budinca de chia cu smochine

In ciuda faptului ca sunt extrem de micute, aceste seminte sunt ca o comoara in care se ascunde o gama larga de vitamine, acizi grasi, fibre si proteine, iar partea cea mai buna este ca se potrivesc de minune intr-un desert racoritor sau in smoothie-uri.

Am mai povestit despre aceste seminte si va reamintesc ca au :

  • de cinci ori mai mult calciu decat laptele;
  • de trei ori mai multi antioxidanti decat afinele;
  • de trei ori mai mult fier decat spanacul;
  • de doua ori mai multe proteine decat orice alte boabe

O alta reteta pe care o ador si care are la baza seminte de chia o puteti citi si pune in practica aici. Minunatele trufe intr-o varianta sanatoasa cu sentiment de vinovatie ZERO 🙂 .

Daca budinca sau trufele necesita un anumit timp de preparare, atunci va recomand o bautura perfecta pentru micul dejun, cu ciocolata, seminte de chia  si lapte de cocos. Pentru cel mai aromat smoothie, va invit sa accesati reteta acum,  printr-un singur click.

Pentru aceasta budinca aveti nevoie doar de cateva ingrediente si o puteti combina cu fructele preferate, la fel cum puteti adauga diferite arome. Ideal este sa o pregatiti cu o zi inainte pentru a sta pe timpul noptii la frigider, timp in care semintele de chia se vor umfla.

Un desert cam pentru 2-4 portii .

Ingrediente budinca de chia cu smochine:

  • 50 g seminte de chia
  • 280 ml lapte de migdale ( lapte la alegere )
  • 1 lingura miere de albine
  • 3 linguri pudra de roscove
  • 1 lingurita scortisoara
  • 2 linguri caju ( optional )
  • 2-3 smochine

Modalitate de preparare budinca de chia cu smochine:

Puneti semintele de chia intr-un bol, peste care adaugati laptele.

Eu am ales sa folosesc un lapte de migdale neindulcit, insa puteti opta pentru lapte de vaca sau orice alt lapte vegetal pe care il tolerati.

Amestecati laptele cu semintele, adaugati mierea de albine, pudra de roscove si scortisoara.

Nucile caju le puteti adauga fie in momentul servirii, fie din momentul prepararii, eu va recomand insa sa le adaugati in budinca de la inceput pentru ca se vor hidrata si vor avea o textura mult mai placuta.

Budica o lasam la frigider pentru minim 4 ore. In general eu o pregatesc seara si o las pe timpul noptii.

Inainte de servire, repartizati budinca in recipiente individuale si adaugati smochinele sau alte frructe pe care le doriti.

Acum cativa ani nu mancam smochine, nu imi spuneau nimic, pur si simplu imi era frica sa incerc de teama ca mi se va face rau.

Si mi s-a facut rau cand mi-am dat seama cat de tarziu le-am descoperit!

Mama avea un smochin in curte, iar fratele meu le devora, spre bucuria lui ca eu nu ma atingeam de ele, pana in ziua in care au cules ultimele 3 smochine si atunci am decis ca nu voi muri dintr-o muscatura.

Dumnezeule mare, inca stau si ma intreb ce era in mintea mea ??  Am inceput sa iubesc smochinele cand nu le-am mai avut la discretie.

Stiati ca:

Semintele de chia:

  • reduc trigliceridele si controleaza nivelul colesterolului din sage
  • ajuta la scaderea tensiunii arteriale si previn bolile de inima
  • protejeaza ficatul si au efect anti-inflamator
  • protejeaza impotriva bolilor imune
  • ajuta la scaderea in greutate s
  • sunt o sursa de grasimi sanatoase iar unul din avantajele acestor seminte este ca spre deosebire de semintele de in, acestea nu au nevoie sa fie macinate inainte de consum.

Smochinele:

  • prin continutul ridicat de fibre, smochinele ajuta la o digestie sanatoasa si previn constipatia,
  • ajuta la scaderea in greutate
  • contin pectina,  ce are rol in scaderea nivelului de colesterol din sange
  • sunt bogate in potasiu, ceea ce ajuta la reglarea nivelului de zahar din organism
  • sunt folosite pentru imbunatatirea abilitatilor sexuale (2-3 smochine inmuiate in lapte pe timpul noptii si consumate dimineata pe stomacul gol )
  • sunt bogate in calciu

Bine de stiut : Au fost efectuate studii pe un anumit tip de smochine ( Dottato ) pentru a evalua un anume antioxidant ce se regaseste in acest soi si au regasit o activitate pe celula de melanom. Datele obtinute au indicat ca acest soi de smochina, poate fi o sursa excelenta de compusi bioactivi, avand proprietati anticangericene.

Pentru mai multe detalii, accesati acest link.

Chiar si cu toate aceste beneficii care trebuie sa recunoastem ca suna foarte bine si smochinele trebuie sa fie consumate cu moderatie din cauza continutului ridicat de fructoza.

Asa cum am mai spus, orice exces este daunator pana la urma, de aceea chiar si alimentele recunoscute pentru aceste beneficii au nevoie de un consum limitat pentru a asimila din nutrienti si pentru a evita  aparitia de efecte negative.

Acestea fiind spuse, nu pot decat sa va invit la prepararea acestei budinci MI-NU-NA-TE si sa va bucurati de un mic dejun satios, sau o gustare dulce sanatoasa sau un desert altfel cu prietenii :).

Cu drag, 

Daniela

Related Post

TARTĂ CU MASCARPONE, SMOCHINE ȘI FISTIC Cred că încep să dezvolt o mică obsesie pentru tarte. Spun asta pentru că această tartă vine la mai puțin de o lună de la ultima combinație de crustă crocantă și cremă delicată.Combinație pe c...
Brie, miere, nuci și smochine. Fantezii culinare la miezul nopții Dacă în loc să dormi ai fantezii cu programe interzise, la miezul nopții, riști să dai peste un nebun obsedat de experiențe culinare, care se plimbă de-a lungul Franței și vine cu idei precum cea di...
Prajitura cu banane si piersici Prajitura aceasta este atat de simpla dar atat de gustoasa ca nu ii poti rezista si spun asta pentru ca am pregatit-o strict pentru a imi onora o promisiune fata de Alexia si pentru a oferi un des...
Briose cu cocos Evident ca trebuia sa apara pe blogul meu o reteta de briose cu cocos 🙂 mai devreme sau mai tarziu, asa ca a aparut, chiar daca nu este chiar reteta aceea pe care mi-as fi dorit sa o scriu ( low ca...