Rontz, rontz, rontz, dacă ar fi să desscriu sunetul reprezentativ pentru această gustare aromată și condimentată, acesta este, rontz, rontz…

Este una din cele mai ieftine idei pentru o gustare sănătoasă și super simplu de făcut. Amesteci câteva condimente, fierbi o cantitate de năut, apoi le combini și le dai la cuptor să se rumenească. Din câteva mișcări vei avea o gustare bogată în fibre și proteine, perfectă să o ai la îndemână atunci când vrei să își potolești puțin senzația de foame.

Eu le-am mâncat așa ca atare, Domnul B le-a găsit potrivite lângă un pahar de bere, iar de dimineață le-am mâncat cu ou fiert și o salată de roșii cu castraveți, pe post de crutoane.

Pentru a prepara crănțăneala ai nevoie de niște năut pe care să îl fierbi înainte de a te apuca de copt, în cazul în care timpul nu îți permite, e ok și o conservă cu năut gata fiert.

Înainte de a te apuca de treabă, este bine să reții o mică informație care va face ca acest năut să fie unul crocant. Imediat ce ai închis cuptorul, lasă tava în interior până când acesta se răcește complet, ideal pe timpul nopții. Eu nu am avut răbdare și am încercat imediat ce a fost gata (nu avea deloc textura pe care o așteptam) apoi am închis ușa cuptorului și abia a doua zi am simțit cu adevărat gustul minunat pe care îl au.

Ingrediente:

  • 200 g năut (scurs bine de excesul de lichid)
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 linguriță semințe chimen
  • sare
  • 1/2 linguriță sumac pentru iuțeală, înlocuiți cu piper cayenne
  • 1/2 linguriță pudră de usturoi (opțional)
  • 1/2 linguriță turmeric

Mod de preparare:

  1. Preîncălziți cuptorul la 200 de grade.
  2. Năutul bine fiert se lasă la scurs într-o sită pentru a elimina excesul de lichid.
  3. Eu am amestecat toate condimentele, am pus năutul într-un racipient, am presărat amestecul și uleiul de măsline, apoi am acoperit cu un capac și am agitat energic vasul.
  4. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt am împrăștiat boabele de năut, având grijă să nu fie îngrămădite, astfel încât nici să nu se atingă.
  5. După 30 de minute, am oprit cuptorul și am lăsat tava acolo până a doua zi.

De dimineață erau pur și simplu perfecte!

Le-am așezat într-un borcan și le-am devorat în două zile. Rezistă până la o săptămână, dacă vă ține sufletul.

Asculăm ceva din tinerețe?

Cu drag, 

D

 

Related Post

ZIUA 23 DIN CELE 30 FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT ZIUA 23 FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGATCe-ai spune dacă timp de o săptămână ai renunța să cumperi orice tip de mâncare procesată, să te folosești doar de ingrediente naturale, fructe și legume proaspete, carne...
ZIUA 17 DIN CELE 30 FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT ZIUA 17 FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT De când este Alexia în vacanță nu mai reușesc să mă trezesc înainte de ora 8-8:30, pentru că nici seara nu adorm prea devreme și atunci profit să mă odihnesc cât pot și ...
GAZPACHO, SUPA VERII ȘI A CELOR CE NU ȘTIU SĂ GĂTEASCĂ Indiferent cât timp ar trece de la ultima vacanță, mie îmi stă gândul la o altă vacanță, cu atât mai mult cu cât am prieteni care sunt plecați fix în acest moment. Cu ocazia caniculei și cu amintiri...
CIORBĂ DE LOBODĂ CU QUINOA Am primit niște legături de lobodă de la mamaia Domnului B. Frunzele acelea rupte frumos și așezate într-o pungă de plastic, alături de o legătură de leuștean, că vorba aceea „poate faci mamă o cior...