ce mai mancam cand postim

In aceasta perioada tot mai multa lume incepe sa tina Postul Pastelui, fie ca este vorba de 1-2 saptamani, zilele de miercuri si vineri sau tot postul, indiferent cat, alimentatia joaca rolul principal, asa ca sa-i acordam atentia cuvenita.

Nu este o discutie religioasa, este doar o idee despre cum vad eu meniul in urmatoarele saptamani.

Tot in aceasta perioada intalnesc cele mai multe greseli in alimentatie. Fie ca vorbim de perioada postului sau de o simpla pauza de la produsele bogate in proteina animala, atunci cand schimbam alimentatia in acest sens este bine sa avem in vedere ce preparate sa abordam in meniul zilnic.

Una din principalele greseli are la baza excesul de carbohidrati. Multi oameni considera ca daca nu mai au acces la carne/oua sau lactate, singura modalitate de a avea un meniu satios este abuzul de carbohidrati, care in final este singurul vinovat de kilogramele in plus la sfarsitul perioadei de post.

Pentru ca nu o singura data am auzit : ” Nu inteleg din ce m-am ingrasat ca doar am tinut post „  m-am gandit ca acest articol ar putea fi de ajutor.

Mic dejun format din paine prajita si dulceata sau mai rau pateul vegetal, completat de preparate pe baza de cartofi si alte fainoase, vor duce la o acumulare de kilograme din calorii negative care mai rau de atat, sunt kilogramele de care scapam cel mai greu.

Nu este nici alimentatia raw-vegana o solutie, pentru ca ar fi o trecere prea brusca pe care organismul nostru o poate interpreta in sens negativ, insa cu siguranta o imbinare a legumelor gatite si a salatelor cu bauturile nutritive de tip smoothie poate fi o alegere mai corecta.

Acest articol este scris special pentru a ne impartasi unii altora idei sanatoase, nu sunt nici lupul moralist, nici specialistul care te invata cum sa mananci, este scris doar pentru a ne educa si pentru a face mici schimbari.

Postul trebuie sa urmeze aceleasi principii alimentare ca si in restul zilelor, chiar daca proteina animala va fi inlocuita de proteina vegetala, nu trebuie sa lipseasca grasimile, iar legumele si fructele in mod normal ar trebui sa fie prezente  in alimentatie.

Cateva idei pentru micul dejun :

  • migdale/nuci hidratate
  • oatmeal sau clasicul terci de ovaz
  • smoothie cu fructe de padure si lapte vegetala fara zahar
  • budinca cu seminte de chia si lapte vegetal
  • smoothie-uri cu superalimente
  • crema de avocado cu seminte de canepa

Pentru mai multe retete accesati categoria preparatelor raw de pe blog. Va recomand sa folositi in bauturi pudrele de spirulina sau iarba de grau, semintele de canepa sau semintele de in.

Masa de pranz:

Fiind masa de pranz si una din cele principale, e important sa avem un meniu satios.

O teorie in dezbatere are in vizor consumul fructelor de mare in perioada postului, fiind pareri impartite, o parte din preoti considerand ca aceste fructe de mare se incadreaza doar pentru zilele cu dezlegare la peste in timp ce altii sunt de parere ca acestea sunt de post si pot fi consumate.  Asa ca pentru mesele de pranz ne putem rasfata de ce nu si cu o portie de creveti sau scoici

Cateva idei pentru un pranz satios:

  • legume gatite la cuptor ( sfecla, cartofi, pastarnac )
  • supe crema ( broccoli, sparanghel, usturoi )
  • mancare de spanac/ stevie
  • tocanita cu varza de bruxelles si naut
  • mancare de linte
  • mancare de naut
  • mazare
  • paste cu spanac si nuci

Idei pentru cina:

Pentru masa de seara as alege salatele cat mai variate, completate cu cate 1 felie de paine crocanta de secara, seminte de in macinate, seminte de susan negru sau vlastari.

  • salata de quinoa cu cruditati
  • salata verde cu avocado si legume
  • salata cu ciuperci si orez
  • salata cu spanac
  • salata de rosii cu busuioc
  • salata de conopida cu avocado, spanac, rosii, masline si seminte de canepa
  • hummus servit cu tije de apio
  • salata de vinete

Pe langa felurile principale,  ca gustari dintre mese va recomand cate un fruct sau deserturile raw vegane cu crema de caju, blat din fulgi de cocos, budinci cu avocado si pudra de roscove,  trufe cu seminte de chia sau fulgi de cocos.

Va las la indemana cateva link-uri cu retete de pe blog care sper sa fie o sursa de inspiratie pentru voi si voi completa in toata aceasta perioada cu idei la fel de gustoase.

  1. Budinca de chia 
  2. Bomboane raw ( raffaelo) 
  3. Smoothie cu banane si zmeura
  4. Oatmeal
  5. Budinca cu smochine
  6. Desert raw cu sfecla rosie
  7. Tort cu avocado si cocos
  8. Supa de conopida 
  9. Supa de linte
  10. Supa crema de spanac ( unde untul se poate inlocui cu ulei de cocos foarte bine )
  11. Delicioasa ciorba de loboda , care in varianta noua, 2016, am modificat-o folosind quinoa in loc orez
  12. Salata de quinoa
  13. Salata de orez cu rodie 
  14. Smoothie-uri 

Si ca bonus inca doua articole la fel de interesante si pentru aceeasi categorie cu alegeri sanatoase :

Astept si ideile voastre atat aici cat si pe pagina de Facebook – Food for your soul 

Sa fim sanatosi,

Related Post

ZIUA 25 DIN CELE 30 FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT + 5 GUSTĂRI SIMPLE 25 DE ZILE FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGATAstăzi am fost prezentă la o conferință de presă despre care o să vă povestesc într-un material separat. Este vorba despre Le "Dîner en Blanc", popularul picnic de tip...
ZIUA 24 DIN CELE 30 FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT 24 DE ZILE FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGATHey,Mă gândeam astăzi când m-am întors de la câteva cumpărături că nu v-am povestit niciodată cum aleg ingredientele, iar acum cu asta vom începe, cu lista de cumpăr...
ZIUA 22 FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT Cum să renunț eu la acest jurnal când el arată cu fiecare zi mai frumos, cum să fac așa ceva când a devenit ritualul din fiecare seară să mă retrag cu laptopul în brațe, să îmi pun căștile, să dau d...
ZIUA 19 DIN CELE 30 FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT Mă întreba omul meu aseară dacă îmi mai văd viața fără acest blog! Dumnezeule, nuuu, păi s-au întâmplat atât de multe lucruri frumoase de când îl am, iar acest jurnal este unul din exemple!Jurnalu...