profiterol cu siviero maria

Când o echipă de oameni dragi, precum cea de la Creative Ideas, te surprind într-o zi caniculară cu cel mai nou sortiment de înghețată autentică italiană, ce faci?

Profiterol

Vă spun sincer că îți amintești de unul din cele mai apreciate deserturi din perioada copilăriei, de pe vremea când mergeai la cofetărie și savurai un profiterol uriaș până la ultima linguriță. Nu știu dacă era altceva care să mă atragă mai mult ca un profiterol sau ecler.

Oana Voicu știe ce am eu acasă, o combinație între înghețată și ciocolată pe nume Alexia, astfel că răsfățul întregii familii a fost sortimentul affogatto al Cioccolato, delectarea unei seri de vară, care s-a potrivit de minune cu aluatul de choux la cuptor.

De fiecare dată când am nevoie de o rețetă sigură și clasică, cu care știu sigur că nu voi da greș, mă duc pe blogul lui Adi Hădean (click pentru rețeta originală) unde găsesc exact ce am nevoie.

Ingrediente:

  • 75 ml lapte
  • 75 ml apă
  • 75 g unt (82% grăsime)
  • 5 g zahăr
  • 2 g sare
  • 100g făină (alegeți o făină de pâine, care are un conținut ridicat de proteine)
  • 3 ouă medii
  • înghețată Siviero Maria (la alegere)

Modalitate de preparare:

Pentru a prepara aluatul de choux se combină apa împreună cu laptele, untul, zahărul și sarea într-un vas pentru a fi plasat pe sursa de foc.

Aduceți amestecul în punctul fierberii, având grijă ca untul să fie topit când compoziția dă în clocot, acum fiind momentul în care vasul se îndepărtează de pe sursa de foc și se adaugă făina toată o dată.

Amestecați cu o lingură de lemn până ce veți obține un aluat omogen, plasați din nou pe foc pentru încă 1 minut, apoi lăsați aluatul să se răcorească 10-15 minute.

Încorporați ouăle unul câte unul, ametecând după fiecare până se înglobează în compoziție.

Transferați aluatul într-un poș și formați mici bile pe o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt.

Pentru coacere, introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 20 de grade și mențineți timp de 10 minute la această termperatură, apoi reduceți la 170 de grade pentru încă 15-20 de minute sau până când choux-urile sunt ușor aurii.

Lăsați-le să se răcească în tavă, apoi tăiați-le pe jumătate și umpleți cu cupe de înghețată.

În mod normal, profiterolul este completat de frișcă și sos de ciocolată, eu am renunțat la ele, pentru că înghețata a oferit exact gustul intens de ciocolată, am ales însă să completez cu fructe proaspete de sezon, murele au fost disponibile în acel moment.

Trebuie să vă mai spun că cei de la Siviero Maria, au o categorie de înghețată organică, cuvânt la care eu mă activez și am să vă spun și de ce, pentru că de exemplu cea de cacao, este 100% BIO, preparată din cacao din Republica Dominicană.

Despre Siviero Maria

Siviero Maria este un brand de gelato autentic italian, ce poate fi găsit și în România într-o gamă variată de sortimente: de la variantele clasice cu ciocolată, căpșune sau vanilie de Madagascar, la sortimente speciale cum sunt Crema di Firenze- cu biscuiți amaretto, Bacio – ciocolată cu alune sau Fistic Gianduja – fistic cu sirop de cacao. Și nu în ultimul rând, arome clasice italiene Affogato al Amarena, Panna Cotta, Panna con Frutti di Bosco și mai noile Stracciatella, Affogato all Cioccolato și Tiramisu.