Sarmalele de porc îmi pare că au cel mai bun gust de Crăciun, atât! În nicio altă perioadă a anului nu mă simt atrasă de sarmaluțe, le consider ca o tradiție pentru masa de Crăciun și îmi amintesc de copilărie, ele și cozonacul cald.

An de an mergem acasă și regăsesc acest gust al copilăriei în bucătăria mamei, dar pentru că sunt și eu mamă la rândul meu și pentru că îmi doresc ca Alexia să trăiască aceleași sentimente la rândul ei, mă ocup de câteva sărmăluțe, pe care le meșterim în familie.

Par greu de făcut, dar cred că e o chestiune de gust pentru fiecare și noroc să ai varza bună. Eu nu știu cum este să acrești varză proaspătă, dar folosesc mereu varză murată primită de la mama soacră. Întotdeauna am zis că varza bună face diferența!

Să tot iasă în jur de 40 de sărmăluțe din următoarele ingrediente:

 • 700 g carne tocată de porc
 • 1 ceapă roșie sau galbenă, tocată
 • 2 linguri roșii deshidratate în ulei (eu am folosit un mix de roșii cu capere ce au dat un gust interesant)
 • 100 g orez
 • 1-2 lingurițe cimbru uscat (după gust)
 • 1 ou
 • sare
 • piper
 • o mână de roșii cherry
 • 4-5 felii prosciutto (opțional)
 • varză murată
 • 250 ml suc roșii

Un pahar de vin roșu întreține atmosfera de sărbătoare din bucătărie, nu e nicio tragedie 🙂

Modalitate de preparare:

Carnea tocată se amestecă cu roșiile în ulei și capere (nu e obligatoriu, dar e altceva) se adaugă sare și piper după gust, cimbrul tocat, oul care leagă mai bine compoziția și orezul călit cu ceapa tocată pentru 2-3 minute în prealabil.

Se amestecă bine compoziția pentru ca toate aromele să fie împrăștiate în mod egal.

Fiecare frunză de varză trebuie să fie netedă, îndepărtând nervura, pentru a putea fi rulate frumos.

Tocați o jumătate de varză murată pentru a pune o parte pe fundul vasului și cealaltă parte la final.

Așezați sarmalele în oală până la epuizarea ingredientelor, între cele două straturi am așezat feliile de prosciuto și roșiile cherry.

La final am pus varza tocată, sucul de roșii și un strop de apă.

Le-am gătit într-un vas Zepter, totul cu circuit închis pentru a se păstra aromele, sarmalele mele nu au băltit în sos, am vrut să ne bucurăm de gustul minunat al cărnii condimentate.

Le-am lăsat la foc scăzut, urmărind termocontrolul capacului pentru a nu atinge zona roșie. Nu am ridicat capacul decât la final când am scos repede două sărmăluțe.

În principiu, într-un vas obișnuit ar trebui să fie gata în două ore, la foc mic!

Le-am mai pus celebra mămăligă alături și au încântat papilele gustative celor mici și celor mari 🙂

Pentru că Alexia a conchis că sunt cele mai bune sarmale, îmi permit să mă simt onorata!

Să vă bucurați, 

Cu drag, 

D

Related Post

FILE DE CRAP LA ABURI, CEA MAI SĂNĂTOASĂ TEHNICĂ DE GĂTIRE Gătitul la aburi este cea mai sănătoasă tehnică de gătire și una din cele mai bune metode de preparare a alimentelor.De ce este sănătos gătitul la aburi și cum am ales produsul potrivitÎn primul...
JURNALUL MEU 30 DE ZILE FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT. ZIUA 2 Hey, ce faceți? La mine este a doua zi din provocarea #fărăzahăradăugat și vă mărturisesc că astăzi nu am avut foarte mult timp să mă gândesc la meniu, fiind o zi extrem de aglomerată.Dar, tocma...
TOACĂ, PASEAZĂ, OMOGENIZEAZĂ, MĂRUNȚEȘTE ȘI MACINĂ TOT FELUL DE INGREDIENTE. MICUȚUL MIXSY, AJUTORUL... Bucătăria modernă nu ar fi posibilă fără ajutorul tehnologiei și fără ajutorul electrocasnicelor special concepute pentru a ușura munca fiecărei gospodine.Pornind de la băuturile de tip smooth...
Curcan gătit la aburi cu salată de sfeclă roșie și sos de iaurt cu usturoi Când am început diversificarea Alexiei eram foarte stresată cu modalitatea de preparare a alimentelor, pentru a păstra toți nutrienții, pentru ca în același timp mâncarea să fie gustoasă și să nu îm...