supa crema de linte

Supa crema e devenit intr-un timp foarte scurt preferata sotului, motiv pentru care inca ma intreb cand a trecut de la ciorba din coada de vita cu mult bors la o crema cu de toate.

Daca ati poposit pe aceasta pagina, ma gandesc ca impartasim aceleasi gusturi si aceeasi slabiciune pentru retete rapide si gustoase. Adevarat?

Stiti momentul acela cand deschizi frigiderul, te panichezi pe moment, te uiti la ceas si in secunda urmatoare suna telefonul ca un fel de  supriza si realizezi a trecut ziua, cineva e pe drum spre casa si te intreaba cu glas tare: ce mancam? 

Sunt cateva zile in care reusesc sa ma panichez, pentru ca al meu e rau de foame, rau tare de tot. De aceea incerc sa am mereu in casa chestii pe care sa le fierb la foc automat, sa le trec prin blender, sa le asezonez cu condimente pompoase si gata.

Reusesc sa il dau pe spate cand ii spun ca am pus in supa : turmeric, garam masala, scortisoara, oregano, boia sau piper cayenne. Sunt cuvintele cheie, aproape ca lintea nici nu mai conteaza in aceasta ecuatie, pentru ca l-am hipnotizat deja cu explozia de culoare si arome.

Sfat: Folositi cuvinte marete, cu impact, barbatii vor fi impresionati, eventual lasati de inteles ca au efect afrodisiac. 

Supa aceasta de linte, crema de linte mai corect spus, este absolut fantastica, insa va recomand sa folositi linte bio.

Din cantitatile folosite veti obtine undeva la 6 portii, intr-un timp de preparare de 45 de minute.

Ingrediente supa crema de linte:

  • 230 g linte rosie
  • 2 morcovi ( marime medie )
  • 3 catei usturoi
  • 1 l apa
  • 1 ardei rosu
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 ceapa
  • 1/2 lingurita turmeric
  • 4-5 linguri pasta de tomate
  • 1 lingurita menta
  • 1 lingurita boia dulce
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 1 foaie dafin
  • sare dupa gust
  • lamaie

Modalitate de preparare supa crema de linte:

Spalam lintea in cateva ape, peste acest pas nu trecem niciodata. O puteti pune intr-o sita si se spala foarte bine sub jet de apa rece.

Cat timp ne ocupam de linte, punem apa la fiert si imediat ce aceasta atinge punctul de fierbere, adaugam lintea spalata, morcovii taiati rondele, ceapa, usturoiul, ardeiul tocat, pasta de tomate si uleiul de masline.

Am folosit o oala Zepter care mi-a crescut cumva timpul de fierbere, dar indiferent ce vas veti folosi, acoperiti cu un capac si lasati asa sa fiarba 15 minute.

Adaugati dupa aceea restul condimentelor.

Cumva metoda clasica spune sa sotati mai intai legumele si condimentele in ulei de masline pentru 5 minute dupa care sa adaugati apa si lintea. Daca doriti inversati procedura, gustul e acelasi, doar ca eu prefer sa nu prajesc chiar asa tot timpul si mai ales la o supa sanatoasa cum este aceasta.

Am adaugat condimentele? Perfect.

Punem capacul la loc si mai lasam pentru inca 30  de minute, la foc potrivit si daca ai noroc ca sotul sa munceasca in celalat capat al Bucurestiului, supa va fi numai buna cand ajunge :).

Trecem totul prin blender pana obtinem consistenta dorita, o crema fina si catifelata. Nu inainte de a scoate foaia de dafin.

Servim supa fie asa ca atare cu un strop de zeama de lamaie, insa daca vrei sa il dai gata, trage repede 1 felie de paine la tigaie cu un strop de ulei de masline, presara putin oregano si voila, masa-i gata si gustoasa.

Daca aveti la indemana apio, va recomand sa adaugati o tija, ii va oferi si mai multa aroma. Daca ati adaugat alte chestii interesante astept sa imi impartasiti ideile voastre.

Cu drag, 

Daniela

Related Post

PASTE CU SOS BOLOGNESE ÎN VARIANTA VEGETARIANĂ (DE LINTE) Eu trebuie să mărturisesc încă de la începutul acestei rețete că pastele mele preferate din timpul studenției au fost cele cu sos bolognese. De când am început să am o alimentație corectă și echilib...
SMOOTHIE CU MANGO ȘI UNT DE ARAHIDE Îmi place să pregătesc câte un smoothie în fiecare zi, dar de fiecare dată să folosesc câte un ingredient diferit pentru a descoperi care sunt combinațiile cele mai interesante.Întotdeauna am cons...
FRITTATA CU ZUCCHINI Întotdeauna mi-a plăcut ideea de frittataMi se pare soluția perfectă pentru un mic dejun foarte sățios, pentru că o poți pregăti cu o zi înainte și este extrem de gustoasă după ce a stat o vreme ș...
CONOPIDĂ CU TURMERIC, CARTOF DULCE, BRÂNZĂ FETA ȘI RODIE Știu că mereu am pus rețetele individuale, dar meniurile mi se par mai complete și mai simplu de înțeles atunci când vine vorba cum să combinăm corect alimentele.După ce am fost plecată două zile ...