Nu sunt expertă în tiramisu, este al doilea pe care îl fac dar mă mândresc cu el și pe bună dreptate, iar asta nu este lauda mea, ci a celor care l-au savurat.
Dacă urmăriți pagina de facebook Food for your soul sau sunteți la zi cu postările de pe blog, cu siguranță vă amintiți că de curând am făcut o frumoasă ieșire la palatul Mogoșoaia, la picnic. Pentru această zi am vrut un desert simplu, foarte bun și ușor de transportat.
Așa s-a născut tiramisu la borcan!
Pornind de la rețeta inițială, inspirată de pe blogul minunat a lui Adi Hădean și cu o amprentă personală, am reușit ceea ce mi-am propus.
Ingrediente:
- pișcoturi ( dintr-un pachet de 400, am folosit cam jumătate, am împărțit tirmaisu între două borcane și un vas yena)
- 500 g mascarpone
- 3 ouă ( separat albușul de gălbenuș )
- 6 linguri zahăr
- 100 ml espresso cu o parte apă
- căpșune proaspete + 1 lingură de campari ( pur și simplu opțional, nouă ne-a plăcut )
- pudră de cacao
Modalitate de preparare:
Separați albușurile de gălbenușuri și montați-le în două vase încăpătoare, pentru că ambele vor fi lucrate cu mixerul.
Adăugați 3 linguri de zahăr peste gălbenușuri și bateți cu mixerul până când obțineți o cremă ușor albicioasă.
Când gălbenușurile sunt gata, trecem la albușuri și mixăm cu un praf de sare până când spuma începe să formeze moțuri. În acest moment adăugăm restul zahărului, cele 3 linguri și bateți până când spuma este fermă și ce să vezi, când întorci castronul, nu cade! MAGIE 🙂
Combinați acum crema de gălbenuș cu spuma de albuș și cu brânza mascarpone. Veți avea o cremă moale și pufoasă.
Sfat de la Adi Hădean: să adăugați un strop de amaretto sau brandy și semințele de la o păstaie de vanilie pentru un plus de aromă.
Montarea:
Treceți pișcoturile prin amestecul de cafea cu apă ( amestecul să fie rece ).
Eu le-am rupt în jumătate pentru a putea monta în borcan, în care am pus un strat subțire de cremă, urmat de pișcoturi, iar cremă și la final un strat de pudră de cacao.
Pentru modalitatea de prezentare pe care am ales-o eu, mi-au clipit elegant niște căpșunele din frigider. Le-am stropit cu puțin Campari și le-am adăugat la final peste prăjitura numită tiramisu. Simple plăceri ale vieții 🙂 orgasngastronomic
Cu restul ingredientelor am mers pe un vas dreptunghiular, în care am urmat fix același procedeu:
- strat subțire de cremă
- pișcoturi cu aromă de cafea
- cremă
- pișcoturi
- cremă
- pudră de cacao din belșug
Prăjitura are nevoie de câteva ore bune de stat la rece, astfel că pe timpul nopții e de preferat să stea la frigider. E păcat de tot ce înseamnă tiramisu, să faceți gafe tocmai cu acest aspect.
Tiramisu este exact prăjitura aceea pe care orice om trebuie să o mănânce măcar o dată în viață.
Să vă bucurați de el,
Vă doresc zi cu soare în suflet!
Foto credit: The Storyalist
Locație: PalatulMogoșoaia
Lasă un răspuns