Fotografii cu copii - Gina Buliga (3)

De 1 iunie suntem din nou copii alături de copiii noștri și cu siguranță că vom păstra multe amintiri din această zi într-o colecție de fotografii de calitate.

Îmi amintesc că în urnă cu vreo 4 ani, mi-am luat apartul foto în parc și am încercat să surprind momentele lor de joacă, bucuria, inocența, sensibilitatea fiecăruia.

Iubesc fotografiile și dacă la fotografia culinară mai stau și mă mai joc cu preparatul dacă timpul îmi permite, la fotografia de portret am cea mai mare provocare cu Alexia, care fie nu dorește să se implice, fie nu are chef, dar și când are facem o echipă frumoasă.

IMG_3692

Îmi place să îi surprind privirea de cele mai multe ori și să scot în evidență delicatețea și inocența ei. Au fost momente în care atunci când mă vedea cu aparatul foto se oprea din joacă și mă punea să îl las deoparte, se prea poate să fi exagerat mai ales când era mai mică.

Acum însă având și sfaturile profesioniștilor pentru cele mai reușite fotografii, cu siguranță că fotografiile noastre vor arăta din ce în ce mai bine.

Hai să descoperim împreună care sunt acestea pornind de la modurile aparatului, setările valorii ISO, obiectivele potrivite și alte detalii de care ar trebui să ținem cont atunci luam aparatul în mână.

Echipa F64 propune câteva sfaturi pentru cei care-şi doresc să surprindă în poze ce e mai frumos la copilărie.

Modurile aparatului

Pentru fotografierea copiilor, aparatul trebuie setat în modul prioritate de timp (S sau TV) sau diafragmă (A sau AV), în funcţie de rezultatul dorit. Dat fiind că majoritatea copiilor sunt energici şi zburdalnici, fotograful îşi doreşte, de multe ori, să „îngheţe“ acţiunea în fotografia sa, iar acest lucru e realizat printr-un timp de expunere redus.

Pe de altă parte, dacă se doreşte control asupra profunzimii de câmp sau un fundal blurat, cu acel bokeh cremos pentru care sunt faimoși mulți fotografi, e de preferat lucrul în prioritate de diafragmă. Şi chiar dacă aparatul este unul compact, există posibilitatea de a alege modul portret sau chiar de a personaliza manual setările.

Setările valorii ISO

Pentru exterior, la lumina zilei, o valoare ISO 100 sau 200 va fi suficientă, în timp ce în casă sau în alte spaţii închise, cu lumină artificială sau cu prea puțină lumină, setările trebuie să ţină cont de lumina existentă. Ideal ar fi ca valorea ISO aleasă să permită utilizarea unui timp de expunere de minimum 1/200 dintr-o secundă sau chiar mai mare, în cazul în care copiii aleargă sau sunt prinşi în diverse activităţi care implică mişcare.

Între formatele RAW sau JPG

Vechea dezbatere: se ştie deja că un fişier RAW conţine în imaginile finale toate informaţiile înregistrate de aparat, fără ca acestea să fie alterate în vreun fel. Pe de altă parte, capturarea imaginilor în format RAW implică şi postprocesare în softuri dedicate (ex.: Lightroom, Camera RAW etc.).

Pentru cei care au minime cunoştinţe despre fişierele RAW, F64 sfătuieşte optarea pentru această variantă. În caz contrar, cu setările corecte şi urmând câteva reguli simple de compoziţie, şi fotografiile în format JPG vor fi excelente. Mai ales că acestea sunt gata de distribuire pe Facebook, Instagram sau orice altă rețea socială, pentru a prezenta lumii primii pași ai copilului sau ultima zi de școală generală.

Ce obiective sunt potrivite

Alegerea obiectivelor se face în funcţie de ceea ce se fotografiază. În general, majoritatea fotografiilor cu copii vor fi portrete. În portretistică, cele mai utilizate obiective sunt cele de 50mm şi 85mm, întrucât acestea permit o apropiere mai mare de subiect, fără a-i invada foarte mult spațiul personal.

Un obiectiv de 85mm e foarte bun pentru a surprinde de la o distanță potrivită capul şi umerii subiectului, în timp ce prin cel de 50mm se poate fotografia de la talie sau bust în sus, în funcţie de distanţă. Se recomandă atenţie deosebită la deformări însă, în cazul apropierii prea mari de subiect cu un obiectiv de 50mm. De asemenea, merită luat în considerare şi un zoom 24-70mm, un obiectiv extrem de versatil pentru o mulţime de situaţii.

Totodată, o variantă excelentă pentru început este un teleobiectiv de tipul 70 – 200mm, întrucât acesta permite fotografierea de la o distanţă mai mare şi conferă o profunzime de câmp redusă, ajutând foarte mult la estomparea detaliilor din spatele subiectului.

Alegerea cu atenţie a modului de focalizare

Surprinderea subiecţilor în orice tip de mişcare necesită setări corecte ale camerei, plus exerciţiu și practică. Cele mai multe camere au diferite moduri de focalizare, iar manualul de utilizare are informaţiile necesare. Se recomandă selectarea unui mod de focalizare continuă sau pentru urmărirea subiectului în mişcare (tracking focus pe camerele foto mirrorless).

Astfel, camera nu blochează focalizarea atunci când se apasă până la jumătate butonul de declanşare. În schimb, poate urmări orice obiect în mişcare, în timp ce se apropie şi se îndepărtează subiectul, iar acest lucru este de mare folos.

În final, vă oferim câteva sfaturi generale pentru fotografierea copiilor de care orice părinte poate ține cont, de fiecare dată când vrea să imortalizeze momentele speciale, unice:

  • fotografierea de la nivelul înălțimii copiilor sau mai jos, pentru a privi lumea întocmai cum o văd ei
  • varietate în modul folosit pentru fotografiere
  • atenţia sporită la fundal
  • urmărirea cu atenție a a subiectului prin aparatul de fotografiat
  • axarea atât pe instantanee, dar şi pe fotografiile de grup
  • atenţie sporită la lumină: dacă este insuficientă, de ajutor pot fi o blendă sau bliţul
  • consecvenţă în fotografie, pentru a păstra amintirile acestea.

Și evident pentru cele mai bune echipamente și consultanță, cei de la F64 sunt dornici să vă ofere ajutorul lor în alegerea corectă în funcție de scopul fotografiei. Eu spun din proprie experiență.