tort raw

Trebuie să îți placă, așa ceva chiar trebuie să îți placă, fără să iei termenul de raw la puricat, pornind de la definiție, termen cu care cei mai mulți au o problemă, tortul raw este altceva, o combinație de nutrienți și arome care se îmbină perfect.

Da, este un desert caloric, nu înseamnă că dacă are ingrediente mai sănătoase poți mânca singură un tort, dar nu vorbim totuși de calorii goale așa cum se întâmplă cu torturile clasice ce au la bază făină și zahăr.

Majoritatea oamenilor au o problemă cu aceste deserturi, poate că nu au avut parte de cele mai fericite alegeri, nu știu ce să zic, sau poate că pur și simplu au o problemă cu categoria, dar am întâlnit și păreri pozitive, care au apreciat și au savurat până la ultima bucată.

Aceasta este prima rețetă de tort raw pe care reușesc să o încarc pe blog și vă asigur că gradul de dificultate este 0, oricine îl poate pregăti.

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 200 g curmale (hidratate în apă minim 6 ore, sau apă fierbinte 2 ore)
  • 50 g nuci
  • 2 lingurițe scorțișoară măcinată
  • 50 g fulgi nucă de cocos
  • 2 linguri ulei nucă de cocos

Pentru cremă:

  • 250 g caju (hidratat timp de 8 ore în apă)
  • 1 linguriță extract vanilie
  • 1 lingură suc lămâie
  • 50 g unt de cacao topit (alegerea mea a mers către Republica BIO)
  • 100 ml lapte vegetal (cocos, ovăz, migdale- neîndulcit însă)
  • 60 g pudră de cacao (aceeași sursă pentru un produs BIO)
  • 50 g ulei cocos (după cum bine știți, cel mai bun și pe care îl folosesc de ani de zile este cel de la Republica BIO)

Pentru topping:

  • căpșune, pentru că mi s-au părut cele mai potrivite fiind și de sezon
  • mentă
  • penițe de ciocolată

Modalitate de preparare:

Acum e de belea, pornind de la 1 și până la 4, pașii sunt următorii:

  1. Pentru blat, combinăm toate ingredientele într-un mini-tocător/ blender și pulsăm până când ingredientele sunt combinate și avem o compoziție care se leagă.
  2. Compoziția o răsturnăm într-o formă de tort cu diametrul de 20 cm și cu pereți detașabili. Aplatizăm și introducem vasul la congelator.
  3. Pentru umplutură, se combină toate ingredientele într-un blender și când compoziția este una cremoasă se adaugă deasupra blatului.
  4. Tortul se lasă la congelator pentru minim 2 ore.

Pentru servire am ales căpșunele tocate și amestecate cu mentă proaspătă. Știu că ar fi mers un iz de rom alb pe undeva dar data viitoare vă spun exact unde.

Eu am zis rom, al meu whiskey… încercăm ambele variante, să nu mai murdărim și pahare 🙂

Cam așa arată un tort raw de ciocolată.

Vă mai spuneam eu (aici) că:

Penițele de cacao contin:

  • magneziu și fier
  • zincul care contribuie la protejarea celulelor de stresul oxidativ și menținerea normală a părului, unghiilor și pielii
  • substanțe naturale precum: teobromina, anandamine și triptofan, fiind una din cele mai bpgate surse de antioxidanți de pe planetă

Și asta nu e tot, stați că mai am de spus câteva beneficii:

  • cresc nivelul de energie
  • acționează ca un afrodisiac, PAM PAM!
  • induce sentimente de plăcere și bucurie

Despre uleiul din nucă de cocos, am povestit tot pe blog și în afara bucătăriei cât este de minunat. Despre EL în frumusețe.

Nu am avut când să povestesc despre :

UNTUL DE CACAO:

Unul din cele mai importante beneficii pentru sănătate ale untului de cacao este că îmbunătățește sănătatea pielii, stimulează sistemul imunitar, previne semnele de îmbătrânire și reduce inflamația.

Untul de cacao este un tip de grăsime vegetală, care este extras din boabele de cacao, este comestibil după cum s-a observat și bogat în calorii.

  1. Ajută la reducerea semnelor de îmbătrânire. Unul din motivele pentru care untul de cacao este un produs valoros constă în concentrația ridicată de compuși antioxidanți, benefici pentru organism, ce ajută la neutralizarea radicalilor liberi în special pe piele.
  2. Ajută la hidratarea părului. Pe lângă aroma intensă de cacao, acesta ajută la hidtratarea și îmbunătățirea aspectului părului.
  3. Menține sănătatea pielii.  Antioxidanții și moleculele organice benefice protejează pielea împotriva forțelor de mediu, interne și externe, care pot provoca iritații sau leziuni ale pielii.
  4. Reduce inflamația. Amestecul bogat de acizi grași și antioxidanți din untul de cacao este o alegere ideală pentru persoanele care doresc sa reducă inflamarea pielii. Indiferent dacă se aplică untul de cacao la psoriazis, eczeme, erupții cutanate, sau alte tipuri de pe inflamație pe corp.

Consumul de unt de cacao sub formă de ciocolată, este modul pe care cei mai mulți oameni îl aleg pentru a avea acces la toate aceste beneficii.

Cu moderație, pentru că așa trebuie finalizată orice listă cu astfel de beneficii, cu MODERAȚIE și cu acordul medicului, mai ales de către persoanele ce suferă de anumite boli cardiovasculare/obezitate.

Avantajul acestor deserturi este că pe lângă ingredientele folosite, sunt foarte sățioase. Al meu de exemplu și-a luat la birou pentru masa de prânz, a mai avut un iaurt și am rezolvat cazul.

Cu drag,

D

Related Post

SMOOTHIE CU MANGO ȘI UNT DE ARAHIDE Îmi place să pregătesc câte un smoothie în fiecare zi, dar de fiecare dată să folosesc câte un ingredient diferit pentru a descoperi care sunt combinațiile cele mai interesante.Întotdeauna am cons...
BUDINCĂ DE CIOCOLATĂ CU CARTOF DULCE ȘI MANGO Te-ai gândit vreodată că budinca de ciocolată poate fi făcută și altfel decât cu o cantitate ridicată de zahăr și totuși să fie gustoasă? Eu am încercat o nouă budincă de ciocolată vegană și am fo...
5 ZILE DE VACANȚĂ FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT Aveam nevoie de câteva zile libere și câteva momente de odihnă, iar 15 august a fost o ocazie minunată să planificăm o scurtă ieșire la munte. Prima întrebare a Domnului B a fost dacă îmi iau lapto...
ZIUA 20 DIN CELE 30 FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT Mai mult ca în seara asta nu am vorbit în nicio altă zi despre viața fără zahăr adăugat! Am avut o mică petrecere în familie, pentru a le sărbători pe cele două nepoate, ocazie cu care m-am reîntâln...