Cred că încep să dezvolt o mică obsesie pentru tarte. Spun asta pentru că această tartă vine la mai puțin de o lună de la ultima combinație de crustă crocantă și cremă delicată.

Combinație pe care o pot asemăna cu o plimbare de primăvară pe frumosul bulevard Champs Elysee. Păi nu gătim noi astfel încât să ne simțim ca într-o vacanță?

Pentru această tartă, m-au ispitit niște frumoase smochine (congelate) ce au făcut casă bună cu crema de mascarpone și fisticul crud.

Ingrediente:

Pentru aluat:

 • 125 g unt nesărat, la temperatura camerei
 • 90 g zahăr tos
 • 1 ou mare
 • 250 g făină
 • 1 linguriță sare de mare

Pentru umplutură:

 • 250 g mascarpone
 • 1 linguriță esență de vanilie
 • 200 g iaurt grecesc
 • 2 linguri miere de albine (opțional)

Topping:

 • 30 g fistic
 • 10-15 smochine (în funcție de mărime)

Modalitate de preparare:

Se combină untul cu zahărul într-un robot de bucătărie și se mixează până când se omogenizează. Adăugăm oul și mixăm pentru încă 30 de secunde, apoi turnăm făina și amestecăm până când compoziția începe să se lege, câteva secunde.

Dacă aluatul este prea uscat, adăugați 1 lingură de apă foarte rece.

Compoziția se răstoarnă pe blatul de lucru și se modelează o bilă gingașă și drăgălașă care se ține la rece 30 de minute.

După cele 30 de minute, scoatem aluatul din frigider și întindem din el o foaie pentru a acoperi suprafața unei tăvi de tartă cu diametrul de 23 cm.

Se coace la 180 de grade, acoperit cu hârtie de copt și boabe de fasole/năut/orez, timp de 25-30 de minute. 

Dacă aluatul se rupe când încercați să îl întindeți înseamnă că a stat prea mult la frigider, dacă se lipsește foarte tare atunci înseamna că nu a stat suficient la rece.

Pentru cremă:

Se mixează mascarpone cu iaurtul grecesc, vanilia și mierea de albine, atât cât să avem o cremă delicată.

Când crusta se răcește, adăugăm crema de mascarpone și o distribuim uniform. Deasupra adăugăm smochinele tăiate în jumătate, iar fisticul înainte de servire.

Cam așa arată tarta de astăzi, care este un deliciu dacă se păstrează la rece pentru câteva ore.

O astfel de tartă nu se refuză niciodată! 

tarta cu mascarpone si smochine

tarta cu mascarpone si smochine

Cu drag, 

D

Related Post

CUM AM AJUNS DE LA TARTĂ LA CHEESECAKE? UNUL CU FĂINĂ DE MIGDALE, FRUCTE DE PĂDURE ȘI MASCARPONE... Am multe zile în care mă trezesc în bucătărie fără să știu ce vreau să fac, iar de cele mai multe ori se întâmplă cele mai mișto chestii! Astăzi a fost una din acele zile. Sunt puțin activată pe m...
ZIUA 56 FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT, UN MENIU ORIENTAL ȘI O CLASĂ DE BAG BOXING ELECTRIZANTĂ O zi de Duminică în familie, cam asta a fost ziua 56 fără zahăr adăugat! Ziua a început cu obișnuitul mic dejun luat în balcon, două cafele savurate în liniște și planuri noi pentru blog, pe care în...
JURNAL FĂRĂ ZAHĂR, ZIUA 4 DIN CELE 30 Hello,De astăzi parca deja nu mai simt niciun fel de stres sau disconfort în ceea ce privește planul alimentar. Dacă în primele zile eram mai nervoasă și destul de nehotărâtă, pare că ușor, ușor, ...
TARTĂ CU LEMON CURD, MASCARPONE ȘI CAISE Ieri, prin nu știu ce minune (adică bănuiesc eu ceva, cum că ar avea legătură cu acest articol) Domnul B a venit acasă cu chef de șampanie. L-am întrebat inițial dacă a încheiat ziua cu vreo mărire ...