supa de linte

Daca mi-ai fi oferit acum cativa ani o mancare pe baza de linte, era ca si cum nu mi-ai fi oferit nimic de mancare. Nu imi zicea nimic si nici nu vroiam sa o incerc, fixuri feminine este adevarat.

Dar uite cum se mai schimba omul cu tot cu gusturile si fixurile pe care le are. In urma cu ceva timp, m-am trezit la o petrecere de firma cu specific libanez cand mi-am zis:  oh, nu , nu cred asa ceva, nu tocmai astazi cand imi este atat de foame! Dar pentru ca nu imi place sa fac mofturi in public si sa ma simt incoltita de privirile celor din jur, mai ales intr-un asemenea context, am decis alaturi de sotul meu sa incercam, pentru ca de murit nu avem cum sa murim din asta.

Ma mai intalnisem eu cu astfel de propuneri dar fiind in cerc restrans de prieteni, mi-am asumat aerul de printesa si am decis sa mananc o salata simpla.

Ideea este ca m-am indragostit iremediabil de bucataria libaneza si cred cu tarie ca este una din cele mai gustoase bucatarii, unde am intalnit cele mai interesante aperitive si salate, precum si mancaruri pe baza de carne sau vegetariene.

Asa am inceput eu sa cumpar hummus, naut, linte, cum tot asa am inceput sa mananc patrunjel ( eu, cea care mergeam in restaurante si solicitam in mod clar sa nu imi arunce verdeata peste mancare!)

Una din supele dragi este supa de linte, pe care am pregatit-o atat supa crema cat si cu boabele de linte lasate intregi.

Supa de linte este o alegere sanatoasa si nutritiva, cu un minim de ingrediente, ideala mai ales pentru zilele de post sau vegetarieni.

Stiati ca:

  1. Lintea contine un nivel ridicat de fibre solubile, ceea ce ajuta la scaderea colesterolului din sange?
  2. Lintea este o sursa importanta de acid folic si magneziu, ambele contribuind la sanatatea inimii.
  3. Prin continutul mare de fibre previne tulburarile digestive.
  4. Stabilizeaza nivelul zaharului din sange.
  5. Lintea este o sursa importanta de proteine, fiind pe lista vegetarienilor din lumea intreaga.
  6. Creste nivelul de energie
  7. Este saraca in calorii , fiind o alegere corecta si pentru persoanele ce vor sa scada in greutate.

Un alt avantaj pe care il are aceasta supa, este ca lintea se gateste foarte usor.

Ingrediente supa de linte:

  • 1 morcov mare
  • 1 ceapa ( rosie sau alba)
  • 3 tije de telina ( apio )
  • frunzele de la telina
  • 3 catei de usturoi
  • 4-5 linguri ulei de masline
  • 200 g pasta de tomate
  • 1 lingura boia iute
  • jumatate lingurita scortisoara
  • jumatate lingurita turmeric
  • jumatate lingurita piper cayenne
  • jumatate lingurita garam masala
  • 1 foie de dafin
  • sare dupa gust
  • 300 g linte verde
  • 1,3- 1,5  l apa

Condimentele, secretul unei supe delicioase si aromate. Va puteti juca cu condimentele in functie de cat de picanta sau dulce doriti sa fie supa.

Modalitate de preparare supa de linte:

Ne ocupam mai intai de morcov si ceapa pe care le taiem in bucatele mici.

Puneti uleiul la incins intr-o oala in care urmeaza sa preparati ciorba si caliti morcovul cu ceapa pentru 3 minute la foc mic.  Cand ceapa se inmoaie, adaugati pasta de tomate, urmata de tijele de telina feliate si condimente.

Lasam totul la foc mic sa se gateasca aproximativ 7 minute, avand grija insa sa amestecati frecvent.

Adaugati apa, usturoiul taiat felii, foia de dafin si lintea .Daca aveti supa de legume sau de carne, o puteti folosi, eu am folosit doar apa.

Lasati ciorba la foc mic in continuare, cu capacul pus, pentru aproximativ 40 minute. Timpul de preparare depinde si de tipul de linte pe care o folositi. Este posibil ca dupa 30 de minute lintea sa fie fiarta sau sa aiba nevoie de 10-15 minute in plus.

Verificati dupa 30 minute daca mai este nevoie sa adaugati apa, in functie si de consistenta dorita, eu am lasat-o cu doar 1,3 l de apa pentru a fi mai consistenta.

Daca nu tineti post, puteti servi supa cu iaurt grecesc sau pur si simplu cu bruschete frecate cu usturoi, lipie libaneza sau ca atare asa cum am facut si eu 🙂 .

Este delicioasa supa de linte, am dreptate?

Cu tot dragul, 

Daniela

Related Post

NĂUT CROCANT LA CUPTOR Rontz, rontz, rontz, dacă ar fi să desscriu sunetul reprezentativ pentru această gustare aromată și condimentată, acesta este, rontz, rontz...Este una din cele mai ieftine idei pentru o gustare să...
ÎNȘELĂCIUNEA ZILEI! ”BACON” DIN MORCOV PENTRU GUSTĂRI NEVINOVATE PAM-PAMRonțăiala, slăbiciunea oricui și supărarea abdomenului. Că-i o sămânță de floarea soarelui/dovleac, nuci sau grisine, ronțăiala este esențială după ce apune soarele și mai ales când te uiți...
ZIUA 9 DIN CELE 30 FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT + O SUPER REȚETĂ DE TZATZIKI FĂRĂ IAURT 9 din 30 fără zahăr adăugatStau și mă întreb de ce nu am ales 49 de zile, ca la loto, dar mi-e că numai 6 erau norocoase... chiar și așa, cred ca google ar fi indexat belea ziua 6 din 49, nu?Ziu...
TERCI DE OVĂZ #fărăzahăradăugat CU ZMEURĂ, RODIE ȘI CONDIMENTE NATURALE No sugar added30 de zile #fărăzahăradăugat este cea mai nouă provocare la care vă invit să participați. Este un proiect în care îmi doresc să împărtășim cât mai multe idei despre un stil de viață ...