truffe de ciocolata cu ardei iute

Fotografiate cu viteza luminii și prea bune ca să nu apară pe blog, aceste trufe de ciocolată cu ardei iute, au fost atenția mea pentru o distinsă doamnă, iubitoare de ciocolată neagră  și picanterii (ca și mine…). Autoarea blogului Idrilog și o adevărată apariție la fiecare eveniment monden, Georgiana Idriceanu, este o bună prietenă și un mare critic bun la casa omului, de aceea este o provocare pentru mine de fiecare dată când îndrăznesc să o ”îndulcesc” cu mici delicii culinare.

Evident că au fost un succes total! Evident că trebuie să le încercați, mai ales că ciocolata neagră este super bogată în antioxidanți, fiind considerată un aliment sănătos și o sursă de energie mai ales în zilele solicitante.

Totul constă într-un mix de ingrediente pentru ca în final să vă delectați cu un mix de arome și o experiență inedită de dulce, picant, amar.

Pentru a simți cu adevărat gustul unei bucăți de ciocolată, acesta se lasă să se topească în gură, savurând fiecare aromă, nefiind nevoie de o ciocolată întreagă pentru a vă satisface pofta, 1-2 bucăți fiind de ajuns.

Ingrediente:

  • 160 g ciocolată neagră (eu am folosit heidi 85%)
  • 100 ml smântână lichidă (pentru frișcă)
  • 1 mic ardei iute rosu uscat și tocat, echivalentul a 1/2 linguriță
  • 1 vârf cuțit sare (intensifică aroma ciocolatei)
  • 2 păstăi cardamom
  • 30 g unt
  • cacao pentru a tapeta trufele la final

Modalitate de preparare:

Într-un vas rezisntent la foc adăugați smântâna lichidă și aduceți în punctul de fierbere, menținând la foc mic. Adăugați ardeiul iute, cardamomul și sarea, apoi lăsați vasul deoparte să se infuzeze cât timp pregătiți restul ingredientelor.

Ciocolata ruptă în bucăți, topiți-o pe baie de aburi, amestecând frecvent până când este complet topită. Strecurați smântâna de condimente și încorporați-o în ciocolata topită, amestecând continuu cu o spatulă.

Când amestecul are o textură cremoasă, adăugați untul și amestecați până este complet topit.

Acoperiți vasul cu folie și lăsați la rece pentru două/trei ore, timp în care compoziția se întărește îndeajuns pentru a putea fi modelată.

Folosiți o lingură pentru a lua compoziție, modelați mici bile, apoi rostogoliți-le prin pudră de cacao sau nuci măcinate.

 

În loc de ardei iute se poate folosi mentă sau scorțișoară de exemplu, iar dacă scăpați câteva picături de whiskey sau amaretto, sunt convinsă că nu se supără nimeni.

Cu drag, 

D