Termenul de rustic mi-a atras atenția întotdeauna, motiv pentru care l-am folosit și în acest titlu. Deși acestei rețete i se spune găleată cu fructe, termenul de rustic se potrivește categoric mult mai bine și sună de departe mai frumos decât găleată.

Găleată, tartă sau plăcintă,  indiferent cum i-am spune, este o decizie foarte înțeleaptă pentru prieteni și familie.

Dar mă gândesc să nu ne abatem prea mult de la subiectul principal!

Ingrediente pentru aluat:

 • 350 g făină albă
 • 1 lingură zahăr
 • 1 1/2 linguriță sare grunjoasă
 • 227 g unt nesărat, tăiat cubulețe + încă 30 de grame
 • 7 linguri apă foarte rece

Pentru umplutură:

 • 700 g căpșuni proaspete, tăiate sferturi sau pe jumătate, în funție de dimensiune
 • 2 linguri zeamă de lămâie
 • 20 g zahăr tos
 • 1 lingură amidon

Pentru finisare:

 • 1 gălbenuș bătut
 • 1 lingură smântână
 • zahăr tos

Totul începe de la aluat și cuptor:

Cuptorul se preîncălzește la 190 de grade din momentul în care aluatul este scos de la frigider.

Am combinat ingredientele uscate: făina, zahărul și sarea, într-un robot de bucătărie și am mixat în reprize scurte.

Am adăugat  untul tăiat cuburi și am mixat în reprize până când textura a devenit una sfărâmicioasă. În acest momentu amestecul va avea dimensiuni diferite, firimituri mai mari sau mai mici. Acum am adăugat apa foarte rece, cele 7 linguri, apoi am amestecat  până când aluatul a început să se lege, fără a fi lipicios.

Aluatul gata format l-am răsturnat pe blatul de lucru și am frământat manual pentru a încorpora toate bucățile.

Din aluatul obținut am întins o foaie de mărimea unui disc, peste discul obșținut am întins folie alimentară și am înfășurat aluatul ce l-am lăsat la frigider timp de 1 oră.

Pentru a întinde aluatul este indicat să-l lăsați 10 minute la temperatura camerei. Pudrați un praf de făină pe suprafața de lucru.

Cu sucitorul începeți să lucrați dinspre centru înspre margini, evitând însă a apăsa foarte tare pe margini pentru a nu se lipi.

Dați forma unui disc cu diametrul de 35-36 cm și transferați foaia pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Rulați foaia pe sucitor pentru a putea fi transferată cu ușurință în tavă.

Umplutura

Am amestecat căpșunile într-un bol, împreună cu zahărul, zeama de lămâie și amidonul.

Am întins căpșunile peste aluat, în centrul acestuia, lăsând neacoperită o margine de 3-4 cm. Marginea se împăturește peste fructe, lăsând aluatul să cadă natural și dezorganizat în cute.

Gălbenușul amestecat cu smântâna se folosește pentur a unge marginile aluatului, peste care se presară zahăr.

Am copt tarta 1 oră, timp în care s-a scurs multă zeamă în tavă. Am mai stropit tarta cu lichidul scurs în tavă, iar după ce a fost gata am lăsat-o 15 minute să se odihnească, apoi am tăiat prima felie.

Pornind de la această poveste, mă aștept să tot schimb umplutura în funcție de sezon și să tot pun rustice pe masă când am musafiri.

Cu drag, 

D

Related Post

ZIUA 59 FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT Ouă, avocado, nuci, linte și desert, astea sunt cuvintele cu care pot descrie ziua perfectă #fărăzahăradăugat.Pentru o supă de linte ai nevoie de 30 de minute timp de preparare, omleta nu durează ...
PLĂCINTĂ CU CAISE #FĂRĂZAHĂRADĂUGAT UN DESERT NEVINOVAT FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGATAstăzi m-am trezit cu poftă și dor să gătesc un desert, un desert fără zahăr adăugat, un desert lejer de vară cu ingredientele de sezon de care încă ne putem ...
TARTĂ CU FĂINĂ DE SECARĂ, NECTARINE ȘI SEMINȚE DE CHIA! #SUGARFREE CUM S-AR SPUNE Madame Niculicea (adica eu) face pe timp de zi ce visează noaptea sau mă rog ceva de genul. Glumesc, dar nu foarte tare. Înainte de a mă baga la nani pui, obișnuiesc să salivez cu ochii la paprika t...
TARTĂ CU GEM DE PRUNE ȘI ALUNE DE PĂDURE Se făcea că plouă, cu picături mari, torențial chiar, iar eu ador ploaia :), să o privesc de la geam, să o ascult, să mă bucur de ea în toată splendoarea ei.În majoritatea zilelor ploioase, îmi la...