Am pregătit aceste chifle special pentru Alexia și pentru nepoatele mele micuțe care nu mănâncă pască de Paște. În loc de alegerile neinspirate cum ar fi iepurașii de ciocolată și alte tone de ciocolată care îmi ridică părul în cap de nervi, am ales să le fac eu câte un dulce interesant și apetisant.

Aceste chifle sunt super ușor de făcut, iar pentru un plus de distracție, cei mici pot fi de mare ajutor. Alexia este fascinată de fiecare dată când vede că încep să fac vreun aluat, atât de fascinată încât preia controlul situației în secunda 2.

Hai să începem să le modelăm.

Pentru asta avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 300 ml lapte
  • semințele de la 1/2 păstaie de vanilie
  • 50 g unt
  • 500 g făină albă
  • 1 linguriță nucșoară
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • 1 linguriță sare
  • 70 g zahăr pudră
  • 1 lingură ulei
  • 7 g drojdie uscată
  • 1 ou bătut
  • 50 g merișoare
  • 50 g stafide
  • coaja de la 1 portocală (opțional)
  • 2 linguri gem de prune combinat cu 1 lingură de apă ( glazură)

Preparare/frământare

Am pus laptele într-o oală împreună cu semințele de la păstaia de vanilie, iar când acesta s-a încălzit de ajuns, am îndepărtat vasul de pe sursa de foc și am adăugat untul.

Am lăsat amestecul deoparte, până când a ajuns la temperatura camerei, timp în care am pregătit restul ingredientelor.

Făina, sarea, zahărul, scorțișoara (daaa, scorțișoara 2 lingurițe, cui nu-i place să reducă cantitatea) și nucșoara, le-am amestecat într-un bol mai mare, apoi am presărat deasupra plicul de drojdie uscată.

Când laptele s-a răcit complet, am făcut o gaură în centrul amestecului de făină și am turnat amestecul lichid (lapte+unt, trecut prin strecurătoare) apoi am turnat și oul bătut.

Cu o spatulă, am amestecat toate ingredientele, până ce compoziția a început să devină lipicioasă. Când făina s-a încorporat, am răsturnat aluatul pe blatul de lucru și am frământat cu mâinile pentru aproximativ 10 minute.

Într-un alt bol, am picurat uleiul, apoi am pus aluatul elastic pe care l-am obținut.

Am acoperit cu un prosop și am lăsat deoparte, la căldură, pentru 1 oră.

După o oră, am adăugat stafidele, coaja de portocală și merișoarele. Am acoperit din nou cu prosopul și am lăsat vasul deoparte pentru încă 1 oră. După acest timp se observă cum și-a dublat volumul.

Din compoziția rezultată am modelat 15 bile, pe care le-am așezat într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Se lasă la crescut pentru încă o oră, sau se pot păstra la frigider până a doua zi. Eu așa am procedat pentru că deja se făcuse foarte târziu. Iar la micul dejun să miroasă în casă a scorțișoară și să scoți aceste chifle lângă cafea, este un răsfăț în adevăratul sens al cuvântului.

În cuptorul preîncălzit la 200 de grade, am introdus tava pentru 20 de minute. 

Când chiflele au fost gata, am scos tava și până nu s-au răcit de tot, am amestecat gemul de prune (tu alegi de care să folosești) cu 1 lingură de apă, apoi cu pensula m-am apucat de uns fiecare chifla.

Rezultatul final:

Până nu am scăpat eu o felie de unt, nu am stat liniștită!

Cu drag, 

D

Related Post

TERCI DE OVĂZ #fărăzahăradăugat CU ZMEURĂ, RODIE ȘI CONDIMENTE NATURALE No sugar added30 de zile #fărăzahăradăugat este cea mai nouă provocare la care vă invit să participați. Este un proiect în care îmi doresc să împărtășim cât mai multe idei despre un stil de viață ...
CREMĂ DE ZAHĂR ARS, CU CONȚINUT SCĂZUT DE ZAHĂR ȘI AROMĂ DE CAFEA Crema de zahăr ars a fost primul desert pe care am învățat să îl fac acum foarte mulți ani, când nu exista informație pe internet, nici internet nu prea aveam ca să zic așa, nici cărți de bucate, do...
CLĂTITE DIN CARTOF DULCE (FĂRĂ FĂINĂ) Ou, cartof dulce copt și un praf de scorțișoară, doar atât ai nevoie pentru un mic dejun/gustare/desert dietetic, fără făină și fără zahăr. O combinație super gustoasă pe care eu am servit-o cu o li...
PASCĂ FĂRĂ ALUAT SAU MAI CORECT SPUS UN CHEESECAKE CREMOS CU STAFIDE M-am tot gândit la o rețetă pentru masa de Paști care să aibe și ceva din tradiție, dar să fie totuși o variantă mai dietetică. Pasca s-a făcut tot timpul la mine în familie, cum cred că toată lum...