Se făcea că plouă, cu picături mari, torențial chiar, iar eu ador ploaia :), să o privesc de la geam, să o ascult, să mă bucur de ea în toată splendoarea ei.

În majoritatea zilelor ploioase, îmi las imaginația să se joace în bucătărie, înconjurată de ingrediente dulci și aromate.

Așa a apărut asta mică, din motive lesne de înțeles. L-am lăsat pe Budha Bar să mă însoțească cu cel mai frumos playlist și am început joaca.

Ingrediente:

Aluat dulce:

  • 125 g unt nesărat, direct de la frigider
  • 90 g zahăr tos
  • 1 ou mare
  • 250 g făină (de la frigider)
  • 1 linguriță sare de mare

Umplutură:

  • 350 g gem de prune
  • alune de pădure
  • penițe de cacao

Făina împreună cu untul tăiat cubulețe, sarea și zahărul le-am amestecat cu degetele până când aluatul a devenit unul sfărâmicios. Am adăugat oul și am continuat să amestec cu mâinile până când compoziția a început să se lege.

Dacă aluatul este prea uscat, adăugați 1 lingură de apă foarte rece.

Compoziția obținută am răsturnat-o pe o bucată de folie alimentară, am modelat o bilă și am dat la rece pentru 30 de minute.

Dacă au trecut cele 30 de minute, scoatem aluatul din frigider și întindem din el o foaie pentru a acoperi suprafața unei tăvi de tartă cu diametrul de 23 cm. Se coace la 180 de grade, acoperit cu hârtie de copt și boabe de fasole/năut/orez, timp de 25-30 de minute. 

Dacă aluatul se rupe când încercați să îl întindeți înseamnă că a stat prea mult la frigider, dacă se lipsește foarte tare atunci înseamna că nu a stat suficient la rece.

Când crusta s-a răcit de ajuns, am umplut-o cu gemul de prune, apoi am decorat cu penițe de cacao și alune de pădure, să fie tot o ronțăială până la final 🙂

E clar că a fost dezmăț!

Cu drag, 

D

Related Post

PLĂCINTĂ CU CAISE #FĂRĂZAHĂRADĂUGAT UN DESERT NEVINOVAT FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGATAstăzi m-am trezit cu poftă și dor să gătesc un desert, un desert fără zahăr adăugat, un desert lejer de vară cu ingredientele de sezon de care încă ne putem ...
TARTĂ CU LEMON CURD, MASCARPONE ȘI CAISE Ieri, prin nu știu ce minune (adică bănuiesc eu ceva, cum că ar avea legătură cu acest articol) Domnul B a venit acasă cu chef de șampanie. L-am întrebat inițial dacă a încheiat ziua cu vreo mărire ...
TARTĂ CU FĂINĂ DE SECARĂ, NECTARINE ȘI SEMINȚE DE CHIA! #SUGARFREE CUM S-AR SPUNE Madame Niculicea (adica eu) face pe timp de zi ce visează noaptea sau mă rog ceva de genul. Glumesc, dar nu foarte tare. Înainte de a mă baga la nani pui, obișnuiesc să salivez cu ochii la paprika t...
TARTĂ RUSTICĂ DE CĂPȘUNI Termenul de rustic mi-a atras atenția întotdeauna, motiv pentru care l-am folosit și în acest titlu. Deși acestei rețete i se spune găleată cu fructe, termenul de rustic se potrivește categoric mult...