Madame Niculicea (adica eu) face pe timp de zi ce visează noaptea sau mă rog ceva de genul. Glumesc, dar nu foarte tare. Înainte de a mă baga la nani pui, obișnuiesc să salivez cu ochii la paprika tv, unde mai dau peste câte o nebună care face chestii diferite.

Mi-a fost de ajuns să citesc că ispita de la ora 23 umple o tartă cu un gem de nectarine și semințe de chia. De ajuns pentru mine ca să îmi activez memoria internă pentru a reține câteva elemente din rețetă.

N-am visat tarta asta, deși mi-aș fi dorit. Am visat în schimb că mă luptam cu niște răufăcători într-o altă țară, eram chiar celibatară. Deci viața asta a mea pe care o am în timp ce dorm este extrem de solicitantă, important este că după lupte și chinuri, revin în bucătăria food for your soul printre arome, culori și veselie.

Așa că să revenim la fructele și semințele noastre!

Ingrediente:

  • 180 g unt la temperatura camerei
  • 100 g curmale hidratate
  • 160 g făină de secară
  • 2 gălbenușuri
  • 6 nectarine
  • 2 linguri semințe de chia
  • 150 ml apă

Mod de preparare:

Curmalele se hidratează timp de 8 ore în apă rece sau 2 ore în apă fierbinte. Eu prefer prima variantă și le las întodeauna de seara până dimineața.

Untul se lasă la temperatura camerei cu jumătate de ora înainte de a fi folosit, iar cuptorul se preîncălzește la 180 de grade. 

Într-un blender se combină untul și curmalele scurse de excesul de lichid și se pulsează la viteză mare, atât cât curmalele se zdrobesc, timp de 2 minute este de ajuns.

Amestecul obținut l-am transferat într-un castron peste care am adăugat făina de secară și gălbenușurile.

Am amestecat cu o spatulă până am încorporat toată făina și am obținut un amestec lipicios, pe care l-am transferat într-o forma de tort cu pereți detașabili, cu diametrul de 27 cm.

Am introdus tava în cuptor pentru 20-25 de minute, până când devine ușor aurie.

Cât timp tava a fost în cuptor, am pregătit umplutura.

Nectarinele le-am tăiat în cuburi și le-am pus într-o tigaie împreună cu 150 ml apă filtrată. Le-am lăsat pe foc mic  timp de 15 minute, atât cât s-au înmuiat.

Am transferat fructele cu tot cu zeamă într-un recipient pentru a le pasa cu blenderul vertical, nu mult, atât cât să mai rămână bucăți mici din fruct.

Am adăugat semințele de chia și cu această combinație light am umplut tarta.

La final am decorat (mult spus) cu câteva felii subțiri de nectarină, stropită cu lămâie pentru a evita oxidarea.

Desertul, deși nu are zahăr deloc, este foarte puțin acrișor, cu o textură super interesantă datorită semințelor de chia. Fructele au un gust aparte și din punctul meu de vedere nu este necesar deloc zahărul. În plus curmalele din blat cred ca sunt de ajuns.

Cam așa arată deserturile food for your soul. Light, fără zahăr, delicioase și foarte simplu de realizat. 🙂 

Cu drag și din tot sufletul, 

D

 

Related Post

ZIUA 25 DIN CELE 30 FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT + 5 GUSTĂRI SIMPLE 25 DE ZILE FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGATAstăzi am fost prezentă la o conferință de presă despre care o să vă povestesc într-un material separat. Este vorba despre Le "Dîner en Blanc", popularul picnic de tip...
PLĂCINTĂ CU CAISE #FĂRĂZAHĂRADĂUGAT UN DESERT NEVINOVAT FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGATAstăzi m-am trezit cu poftă și dor să gătesc un desert, un desert fără zahăr adăugat, un desert lejer de vară cu ingredientele de sezon de care încă ne putem ...
PESTO DE AVOCADO ȘI PĂTRUNJEL Pesto de pătrunjel cu avocado!Hai, mai zi ceva, zi că nu scriu eu cele mai seducătoare și sănătoase rețete, mai colorate și mai apetisante.Pesto este cea mai mișto invenție pentru paste făinoase...
JURNAL FĂRĂ ZAHĂR, ZIUA 3 DIN CELE 30 Ziua 3 din cele 30 denumite în continuare fără zahăr adăugat.Parcă a fost mult mai lejeră ziua de azi, poate datorită faptului că am fost mai decisă pe meniu. Mi-am planificat de dimineață ceea ce...