tarta cu smochine

O zi pe an am obsesia asta față de smochine. Unele din ele ajung în prăjituri, salate, bruschete,  altele sunt consumate ca atare, ca pe vremea când le rupeam direct din grădină.

Ieri a fost cu brânză brie la cuptor și miere de albine, astăzi este cu mascarpone și nuci.

Am dorit un desert fără zăhar și fără făină, cât mai simplu dar cu un gust fin și elegant, o prăjitură care să se potrivească și cu o ceașcă de cafea. Mi-am dorit și am reușit, exact ca în viață se întâmplă și în bucătărie.

Ai grijă ce îți dorești pentru că s-ar putea să se îndeplinească!

Cu atât mai mult dorința devine realitate, dacă ai alături niște mascarpone, câteva nuci, migdale și smochine.

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 150 g migdale
  • 60 g nuci
  • 30 g unt tăiat cuburi

Pentru cremă:

  • 280 g mascarpone
  • 2 ouă
  • 1 lingură miere de albine
  • smochine

Modalitate de preparare:

Nucile împreună cu migdalele le-am introdus într-un mini-tocător de bucătărie și am pulsat pentru câteva secunde, atât cât s-au sfărâmat nucile.

Am adăugat untul tăiat cuburi și am mixat pentru încă 20-30 de secunde.

Pentru prăjitură eu am folosit o formă de tort cu pereți detașabili, care cred că a avut dimetrul cam mare (26 cm) aș recomanda o formă mai mică, tapetată cu hârtie de copt, în care adăugăm amestecul de nuci și migdale și aplatizăm cu mâinile.

Separat, într-un bol și împreună cu un tel, se amestecă crema mascarpone cu ouăle și mierea de albine, până când avem un amestec neted.

Peste blat vine crema și se introduce vasul în cuptor la 180 de grade, pentru aproximativ 30-45 de minute, depinde de puterea cuptorului folosit.

Ideal este ca înainte de servire să fie ținut la rece pentru 4 ore.

Era să uit, smochinele feliate se așează deasupra înainte de servire.

tarta cu smochine

IMG_4488

tarta cu smochine

Nu toată lumea tolerează așa bine deserturile fără zahăr, dar este bine că sunt creativi, în speța de astăzi, prăjitura mea a fost stropită și însoțită de o dulceață de smochine.

IMG_0615

Nu e rău deloc 🙂

Cu drag, 

D

Related Post

TARTĂ CU FĂINĂ DE SECARĂ, NECTARINE ȘI SEMINȚE DE CHIA! #SUGARFREE CUM S-AR SPUNE Madame Niculicea (adica eu) face pe timp de zi ce visează noaptea sau mă rog ceva de genul. Glumesc, dar nu foarte tare. Înainte de a mă baga la nani pui, obișnuiesc să salivez cu ochii la paprika t...
TARTĂ CU MASCARPONE, SMOCHINE ȘI FISTIC Cred că încep să dezvolt o mică obsesie pentru tarte. Spun asta pentru că această tartă vine la mai puțin de o lună de la ultima combinație de crustă crocantă și cremă delicată.Combinație pe c...
Tartă cu mere, cu făină de migdale Știai că: „Frumosul de Voinești”  este un soi românesc realizat acum mai bine de 50 de ani la Stațiunea Pomicola Voinești, din județul Dâmbovița. Gustul fructului românesc este de un dulce aromat...
Tartă cu piersici și blat raw din nuci și curmale În ultima perioada am fost tot mai plecați de acasă, astfel că timpul meu petrecut în zona bucătăriei s-a redus semnificativ. Dar cum suntem în plin sezon al piersicilor, nu puteam lăsa să treacă f...