img_4741

După ce veți ajunge la rețeta originală a acestui tort vă veți convinge cu adevărat că trebuie să îl încercați, pentru că Olguța de la Pastry Workshop, după ce că face niște opere de artă, le și fotografiază perfect!

Eu nu obișnuiesc să fac astfel de torturi de aceea nici nu prea se regăsesc pe acest blog, însă tortul acesta mi-a încântat ochii de ceva timp și acum a reușit să îmi încânte și papilele gustative, iar baconul prezent nu a făcut decât să mă încite și mai mult și să îmi doresc acest tort într-o zi cum nu se putea mai potrivita, la 10 ani de când Domnul B m-a cercut în „crescătorie” și spun asta că eram atât de copilă, dar iată că luam decizii bune chiar și copil fiind :).

Da, da, pe la 20 de ani mi-a dat inelul, într-o zi de toamnă, 9 noiembrie, iar câteva luni mai tarziu, pe 9 iunie aveam cel mai frumos eveniment, nunta noastră :). 

Deci, să revenim, acest tort era perfect pentru ziua noastră și a fost cel mai perfect și cel mai apreciat!

Rețeta este preluată de la Pastry Workshop, un blog despre cofetărie, cu rețete din cele mai excentrice, unele mai ușor de realizat, altele la nivel de profesioniști.

Ingrediente pentru blat:

  • 250 g făină albă
  • 300 g zahăr alb
  • 75 g cacao
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță sare
  • 2 ouă
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 250 ml lapte bătut
  • 12 5ml ulei vegetal
  • 250 ml bere neagră
  • 100 g ciocolată neagră, tocată

Crema de unt cu ciocolata:

  • 4 albușuri
  • 200 g zahăr alb
  • 1/4 linguriță sare
  • 250 g unt la temperatura camerei
  • 250 g ciocolată neagră, topită și racită
  • 10 felii de bacon, eu trebuie să recunosc că am folosit prosciutto serrano pentru că îmi place mai mult
  • 150 g nuci (pot fi folosite ca atare sau caramelizate cu unt și zahăr brun)

Modalitate de preparare:

Blat cu ciocolată și bere neagră:

Preîncălziți cuptorul la 180 C și tapetați 2 tăvi de 18 cm diametru cu hârtie de copt. Vă recomand să folosiți diametrul recomandat pentru a obține un tort exact ca în prezentarea Olguței, pentur că eu de exemplu am avut forme cu diametrul mai mare și s-a văzut în aspect, mă rog, nu sunt nici așa o expertă, poate că ar fi arătat frumos și al meu dacă aveam mai mult talent de cofetar.

Separat, amestecati ingredientele uscate într-un bol.

Incălziți berea neagră într-un vas apoi îndepărtați de pe sursa de foc și adăugați ciocolata.

Amestecați până când ciocolata se topește.

Bateți ouăle, vanilia, uleiul și laptele bătut într-un bol. Adăugați amestecul de bere și ciocolata apoi turnați lichidul peste ingredientele uscate.

Amestecați rapid doar până la încorporare.

*E crucial să nu amestecati prea mult în aluat altfel veți obține un blat cu găuri, cleios și nu unul pufos, umed cum e acest blat de fapt. menționează Olguța Oana

Distribuiți în mod egal aluatul obținut în cele două forme pregătite și coaceți pentru 30-35 minute sau până blaturile trec testul scobitorii.

Înaite de a fi tăiate pe jumătate lăsați blaturile să se răcească complet. Veți obține 4 discuri de blat în total.

img_2711

img_2714

Modalitate de preparare cremă de unt cu ciocolată:

Combinați albușurile cu zahărul, sarea și vanilia într-un vas și puneți-l apoi pe baie de aburi.

Tineți pe foc, amestecând continuu în albușuri cu un tel, până când compoziția e fierbinte iar zahărul s-a topit.

Luați de pe foc și mixați albușurile cu un mixer electric până obtineți o bezea fermă și lucioasă sș bolul s-a răcit.

De obicei durează între 5 și 8 minute.

Cand bolul și bezeaua sunt reci, adăugați untul și mixați la viteză mică. La început compoziția este posibil să se taie, apoi va arăta ca o supă, iar dupa 2-3 minute va prinde aspectul unei creme fine și delicioase.

Adăugati ciocolata topită și răcită și amestecați doar până la încorporare.

Într-o tigaie antiaderentă topiți 20 de unt și adăugați nucile, când acestea încep să sfârâie, adăugați 1-2 linguri de zahăr brun, amestecați și lăsați pe foc pentru 1-2 minute, cât să prindă o textură crocantă.

Distribuiți crema de unt în  4 părți cât de cât egale

img_2717

img_2713

Începeți să asamblați tortul astfel:

Un strat de blat, un strat de cremă de unt, bacon rupt bucăti mici, nuci caramelizate, alt blat, din nou cremă și bacon. Continuați până la epuizarea ingredientelor. Incheiați asamblarea cu un strat de cremă de unt peste care presărati miez de nucă și bucăti de bacon.

img_2719

Acesta este tortul surpriză pe care Domnul B l-a asemănat cu o amandină sexy 🙂

img_4740

img_4784

img_4785

img_4742

Enjoy!

Cu drag, 

D