tarta cu prune si caju

Trebuie sa recunosc ca tarta de astazi s-a nascut in urma unui cadou generos, venit din varful muntelui, acolo unde prunele sunt cazute peste tot, adunate cu simt de raspundere, aruncate intr-un cazan si transformate intr-o bautura aromata, pe numele ei ”tuica”.

Daca tot am avut la discretie, era si pacat sa nu apara o reteta de tuica , nu tuica 🙂 , tarta, cu atat mai mult cu cat suntem in plin sezon.

Am combinat dulceata oferita de prune cu un amestec crocant din caju si fulgi de cocos, care zic eu ca a dat o textura interesanta acestei prajiturele care a avut mare succes.

Din ingredientele folosite au rezultat 6-8 portii, depinde cu cata generozitate o feliati.

Ingrediente tarta cu prune, caju si cocos:

  • 300 g faina
  • 150 g unt
  • un praf de sare
  • 2 galbenusuri
  • 4 linguri de apa
  • 800 g prune
  • 100 g caju
  • 5 linguri fulgi de cocos
  • 1 ou
  • 2 linguri miere de albine

Modalitate de preparare aluat: 

Pentru acest tip de aluat, este foarte important ca ingredientele sa fie reci, ideal sa fie scoase din frigider imediat ce intentionati sa incepeti a gati.

Punem faina intr-un bol, adaugam un praf de sare si untul rece taiat in cuburi.

Cu un mixer incepem sa amestecam pentru cateva secunde, sau pana cand compozitia incepe sa aiba o consistenta nisipoasa.

Acum este momentul sa adaugam pe rand galbenusurile si cele 4 linguri de apa.

Aluatul obtinut se inveleste intr-o folie alimentara, se modeleaza cat sa prinda o forma rotunda, apoi lasam aluatul 30 de minute la rece.

Cat timp dumnealui se odihneste pentru ceea ce urmeaza, noi avem timp sa ne ocupam de umplutura.

Luam fiecare pruna, spalata si stearsa la randul ei si incepem sa o taiem in sferturi, pruna cu pruna pana cand se termina castronul care poate parea destul de plin la inceput.

Mai taiem cate o pruna, mai mancam doua, uite asa trece timpul si terminam de feliat toate fructele.

Cu ajutorul unui blender maruntim nucile caju, adaugam fulgisorii de cocos si amestecam cel mult 30 de secunde.

Dupa toate aceste operatiuni, avem asa, un castron cu prune feliate , unul cu caju si un aluat care sta la rece.

Acesta este momentul in care dam drumul cuptorului la 200 de grade.

Pe un blat de lucru, presaram o mana de faina si rasturnam aluatul din care vom intinde o foie cu grosimea de 1/2 cm.

Peste foaia obtinuta vom veni cu forma de tarta ( diametrul 26 cm ) si prin presare vom decupa exact atat cat este nevoie.

Printr-o apasare usoara, asezam blatul in forma, iar cu furculita intepam din loc in loc.

Coacem tarta in cuptorul preincalzit pentru 10-12 minute.

In amestecul de caju si fulgi de cocos, adaugam 1 ou si amestecam pana acesta va fi incorporat in totalitate si turnam umplutura peste blatul usor crocant.

Peste umplutura adaugam prunele feliate, stopite cu miere de albine.

Reintroducem tava in cuptor pentru inca 25 de minute.

O lasam sa se racoreasca de ajuns inainte de a fi taiata. Dupa aceea ne putem rasfata cu o tarta super aromata si nu foarte dulce.

Sa aveti spor si pofta !

Related Post

ZIUA 20 DIN CELE 30 FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT Mai mult ca în seara asta nu am vorbit în nicio altă zi despre viața fără zahăr adăugat! Am avut o mică petrecere în familie, pentru a le sărbători pe cele două nepoate, ocazie cu care m-am reîntâln...
ZIUA 19 DIN CELE 30 FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT Mă întreba omul meu aseară dacă îmi mai văd viața fără acest blog! Dumnezeule, nuuu, păi s-au întâmplat atât de multe lucruri frumoase de când îl am, iar acest jurnal este unul din exemple!Jurnalu...
BOMBOANE RAW CU AVOCADO ȘI FULGI DE COCOS Încă un amestec de culori și arome își face loc în categoria rețetelor raw. Un gustos mix de avocado și fulgi de cocos, învelit într-o ciocolată raw din ulei de cocos și pudră de cacao.Am mai spus...
CHIFLE DULCI, CU STAFIDE, SCORȚIȘOARĂ ȘI VANILIE Am pregătit aceste chifle special pentru Alexia și pentru nepoatele mele micuțe care nu mănâncă pască de Paște. În loc de alegerile neinspirate cum ar fi iepurașii de ciocolată și alte tone de cioco...