tort pavlova

Toată săptămâna trecută am avut deschidere către deserturi, către fel și fel de combinații dulci, toate fiind catalogate drept o reușită în bucătărie.

Prima pavlova de pe blogul meu este aceasta cu fructe de pădure, una din cele mai accesate rețete, dar și un desert extrem de apreciat.

Este de departe desertul preferat al Alexiei, în orice dimensiune aș prepara pavlova, fie o bezea simplă, fie un tort asociat cu cremă și fructe, este o plăcere să îl savureze.

Raluca de la Splashop are și ea aceeași slăbiciune pentru pavlova, iar pentru că a avut de sărbătorit un moment important, am zis că este nevoie de un desert fin și elegant.

Am combinat textura crocantă a bezelei cu o cremă mătăsoasă de mascarpone, espresso și jagermeister, iar în final am obținut…

Ingrediente:

 • 4 albușuri (temperatura camerei)
 • un praf de sare
 • 2 lingurițe oțet
 • 1 linguriță amidon de porumb
 • 200 g zahăr tos extra-fin + 2 linguri zahăr pudră
 • 1 linguriță esență de vanilie

Ingrediente pentru crema „tiramisu”:

 • 150 g smântână 48% grăsime
 • 4 linguri zahăr pudră
 • 250 g mascarpone
 • 3 linguri espresso
 • 2 linguri Jagermeister
 • cacao pudră pentru decor
 • fructe proaspete la alegere (pentru decor)

Modalitate de preparare PAVLOVA:

Pentru început se preîncălzește cuptorul la 90 de grade. 

Într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt, se așează o formă rotundă cu diametrul de 20 de cm și se trasează un cerc în interiorul căruia va veni bezeaua. Eu am folosit o formă de cheesecake.

*Pentru a prepara bezeaua este foarte important ca albușurile să fie la temperatura camerei. Un alt aspect important este ca bolul în care sunt mixate albușurile să fie foarte bine șters!

 1. Albușurile se bat cu mixerul la viteză mică până când încep să devină spumoase.
 2. Adăugăm sarea, oțetul și amidonul, continuând mixarea la viteză medie pentru încă 3-5 minute, timp în care bezeaua va începe să formeze vârfuri moi.
 3. Zahărul se adaugă în tranșe, 3-4 reprize, mixând totul la viteză mare, cel puțin 5 minute până când bezeaua devine fermă și satinată.
 4. La final adăugăm vanilia.
 5. Bezeaua obținută se încadrează în forma trasată cu creionul, nivelând cu o spatulă flexibilă.

tort pavlova

La carte zice că pavlova se lasă în cuptor timp de 1 oră și 40 pentru a avea o bezea tare la atingere. Eu am lăsat-o după acest timp încă 30 de minute la 50 de grade. Dacă bezeaua începe să își schimbe culoarea trebuie redusă temperatura. 

Treaba asta cu ce scrie la carte și ce reușim noi e cam relativă, eu cred că depinde de mulți factori, calitatea oului, tipul de cuptor, ca să nu mai zic de cum simte fiecare bezeaua cât timp mixează.

După ce bezeaua este gata, se lasă în cuptor să se răcească, minim 2 ore, cu ușa cuptorului ușor întredeschisă.

Modalitate de preparare crema tiramisu

Într-un castron se bate smântâna cu cele 3 linguri de zahăr pudră până se întărește. Mascarpone se încorporează în amestecul obținut împreună cu cele 3 linguri de espresso și celelalte două linguri de Jagermeister.

Aceasta cremă mătăsoasă și aromată ce va completa bezeaua fermă, va fi și mai intereantă dacă va sta la rece până în momentul servirii.

Pentru decor se pudrează cu cacao, iar fructele proaspete vor echilibra gustul. Kiwi, ușor acrișor a venit perfect în completarea bezelei care este destul de dulce, dar cu siguranță are un gust interesant dacă se renunță la fructe.

tort pavlova
tort pavlova tort pavlova

Bezeaua a fost exact ce trebuia, cu un strat exterior crocant și un interior moale, iar crema de mascarpone cu aroma aceea intensă de cafea și jagermeister vor rămâne întipărite în minte mult timp dacă nu pentru totdeauna 🙂

Cu dragoste, 

D

Related Post

Mini Pavlova cu mascarpone si fructe de padure Pavlova este un desert pe baza de bezea care a primit numele de la celebra balerina Anna Pavlova. Ochii Alexiei s-au umplut de bucurie cand i-am prezentat acest desert celebru. Este si ea un strop ...