img_0402

Shakshuka

Este denumirea celui mai nou preparat care mi-a invadat bucătăria astăzi de dimineață. O combinație super aromată în care sunt gătite lent câteva ouă, într-un sos de roșii cu ardei roșu, ceapă și condimente.

Gândește-te cam cât de mișto este să îți începi ziua cu acest preparat sau mai bine de atât, cam cât de sățios este să te bucuri de această explozie de arome, chiar în mijlocul zilei de muncă, la birou. #tucemanancilabirou?

Așa am zis și eu, că nu ai cum să reziști și nu poți rămâne indiferent între aceste arome care se completează perfect într-un singur preparat care are un singur inconvenient, numele! dar fie, ne-om obișnui.

Dar știi cum este când primești mesaj pe telefon:

B: Ce e nebunia asta??? ce ai făcut acolo? 

D: Ce-am mai făcut? (zic, arde ceva în urma me acasă…) 

B: În tigaia de pe aragaz!

D: Shakshuka, nici eu nu știu ce e exact, asică un amestec de roșii cu condimente și ouă!

B: Te anunt că este mâncarea mea preferată de azi :)) 

D: Ok, să facem provizii de roșii 🙂

Să detaliem pe ingrediente:

  • 2 linguri ulei măsline
  • 4 căței usturoi, feliați
  • 1 ceapă mică, feliată subțire
  • 10 ciuperci shiitake (complet opționale!)
  • 1 ardei roșu (kapia am folosit eu)
  • 800 g roșii tocate
  • 2 lingurițe pastă de tomate
  • 1 linguriță chimen
  • 1 linguriță paprika
  • un praf piper cayenne
  • 1 linguriță zahăr
  • sare și piper după gust
  • 5-6 ouă
  • pătrunjel și busuioc tocat

Cum se face ca să fie bine:

Se încinge uleiul într-o tigaie și se călește ceapa la foc mediu până se înmoaie.

Se adaugă usturoiul și ardeiul roșu, eu am folosit ardei kapia, de sezon, pe care l-am feliat subțire.

Dacă folosiți ciuperci acum este momentul să le adăugați în amestecul de ceapă, lăsați focul la mic și amestecați. Acoperiți vasul cu un capac pentru 5-7 minute.

Presărați condimentele și lăsați 1-2 minute să se aromatizeze.

Completați cu pasta de tomate și roșiile tocate, eu personal le-am feliat subțire, peste roșii vine zahărul, se acoperă vasul și se lasă la foc domol pentru încă 30 de minute.

Faceți câte o mică adâncitură în preparat pentru a adăuga ouăle, eu am pus 5 ouă pe margine și unul în mijloc. Ele se gătesc lent și frumos pentru încă 10 minute.

Dacă doriți ca ouăle să fie mai moi, atunci timpul se reduce în funcție de preferință.

La final „să fie bogăție” cu o doză de pătrunjel și busuioc tocat.

Nu îți place, nu îl folosi, nici pe unul, nici pe celălalt, te vei îndrăgosti oricum. Iar dacă pui și o felie de pâine prăjită alături, este VIS, nu știu, am zis doar dacă vrei!

Nu știu dacă vă amintiți povestea cu ciulamaua de ciuperci, dar sper să nu repetăm istoria, a zis mâncare preferată, am marcat pe blog să am dovada scrisă!

shakshuka

shakshuka

Ar merge și la dieta disociată de 1 zi, mic dejun/prânz și cină :)) 

Cu drag, 

D

Related Post

Supă de roșii cu cimbru și ardei kapia Ador rețetele de sezon, care pun în valoare gustul adevărat al ingredientelor 100% românești. Supa de roșii oricum ar fi ea preparată este un deliciu și o bucurie în familie. Simplu de preparat, extre...