burgeri de naut

Astăzi vă invit să folosiți două ingrediente senzaționale, respectiv năutul și spanacul, minunatul spanac de primăvară, pentru a obține un frumos burger verde, nutritiv și extrem de sănătos.

De cele mai multe ori folosesc năut ecologic pe care îl fierb eu, iar dintr-o cantitate generoasă de năut fac neapărat humus, folosesc câteva boabe în salate fie pregătesc o tocanană de năut cu legume, însă de această dată am ales să-l folosesc într-o rețeta inedită.

Burgeri de năut

Ingrediente:

  • 130 g năut fiert
  • 90 g ceapă roșie
  • 2 mâini frunze spanac proaspăt
  • 4 linguri semințe de floarea soarelui
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 2 linguri sos de soia
  • 1 lingură oregano uscat
  • 1 linguriță paprika afumată
  • 2 albușuri de ou
  • 60 g pesmet

Modalitate de preparare:

Năutul bine fiert și scurs de excesul de apă, se combină cu ceapa într-un procesor de bucătărie și se pulsează în câteva rânduri până când năutul este zdrobit.

Se adaugă spanacul, semințele de floarea soarelui, uleiul de măsline, sosul de soia, oregano și paprika, după care se continuă mixarea în două reprize cât să se combine toate ingredientele.

Adăugăm albușul de ou puțin bătut și pesmetul.

Pentru a prepara pesmetul eu am folosit coaja veche de pâine pe care am transformat-o rapid într-un pesmet perfect cu ajutorul mixerului multifuncțional MixSy

Mixăm până avem o compoziție bine legată din care vom forma chiftele generoase și apetisante, un mix de arome perfect echilibrat.

Pentru aceste minunății am ales o variantă de gătit la înălțimea așteptărilor, o tigaie ce îmi permite frigerea fără ulei, la temperatură controlată. Este vorba de tigaia de frigere Zepter.

De ce am ales această tigaie și care este diferența? 

Diferența o face baza vasului, ea este acutermă, dar mai subțire decât în mod normal, pentru a acumula și mai rapid caldura. Modificarea a fost special concepută pentru a îmbunătăți performanța vasului de frigere. Suprafața interioară cu modele piramidale garantează că alimentele nu se vor lipi.

Iar designul elegant va oferi preparatului și mai multă atenție.

În vasul ușor încălzit și la o temperatură scăzută, am adăugat burgerii în două tranșe. Din compoziția pregătită am obținut 6 burgeri generoși și consistenți.

Având în vedere faptul că năutul este fiert, timpul de gătire este foarte scurt, 5-7 minute pentru ambele părți, întocând burgerii la jumătatea timpului.

Pentru servire se pot folosi clasicele chifle, însă eu am ales o salată și niște felii de pâine crocantă cu semințe.

burgeri de naut burgeri de naut burgeri de naut burgeri de naut burgeri de naut burgeri de naut

Îmi place ce am făcut aici, în primul rând echilibrul aromelor, apoi textura care a fost exact ce trebuia din punctul meu de vedere, de lejeritate nici nu se mai pune problema, discutăm de un preparat simplu și la îndemâna oricui.

Pentru o variantă exclusiv vegetariană, oul se poate înlocui cu 1 lingură semințe de in combinate cu apa pentru a prinde un aspect gelatinos, amestec ce va lega compoziția pentru a putea forma burgerii.

Spanacul poate fi înlocuit cu frunzele de kale, mai bogate în nutrienți decât spanacul.

Te mai intreb #tucemanancilabirou?

Cu drag, 

D