salata de bouef

N-aș fi zis că voi avea pe blog salată de boeuf, în primul rând pentru că am câțiva ani de când nu mai mănânc (din cauza conținutului mare de maioneză) deși a fost unul din preparatele copilăriei mele și nu îmi amintesc să fi fost masă de Crăciun sau Paște fără această salată.

Considerată a fi „artista” familiei, îmi revenea întotdeauna sarcina de a decora cât mai frumos.

În al doilea rând, mi se pare o salată comună pe care orice român știe să o prepare, un amestec de legume + o mână de carne la alagere și maioneză din belșug (că așa am fost crescuți).

Pe 2 ianuarie 2017, eram în spital cu Alexia și așteptam externarea, timp în care colega de salon primește în pachetul de acasă un mare castron cu salată de bouef! Draga de ea m-a servit, nu știu dacă s-a văzut în ochii mei dorința, dar am refuzat din anumite principii pe care le am.

Am scris repede un mesaj către Domnul B:

”spune-mi, te rog, spune-mi că avem salată bouef!

B: Nuuuu, de unde să avem, tu nu mănânci… 

Nu mâncam, acum e tot ce îmi doresc!” :-)) 

Am ajuns acasă și m-am apucat de treabă, de o rețetă în stilul Daniela Niculi, din care am scos carnea și am folosit o maioneză vegană din nuci caju.

Ingrediente:

  • 3 cartofi
  • 3 morcovi
  • o jumătate de țelină
  • câteva linguri de mazăre
  • maioneză de caju (click pentru rețetă)
  • praz (pentru decor)
  • 2-3 castraveți murați
  • muștar (doar dacă mai este cazul)
  • sare
  • piper

Modalitate de preparare

salata de bouef

Pentru a păstra gustul natural al ingredientelor am folosit o tehnică de gătire la abur, însă ele pot fi foarte bine fierte după metoda clasică.

Nucile caju se pun acum la hidratat în apă fierbinte pentru a grăbi procesul de hidratare.

Legumele fierte și răcite, le-am tăiat cuburi nici prea mari, nici prea mici și împreună cu mazărea de la cutie le-am amestecat într-un bol mare. Castraveții se toacă mărunt și se elimină excesul de lichid înainte de a fi adăugați în salată.

Eu am folosit destul de multă maioneză de caju, fiecare pune după gust, după bunul plac!

Îmi place combinația de turmeric și cum completează el gustul natural al legumelor, chiar am obținut o salată de boeuf mult mai gustoasă decât varianta clasică! 

salata de bouef

salata de bouef

salata de bouef

Iar pentru cei ce spun că nu pot mânca chiar așa orice la birou, iată un exemplu că se poate, iar eu aici în categoria #tucemanancilabirou am pus absolut toate rețetele pe care Domnul B le-a avut la pachet!

Cu drag,

D