24 DE ZILE FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT

Hey,

Mă gândeam astăzi când m-am întors de la câteva cumpărături că nu v-am povestit niciodată cum aleg ingredientele, iar acum cu asta vom începe, cu lista de cumpărături.

Deși am făcut cumpărăturile în grabă, sper să vă ajute alegerile mele pentru a vă planifica meniul pentru 2-3 zile. De fapt și de drept am plecat până la Selgros pentru că acolo știam că am să găsesc varză kale, evident, m-am întors acasă fără frunze dar cu alte planuri de meniu.

Am cumpărat 4 vinete, 1 varză, 1 ananas, 1 kg păstârnac, 1 kg morcovi, 1 pungă 250 g migdale, 1 pungă miez crud de semințe de dovleac, 4 kiwi, 1 cartof dulce, 1 pungă lămâi, 3 dovlecei, 500 g ciuperci brune, 1 caserolă 100 g- ciuperci shiitake, 1 caserolă coacăz negru, 1 mango, 1 kg sardine de captură, 1 pepene roșu, 5 știuleți de porumb, 1 țelină, 2 fire de praz, 1 pungă baby spanac.

Acestea sunt o parte din cumpărături și le-am planificat după cum urmează:

  • salată de vinete
  • vită cu ciuperci
  • legume la cuptor
  • salată de varză
  • piure de cartof dulce
  • sardine fripte
  • lapte de migdale
  • suc de ananas cu morcov și lămâie
  • smoothie cu spanac și kiwi
  • pentru gustare: coacăz negru, semințe de dovleac
  • omletă cu ciuperci shiitake

De fiecare dată când am ocazia aleg pește de captură, iar la raionul cu legume aleg în mare parte produsele autohtone, de sezon.

Din vinete de exemplu mai merge o caponata siciliana, varza poate fi călită, supă cremă de legume în loc de legume la cuptor, sucuri de legume, iar exemplele pot continua. Din doar câteva ingrediente se pot realiza preparate foarte gustoase și nutritive.

Meniu ziua 24

Mic dejun: smoothie cu spanac, lobodă, avocado, banană și pudră proteică de cânepă

Prânz: omletă cu vinete, roșii și busuioc

Gustare: 1/2 rodie + o mână de nuci

Cină: sardine fripte + ciuperci și 1 cartof fript, iar ca bonus am mâncat un porumb copt cu unt și parmezan

În smoothie am pus un amestec de frunze ce îl aveam de la mama, se prea poate să fi scăpat și niște lobodă prin el, a fost gustos, iar pudra proteică de cânepă a făcut oricum toată treaba.

Între acest mic dejun și masa de prânz, am avut parte de o minunată plimbare în parc, unde am reușit să mă deconectez, o plimbare care mi-a făcut ziua minunată, iar pe a Alexiei cu atât mai mult. Din acest motiv am sărit peste gustare, iar când am ajuns acasă am pregătit o mare omletă cu legume.

  • 3 ouă mici
  • 2 felii de vinete tăiate cuburi mici
  • 1 roșie mică, tăiată în cuburi
  • ulei de măsline
  • câteva frunze de busuioc
  • un praf turmeric
  • câțiva fulgi de ardei iute

Turmericul face casă bună cu ardeiul iute și grăsimile sănătoase, asta pentru o absorbție mai bună de către organism.

Am încins 1 lingură de ulei de măsline, am adăugat vinetele pentru 1 minut, apoi roșia și am lăsat pe foc încă 1 minut. Am adăugat busuiocul și ouăle bătute cu turmeric și ardei.

Am gătit omleta la foc mic, am întors-o din bucăți și după ce s-a rumenit și pe partea cealaltă, am transferat-o pe farfurie.

După această masă copioasă, mi-am pregătit o cafea, am luat termosul cu mine și am fugit cu Alexia la ora de gimnastică.

Am luat gustarea când m-am întors, apoi am plecat la cumpărături și abia după aceea m-am apucat de pregătit cina. Aș fi putut mânca niște șnițele crocante la cuptor, dar am fost nevoită să le refuz doar pentru că erau în crustă de fulgi de porumb care aveau zahăr adăugat 🙂 #Eticheta!

Am tăiat un cartof în rondele și am feliat 3 ciuperci shiitake (le-am găsit la promoție, în caz contrar aș fi folosit ciuperci champignon proaspete). Am încins 1 lingură de ulei și am adăugat legumele pe care le-am lăsat la foc mic  câteva minute.

Când legumele au fost aproape gata, 5-7 minute, am pregătit sardinele. Curățate frumos de către maestrul Domn B, le-am stropit cu ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare și piper, apoi le-am pus într-o tavă direct pe sursa de foc. Sardinele sunt gata în mai puțin de 2 minute.

După o cină atât de light, mi-am răsfățat papilele gustative cu un porumb copt cu unt, busioc și parmezan, la cerere publicului. Amintiri culinare din vara anului 2016!

Cu drag, 

D

 

Related Post

SUPĂ CREMĂ DE PRAZ CU PĂSTÂRNAC ȘI TOPPING DE CIUPERCI La meteo se anunță ploi, vânt, cod galben de chestii, ce să mai, harta nu arată deloc grozav, iar eu gătesc cel mai bine atunci când plouă 🙂Aveam 3 fire de praz splendide, atât de frumoase erau c...
MÂNCARE DE FASOLE CU LEGUME, VARIANTA SUPER CREMOASĂ 1 dată la 3 ani fac și eu o mâncare de fasole. Am tot spus, rețetele tradiționale nu sunt pentru mine, le combin cu tot felul de ingrediente și condimente până mă îndepărtez de gustul de bază. Asta ...
MÂNCARE DE CIUPERCI CU CARNE DE PORC ȘI FASOLE VERDE Nu știu eu să fac tocănițe, dar știu să fac combinații de ingrediente cu gust și să pun pe masă farfurii colorate și delicioase!Îmi plac farfuriile colorate, preparatele cu gust însă gătite cu gri...
4 REȚETE DE SMOOTHIE PERFECTE PENTRU UN MIC DEJUN Pentru mine smoothie înseamnă cea mai rapidă, simplă și delicioasă modalitate de prepara un mic dejun. Obișnuiesc să beau câte un astfel de de smoothie și înainte sau după antrenament. Sunt bogate î...