papanasi cu smanatana si dulceata fara zahar

Simplu ca buna ziua, papanasi cu smanatana si dulceata, raspunsul la provocarea lansata de prietena mea draga, Nico. De fapt, ea a spus papanasi, asa ca i-am imbracat in ceea ce trebuia si i-am prezentat in formula completa.
O alta persoana la care ma gandesc de fiecare data cand aud de acest desert romanesc si aromat, este nasa noastra de cununie si nasa Alexiei de botez.

Ei locuiesc in Londra si de fiecare data cand vin in tara si iesim sa luam masa in oras, acesti papanasi cu dulceata de visine trebuie sa faca parte obligatoriu din meniul localului.

Nu am avut insa ocazia pana acum sa ii rasfat personal cu o portie zdravana de papanasi aromati, cu branzica proaspata, smantana si dulceata la alegere, dar cu aceasta reteta ma simt mai aproape de ei.

Prima data am facut aceste gogosele acum vreo 4 ani , cand au fost un succes total, dar pentru ca tot timpul am trait cu impresia ca este un desert extrem de complicat, le-am repetat cu greu, abia acum la cererea Nicoletei :).

Faptul ca ar fi un desert complicat, este doar o parere a mea pe care mi-am implemetat-o adanc in subconstient si de care nu ma pot lipsi, dar nu este deloc asa. Faptul ca iti ocupa un spatiu de lucru mare, nu are legatura cu gradul de dificultate.

Am folosit o cantitate mai mare de branza, dar asta pentru ca am cativa doritori atunci cand vine vorba de papanasi.

Din ingredientele folosite au rezultat 12 bucati. 

Ingrediente pentru papanasi:

  • 800 g branza de vaci
  • 3 oua
  • 100 g zahar de cocos ( zahar la alegere )
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • un varf sare
  • 2 lingurite praf de copt
  • 300 g faina
  • coaja de la 1 lamaie ( optional )
  • smantana
  • dulceata la alegere
  • 700 ml ulei floarea sorelui ( pentru prajit )

Modalitate de preparare papanasi:

Pentru inceput cerneti faina intr-un castron.

Intr-un alt castron, separat de faina , adaugati branzica de vaci, zaharul, ouale, coaja de lamaie si un praf de sare.

Cu un mixer amestecati ingredientele bine, puteti folosi si o lingura sau o furculita, insa amestecand cu un mixer veti reusi sa omogenizati ingredintele mult mai  bine ceea ce este esential la aceasta reteta.

Cand compozitia este gata, incepeti sa adaugati faina cernuta impreuna cu praful de copt.

Incepeti acum sa framantati cu mainile, veti obtine un aluat moale dar care se desprinde cu usurinta de pe degete.

Din aluatul obtinut, impartiti in 12 bucati mari si tot atatea bucati mici din care vom forma acele bilute dragalase, motul papanasului ca sa zic asa, pentru ca este ca o gogoasa cu mot in frunte.

Nu uitati sa presarati faina pe blatul unde lucrati, oricum va mai cere si compozitia 1-2 linguri in plus.

Luati fiecare bucata si modelati-o cu ajutorul mainilor, aplatizati usor bucatile de aluat pentru a le da o forma rotunda.

Puneti forma obtinuta pe blatul de lucru  si cu degetul gauriti centrul acesteia, rotiti degetul pentru a avea un orificiu central si continuati procedura cu fiecare bucata mare.

Din formele pastrate mici, modelatile sub aspectul unei bilute.

Intr-un vas mai incapator, puneti uleiul la incins, iar cand acesta incepe sa sfaraie, adaugati cate 2-3 discuri, la mine in vas incap 3, este important sa aibe loc pentru a prinde volum. Este important sa aveti un foc potrivit, daca ii gatiti la foc iute, riscati sa ii prajiti de tot, iar in interior sa fie cruzi.

Dupa 2-3 minute in mod norml acestia pot fi intorsi pe partea cealalta pentru tot atatea minute.

Procedati la fel si cu bilutele.

Pe masura ce sunt gata, cu o spumiera scoateti fiecare bucata pe o farfurie in care ati asezat hartie absorbanta pentru a elimina excesul de ulei.

Asamblati portiile dupa bunul plac cu smantata si dulceata/ gem.

Noi i-am servit cu smantana si gem de prune fara zahar de la mama, bineinteles 🙂 .

Aceasta a fost alegerea persoanala, eu cred ca se potrivesc cu ce va place voua cel mai mult si ca nu este o regula in a fi serviti cu dulceata de visine.

Crocanti la exterior si pufosi la interior, completati perfect cu un gem de prune si 1 lingura de smantana.

Acum, Nicoleta, draga mea, sper ca am raspuns cu brio provocarii lansate de tine si raman in asteptarea unor poze de la tine cu aceasta reteta 🙂 , dorinta valabila pentru toti cei care incearca asa ceva acasa .

Spor, 

🙂

Related Post

TARTĂ CU GEM DE PRUNE ȘI ALUNE DE PĂDURE Se făcea că plouă, cu picături mari, torențial chiar, iar eu ador ploaia :), să o privesc de la geam, să o ascult, să mă bucur de ea în toată splendoarea ei.În majoritatea zilelor ploioase, îmi la...
Caracatita la gratar Sambată dimineață, bem cafeaua în liniște în timp ce copilul doarme. Facem planuri de piața, mai mult eu decât el. Îi spun discret: ”Astăzi vreau să mergem la Piața Obor” El, năuc și încă somnoro...
Porc in stil chinezesc (slow cooker) Cea mai bună friptură este cea gătită timp îndelungat, fie că folosim o oală specială sau cuptorul setat la o temperatură de 50-60 de grade pentru un interval de 7-8 ore. Veți descoperi un gust mai...
Borcanul cu iaurt, granola si canepa Eu ce mănânc azi ?? Nu e panică, man, am eu o soluție întotdeauna, iar când nu am înseamnă că sunt lipsită de inspirație și am nevoie de o vacanță. Asta este discuția dintre un blogger de food și s...