caponata

Caponata siciliana sau cum să îți exciți papilele gustative cu cea mai gustoasă combinație de vinete cu legume și fructe deshidratate, servite ca atare pe o felie  de pâine prăjită sau ca și garnitură.

Vinetele au capacitatea de a te satisface indiferent de modalitatea de preparare pe care o alegi, de la salată de vinete clasică sau renumita baba ganoush, până la vinete umplute cu carne tocată.

Foarte mulți cititori au ajuns pe blog căutând rețete cu vinete și mă bucur că s-au oprit aici și s-au putut inspira din rețeta de vinete umplute la cuptor.

Astăzi aducem Italia mai aproape și bine facem!

Caponata

Ingrediente:

  • 100 ml ulei măsline
  • 3 vinete mari, tăiate în cuburi
  • 2 cepe medii, tocate mărunt
  • 4 roșii, tocate
  • 2 lingurițe de capere
  • 50 g prune deshidratate
  • 4 tije apio, feliate
  • 50 ml oțet din vin roșu

Bruschete:

  • pâine prăjită
  • usturoi întreg
  • ulei de măsline

Modalitate de preparare:

Folosind o oală sau o tigaie mai adâncă, se toarnă uleiul și se pune pe foc la încins. Eu am folosit o tigaie de tip wok care m-a ajutat de minune.

Peste uleiul încălzit, la foc mic, adăugăm vinetele tăiate în cuburi și le lăsăm timp de 15-20 de minute să se înmoaie, dar amestecând din când în când.

caponata

Când vinetele sunt destul de gătite, cu o spumieră le transferăm într-un recipient pentru a pregăti restul ingredientelor.

În aceeași tigaie adăugăm ceapa tocată pentru aproximativ 5 minute, după care completăm cu roșiile tocate și din nou vinetele.

Acum este momentul de a adăuga restul ingredientelor:

  • capere
  • apio
  • prunele (eu asta am avut, în mod normal rețeta originală spune stafide, merge și cu prune vă garantez)
  • oțetul

caponata

Acoperim vasul cu un capac și lăsăm pe foc pentru 40 de minute, cât timp legumele se înmoaie de ajuns.

Imediat ce a fost gata, eu am prăjit pâine, stropită cu ulei de măsline și frecată cu usturoi, peste care am venit cu acest curcubeu.

Aceeași caponata, a fost de fapt pregătită pentru o porție de coaste de ied la cuptor.

La fel de gustoasă este și rece, servită banal dintr-un recipient special pentru pachet, de aceea s-a pretat proiectului Food for your soul- #tucemanancilabirou.

Să vă fie de bine, 

Cu drag, 

D