lasagna cu ciuperci si vita

Lasagna cu carne si ciuperci, oare este ceva complicat?

Este prima oara cand gatesc lasagna, pentru ca intotdeauna mi s-a parut un preparat complicat. Drept dovada ca acum vreo 4 ani am avut intentia de a incerca dar am ramas cu cutia de foi in camara si la o curatenie generala am renuntat sa le mai pastrez.

Umbla o vorba prin targ care spune ca de ce ti-e frica, de aia nu scapi! Si bine a zis-o ca asa este. 🙂

Dar intotdeauna tot raul este spre bine, asa si cu minunatia noastra de lasagna care a fost apreciata si savurata pana la ultima bucata.

Pentru cei abonati la newsletter, am lansat un fel de provocare, in care tu spui ce reteta iti doresti sa citesti, eu o gatesc, o pozez si vin cu reteta cat mai detaliata.

Cami, una din cititoarele fidele, a raspuns cel mai repede si cel mai provocator, cu lasagnaaa. Asa ca, draga mea, sper sa iti placa ingredientele alese de mine iar reteta sa fie pe masura asteptarilor tale. Iti multumesc pentru raspuns si nu sunt singura, Bogdan iti multumeste pentru ca a descoperit inca ceva ce ii place :)) , cu siguranta fara aceasta provocare, nu s-ar fi regasit pe site un asemenea deliciu.

Ne apucam de treaba? Cu ingredientele oferite vom obtine o tava pentru 6-8 portii generoase.

Ingrediente Lasagna cu carne si ciuperci:

  • 2 morcovi de marime medie
  • 2 tije telina
  • 2 cepe
  • 4 catei usturoi
  • 1 radacina patrunjel
  • 1 ardei kapia
  • 2 lingurite cimbru proaspat
  • jumatate lingurita nucsoara
  • 1 lingurita oregano
  • 300 g ciuperci
  • 250 g fasole rosie
  • 900 g carne tocata de vita
  • 400 g rosii la conserva
  • 400 g pasta tomate
  • 1 ardei iute
  • un sfert lingurita fulgi chilli
  • 2 maini cu busioc proaspat
  • 150 g parmezan ras
  • 200 g mozzarella
  • 70 g prosciutto
  • 9 foi lasagna

Pentru bechamel:

  • 700 ml lapte
  • 50 g unt
  • 50 g faina
  • un praf nucsoara

Desi sunt multe ingrediente si pare ceva imposibil de realizat acasa, sa stiti ca este doar prima impresie. Iar pentru ca mi-a iesit din prima, nu poate decat sa ma bucure si sa imi doresc sa detaliez atat de bine, incat sa fiti intru totul de acord cu mine la final.

Modalitate de preparare Lasagna cu carne si ciuperci:

Pentru inceput ne ocupam de umplutura. Daca aveti un electrocasnic care sa marunteasca legumele este minunat, daca nu, va folositi de razatoare pentru morcovi si telina, restul tocate marunt cu cutitul.

Eu am pus in tocator morcovii, radacina de patrunjel, ceapa si usturoiul.

Tijele de telina si ardeiul capia le-am taiat felii subtiri, la fel si ciupercile.

Cand toate legumele sunt pregatite, punem o tigaie incapatoare pe foc, adaugam 4-5 linguri cu ulei de masline si calim zarzavatul ( morcov, ceapa, usturoi, ardei si telina) , amestecand frecvent le lasam 2-3 minute, dupa care adaugam ciupercile si ardeiul.

Tocam cimbrul si il adaugam tot acum. Le lasam la foc potrivit pentru 5-7 minute.

Adaugam restul condimenteleor ( nucsoara, fulgi de chilli si oregano ), condimentam cu sare dupa gust si adaugam carnea tocata. Eu am folosit o carne dintr-o sursa sigura, dar asa cum am mai spus, daca nu aveti o astfel de sursa, asigurati-va ca veti cumpara ceva cat se poate de organic.

Amestecati carnea cu legumele si lasati-o aproximativ 10 minute, inainte de a adauga fasolea rosie si conserva de rosii.

Scurgeti fasolea si spalati-o in cateva ape inainte de a o adauga in mancare.

Tocati ardeiul iute si cu tot cu seminte, aruncati-l in mijlocul actiunii din tigaie.

Turnati si pasta de tomate, adaugati 1 mana de busioc tocat si amestecati toate ingredientele, lasati focul la mic, acoperiti cu un capac si timp de 60 minute se lasa la gatit, dar cu rugamintea ca la 10 minute sa mai treceti cu lingura prin amestec.

Cat timp umplutura se aromatizeaza sub capac, ne ocupam de sosul bechamel.

Punem laptele sa se incalzeasca pentru inceput.

Intr-o carticioara se pune untul la topit, la foc mic, apoi adaugam faina cernuta si amestecam energic cu telul. Turnam laptele fierbinte in fir subtire, amestecand continuu.

Adaugam un praf de nucsoara si sare, mai lasam pe foc 1-2 minute si gata sosul.

Sos bechamel gata, umplutura aproape gata. Gustam, amestecam inca putin si daca au trecut cele 60 minute, adaugam restul busuiocului tocat si inchidem flacara.

Luam o tava cu pereti inalti si turnam un prim strat de sos bechamel.

Peste sos, adaugam primele foi de lasagna.

Ungem foile din nou cu sos, peste care adaugam primul strat de carne.

Dupa stratul de carne, presaram parmezan.

Peste parmezan iar sos, iar foi, iar pensulam, sos, parmezan… continuam operatiunea si finalizam cu un strat de carne.

Peste ultimul strat de carne, adaugam felii de mozzarella si finalizam cu prosciutto crudo. Acest prosciutto si-a lasat savoarea si a dat o aroma unica acestui preparat. Folosirea feliilor de prosciutto este pur si simplu optionala, dar va recomand sa incercati pentru a face diferenta.

Intr-o tava mai mare adaugati apa fierbinte, apoi asezati tava cu lasagna si dati la cuptor pentru 15 minute.

Cuptorul preincalzit la 200 de grade.

Cand s-a scurs timpul, scoateti tava, aruncati o mana de parmezan pe deasupra, mai lasati 5 minute apoi masa este servita.

O lasam putin sa isi traga sufletul dupa atata munca si cat timp se aseaza si se pregateste pentru a fi taiata, scoatem tava afara din cuptor si din tava cu apa fierbinte.

Portionam, servim cu pofta si ne bucuram de rezultat impreuna 🙂

Ca sa fie bine, sa nu fie rau.

Va doresc pofta buna, 

Related Post

CREMĂ DE ZAHĂR ARS, CU CONȚINUT SCĂZUT DE ZAHĂR ȘI AROMĂ DE CAFEA Crema de zahăr ars a fost primul desert pe care am învățat să îl fac acum foarte mulți ani, când nu exista informație pe internet, nici internet nu prea aveam ca să zic așa, nici cărți de bucate, do...
Tagliatelle cu prosciutto, ciuperci si parmezan Pastele fainoase au pe langa toate partile negative, avantajul de a fi gustoase, chiar foarte gustoase, de aceea va recomand sa le consumati cu moderatie, de preferat la o cina de rasfat, acestea av...
Pizza cu creveti si rosii deshidratate Este clar, cand spui pizza este un adevarat dezmat, este de departe meniul preferat al copiilor, dar si aroganta celor ce stau departe de carbohidrati. Trebuie sa recunosc ca este foarte gustoasa si...