pasca fara aluat

M-am tot gândit la o rețetă pentru masa de Paști care să aibe și ceva din tradiție, dar să fie totuși o variantă mai dietetică. Pasca s-a făcut tot timpul la mine în familie, cum cred că toată lumea face, iar în trecut îmi plăcea enorm și o mâncam cu ouă.

Trebuie să recunoaștem că de Sărbători ne aflăm în mijlocul unei expoziții de preparate sofisticate și evident că gustăm din fiecare câte puțin. De aceea m-am gândit că e cazul să eliminam partea bogată în calorii de la pască și să ne delectăm cu o prăjiturică ușoară și cremoasă, având ca ingredient de bază brânza.

Sunt sigură că acest preparat va bucura papilele gustative ale fiecăruia și că veți aprecia această alternativă cu mic, cu mare. Alexia de exemplu nu mănâncă pască și nici plăcintă cu brânză pentru că nu îi place brânza, însă acest gen de prăjitură îl acceptă și chiar îi place.

Pas cu pas ne apucăm de treabă!

Ingrediente:

  • 500 g brânză de vaci cu conținut ridicat de grăsime (eu am folosit Lacteea)
  • 500 g mascarpone
  • 100 g zahăr
  • 5 ouă (la temperatura camerei)
  • 3 linguri făină
  • 80 ml frișcă lichidă
  • 3 linguri stafide aurii
  • 1 lingură penițe de ciocolată (opțional)
  • 2 linguri cacao (opțional)
  • semințele de la 1/2 păstaie de vanilie sau esență de vanilie sau de rom (la alegere) 

Modalitate de preparare:

*Ingredientele se lasă la temperatura camerei 30 de minute înainte de preparare

  1. Am tapetat cu unt o tavă cu fund detașabil și cu diametrul de 24 cm, apoi am încins cuptorul la 150 de grade. Pentru a tapeta am folosit degetele pentru a distribui untul pe toată suprafața formei.
  2. Într-un bol am amestecat ambele tipuri de brânză, zahărul (puteți crește cantitatea de zahăr dacă doriți să fie mai dulce) și făina.
  3. Am amestecat ingredientele la viteză mică, până când au căpătat o textură cremoasă (aproximativ 2 minute)
  4. Ouăle le-am adăugat pe rând, mixând după fiecare ou aproximativ 1 minut.
  5. La final am adăugat frișca lichidă și aroma folosită (rom în cazul meu, deși cei mai mulți preferă vanilia).
  6. Am bătut compoziția pentru încă 1 minut la viteză mare. Vom obține o compoziție mătăsoasă și cremoasă
  7. Trei sferturi din compoziție am adăugat-o în formă, apoi am presărat stafidele și câteva penițe de cacao (opțional)
  8. În restul compoziției am adăugat cacao, doar pentru a mă juca puțin cu culorile și pentru a avea un contrast frumos, însă puteți trece peste această etapă.
  9. Am completat și cu aluatul de cacao, apoi am trecut cu coada unei linguri pentru a combina ușor cele două culori.
  10. Forma am așezat-o într-o tavă mare de cuptor, în care am adăugat câteva cești de apă clocotită.
  11. Am copt la 150 de grade pentru 90 de minute.

Dacă începe să se crape înseamnă că temperatura este prea mare și poate fi redusă la 120 de grade.

*Pasca este gata când este ușor rumenă, iar interiorul precum un jeleu.

Un pas important este la final, când prăjitura este gata și se lasă în cuptor până se răcorește, aproximativ încă 2 ore cu ușa întredeschisă.

Cu un cuțit se trece ușor de jur împrejur pentru a desprinde prăjitura de pe pereții vasului.

Am scos pasca din formă abia a doua zi, după ce am lăsat-o în frigider pe timpul nopții. S-a tăiat foarte frumos!

Vă las mai jos o întreagă galerie de fotografii 🙂 

pasca fara aluat   pasca fara aluat

pasca fara aluat

pasca fara aluat

Știu că ați remarcat și vaza mea fresh cu felii de lămâie, iar pentru mai multe idei de aranjamente florale pentru masa de Paște, vă invit pe blogul Dianei Mihăilă, cu proiecte do it yourself, simple, elegante și de impact.

Cu așa o pască și cu așa aranjament, vă doresc de pe acum Sărbători cu bucurie și lumină în suflet!

Cu drag, 

D

dacă vrei să citești mai mult despre cum se face un cheesecake perfect, te poți inspira de pe site-ul The Kitchnn

Related Post

JURNAL FĂRĂ ZAHĂR, ZIUA 4 DIN CELE 30 Hello,De astăzi parca deja nu mai simt niciun fel de stres sau disconfort în ceea ce privește planul alimentar. Dacă în primele zile eram mai nervoasă și destul de nehotărâtă, pare că ușor, ușor, ...
CHIFLE DULCI, CU STAFIDE, SCORȚIȘOARĂ ȘI VANILIE Am pregătit aceste chifle special pentru Alexia și pentru nepoatele mele micuțe care nu mănâncă pască de Paște. În loc de alegerile neinspirate cum ar fi iepurașii de ciocolată și alte tone de cioco...
PULPĂ DE MIEL CU GARNITURĂ DE LINTE ȘI MIX DE FASOLE VERDE Astăzi îți propun o rețeta inedită pentru masa de Paște, o rețetă în care așezăm carnea de miel lângă o garnitură colorată, exact așa cum trebuie pentru această carne pretențioasă.Am pregătit pulp...
SPANAC SOTE CU STAFIDE ȘI MIGDALE Cât e bogăție în piață, tot pe verde rămânem! Un preparat inspirat din bucătăria siciliană, unde nucile și stafidele se folosesc frecvent în preparatele pe bază de buruieni, cum ar fi spanacul...