Am scos din cuptor primele mele cotlete de miel, iar pentru a mă asigura că fac ce trebuie, am scos cursul de gătit Martha Stewart, din care mi-am pus ideile cap la cap.

Firimituri de pâine, frunze de pătrunjel, mentă, coajă de lămâie și iaurt grecesc pentru o crustă aromată și gustoasă.

Nu am găsit eu cele mai frumoase cotlete (din păcate) dar m-am gândit că toată baza stă în rețetă. Chiar și așa, gustul pe care l-am obținut a fost la un pas de ceea ce îmi doream.

Ne apucăm de treabă?

Ai nevoie de:

  • 20 g frunze de pătrunjel
  • 10 g frunze de mentă proaspătă
  • coaja rasă fin de la 1 lămâie
  • 1 cățel de usturoi
  • 5 ml ulei de măsline
  • 1/2 linguriță sare grunjoasă
  • 40 g firimituri de pâine (aproximativ 3 felii, fără coajă)
  • 1 cotlet de miel (700-800 grame)
  • sare grunjoasă
  • piper măcinat
  • ulei de măsline
  • 1 lingură iaurt grecesc

*Înainte de orice, se scoate carnea din frigider și se lasă la temperatura camerei pentru 1 oră, acoperită cu folie alimentară.

Cum se face crusta?

  • Într-un robot de bucătărie, se pasează mărunt frunzele de pătrunjel și mentă, însoțite de usturoi, coaja de lămâie, sarea grunjoasă și uleiul de măsline.
  • Se pulsează în câteva rânduri, până când amestecul este omogen.
  • Pasta obținută se transferă într-un castron și se încorporează firimiturile de pâine.
  • Amestecul se lasă deoparte, pentru a pregăti carnea.

Simplu până aici, nu-i așa?

Acum se încinge cuptorul la 200 de grade.

  1. Cotletul, curățat de grăsime, se tamponează cu prosoape de bucătărie pentru a fi uscat, apoi se asezonează cu sare și piper pe toate părțile.
  2. Într-o tigaie încinsă cu ulei (atât cât să acopere fundul tigăii) se așează cotletul de miel cu partea grasă în jos și se menține în tigaie pentru 2-3 minute, până când se rumenește frumos, fără a fi întors pe partea cealaltă.
  3. Se scoate bucata de carne și se lasă pentru 10 minute să se răcească.
  4. Grăsimea din tigaie se scurge, pentru a pregăti următoarea etapă.
  5. Pe partea rumenită a cotletului, se întinde un strat subțire de iaurt, apoi se distribuie amestecul de ierburi și firimituri de pâine, apăsând ușor cu degetele.
  6. Cotletul se așează din nou în tigaie, cu crusta în sus, apoi se introduce în cuptorul încins pentru aproximativ  18-24 de minute. La carte scrie că se lasă până când termometrul indică 50 de grade în mijlocul cărnii pentru mediu-în sânge. 

Eu am lăsat 25 de minute și a fost bine.

Înainte de a fi servit se mai lasă 10 minute, pentru a permite temperaturii să crească și sucurilor să se redistribuie. 

Eu am servit cu o colorată garnitură regală (Royal Mix de la Bonduelle) , un amestec de broccoli, conopidă și morcov, o alegere ideală pentru acest tip de carne.

Cam așa ceva 🙂

Cu drag, 

D

Related Post

ZIUA 16 DIN CELE 30 FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT ZIUA 16 DIN 30 FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGATȘtiți că iubesc acest jurnal la nebunie, da?  Nu cred că aș putea renunța la obiceiul de a scrie meniul fiecărei zilei și de a povesti cum a mai trecut câte o min...
FRIGĂRUI DE PORC CU OREGANO ȘI LĂMÂIE Frigăruile mi se par a fi cel mai ingenios mod de a prepara ceva aspectuos cu doar câteva bucăți de carne și legume colorate, fără a fi nevoie de meticulozitate și răbdare.Carnea se marinează pent...
PULPĂ DE MIEL CU GARNITURĂ DE LINTE ȘI MIX DE FASOLE VERDE Astăzi îți propun o rețeta inedită pentru masa de Paște, o rețetă în care așezăm carnea de miel lângă o garnitură colorată, exact așa cum trebuie pentru această carne pretențioasă.Am pregătit pulp...
CIORBĂ DE MIEL, NU ORICE REȚETĂ, NIMIC REINTERPRETAT, DOAR REȚETA MINUNATĂ A MAMEI! Cea mai bună ciorbă de miel este cea făcută de mama. Sunt foarte pretențioasă la mâncare, în special la mâncarea tradițională, nu mănânc orice, dar mai ales nu mănânc la oricine. Îmi plac doar cât...