Astăzi vă aduc o rețetă din zona unde am copilărit, din Buzău, de acolo de unde se cumpără cel mai bun babic, acela veritabil, făcut după rețete vechi.

Ciorba de babic este un preparat ușor picant, un borș gustos pe care nu ai cum să nu-l apreciezi, mai ales dacă îți plac mâncărurile tradiționale.

Am dat un telefon acasă să aflu exact care sunt ingredientele pe care trebuie neapărat să le folosesc.

”Este ca la ciorba de cartofi, doar că aici pui babicul la final…” zise vocea de la celălat capăt al firului

Fără să știe că eu nu am făcut ciorbă de cartofi până acum. Eu fac de legume, supe cremă, alte nebunii. De rușine, n-am mai zis nimic, mi-am scos legumele pe blatul de lucru și m-am apucat de treabă. Apoi m-am lăudat cu fotografiile trimise pe whatsapp.

Ingrediente:

  • 2 cepe
  • 2 tije apio (am avut eu) sau 1/2 țelină
  • 2 ardei kapia
  • 10-11 cartofi noi (mărime mică)
  • 2 morcovi
  • 1 păstârnac
  • 150 g babic iute
  • 750 ml borș
  • 2 legături leuștean
  • 2 ouă

Acestea fiind pregătite, mi-am scos vasul de la Zepter și am pornit prepararea. 

Modalitate de preparare:

Ceapa am tocat-o mărunt, la fel am procedat și cu tijele de apio (dacă folosiți țelină, tăiați-o cuburi mici) dar și cu ardeiul kapia. Morcovul l-am tăiat în cuburi mici, are un alt gust decât dacă ar fi dat pe răzătoare.

Cartofii noi i-am tăiat în cuburi de mărime medie.

Toate legumele le-am amestecat în vasul Zepter (la rece) am acoperit cu capacul inteligent și am lăsat legumele pe foc potrivit până când indicatorul termocontrolului a ajuns în zona verde.
Legumele, fără adaos de apă sau ulei, s-au înăbușit în sucul propriu timp de 7 minute.

*Pentru a găti în sucul propriu, legumele sunt așezate în vasul rece, se acoperă cu un capac și se așează pe sursa de foc la o temperatură medie.  Ce mi-a atras atenția la acest sistem este rolul capacului care este special construit pentru a permite formarea de vapori între capac și vas, ce are rol de etanșare prevenind astfel evaporarea elementelor nutritive.

Am turnat 1 litru de apă fierbinte și am acoperit din nou vasul.

Separat, am fiert borșul cu 1 legătură de leuștean, pe care l-am adăugat imediat ce cartofii s-au fiert. În cazul meu după 20 de minute. Tot acum am pus si babicul tăiat în cuburi.

Leușteanul din borș l-am aruncat, deoarece l-am folosit la fierbere doar pentru gust.

Am bătut cele două ouă peste care am adăugat 1 polonic de zeamă fierbinte, apoi le-am turnat peste ciorbă, amestecând continuu.

Am îndepărtat vasul de pe sursa de foc și am presărat restul de leuștean tocat mărunt.

Cu drag, 

D

Related Post

PESTO DE AVOCADO ȘI PĂTRUNJEL Pesto de pătrunjel cu avocado!Hai, mai zi ceva, zi că nu scriu eu cele mai seducătoare și sănătoase rețete, mai colorate și mai apetisante.Pesto este cea mai mișto invenție pentru paste făinoase...
CIORBĂ DE DOVLECEI CU FASOLE PĂSTĂI Prima mea interacțiune cu bucătăria a fost pe la 10 ani când am decis că e cazul să fac o ciorbă și să-i aștept pe ai mei părinți cu masa frumos aranjată.Vă spun drept că atunci dădeam pe răzătoar...
JURNALUL MEU 30 DE ZILE FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT. ZIUA 2 Hey, ce faceți? La mine este a doua zi din provocarea #fărăzahăradăugat și vă mărturisesc că astăzi nu am avut foarte mult timp să mă gândesc la meniu, fiind o zi extrem de aglomerată.Dar, tocma...
DOVLECEI UMPLUȚI CU QUINOA Am o slăbiciune pentru dovlecei, poate pentru că îmi amintesc foarte mult de copilărie și de zilele de vară în care o rugam pe mamaia să îmi facă câte o farfurie de dovelcei pane și nimic altceva....