut un condiment special pentru chilli con carne, achizitionat dintr-o campanie Lidl, asa ca l-am folosit pe acesta si am pus 4 lingurite generoase cu amestec de condimente Chilli con carne. Daca nu aveti un astfel de condiment adaugati-le pe cele enumerate mai sus.

Modalitate de preparare Chilli con carne:

Pentru inceput ne ocupam de legume prin spalare, curatare, tocare.

Morcovul, ceapa si usturoiul le-am introdus intr-un tocator care le-a maruntit fin si elegant. Daca nu folositi un astfel de aparat, tocati marunt ceapa iar morcovul merge dat pe razatoare.

Ardeiul kapia insa l-am taiat fasiute subtiri.

Într-o tigaie cu pereti inalti, eu am folosit o tigaie de tip wok, adaugati uleiul de masline si turnati toate legumele pentru a le cali. Lasati la foc mic pentru a evita orice fel de arsura neplacuta si amestecati frecvent timp de 5 minute, ma rog pana cand legumele se inmoaie.

Tot in acest moment adaugati condimentele.

Cand legumele sunt gatite adaugati carnea tocata, mariti flacara si amestecati frecvent timp de 5-8 minute.

Adaugati pasta de tomate si rosia taiata in cuburi.

Lasati sa fiarba la foc mic inca 20 minute dupa care adaugati conserva de fasole rosie.

Intamplarea a facut sa am si o conserva cu fasole rosie picanta, asa ca va orientati la adaugarea condimentelor si pe parcus ce gatiti, voi decideti cat de picant sa fie la final.

Dupa ce ati adaugat fasolea, aveti grija sa amestecati frecvent, lasati vasul acoperit si la foc mic. Mentineti pe foc inca 15 minute.

Pentru servire am ales lipie, insa se potriveste foarte bine cu orez basmati.

Pentre cei ce nu fug de combinatiile indraznete, se poate adauga 1 lingura smantana sau iaurt grecesc.

Daca ar fi sa schimb ceva la reteta asta, cu siguranta data viitoare as adauga porumb dulce si ceapa verde.

Este unpreparat condimentat si aromat cu care sunt sigura ca veti incanta musafirii.

Nu uitati sa aveti cateva beri la rece, vor fi savurate precum preparatul.