Am făcut minunăția asta de humus și am sentimentul că este cea mai mișto combinație de arome pe care am întâlnit-o până acum într-un humus. Busuioc, semințe de floarea soarelui, in și dovleac, zeamă de lămâie și ulei de măsline de o calitate superioară, sunt ingredientele de care m-am folosit de această dată.

Humusul vine din Orientul Mijlociu, unde în rețeta tradițională se folosește pasta de susan (tahini) zeamă de lămâie, chimen, usturoi și ulei de măsline. Variante de humus sunt foarte multe, creativitatea în bucătărie își spune cuvântul, iar eu apreciez orice combinație inedită pentru a descoperi gusturi noi.

Încurajez ca de fiecare dată când vreți să faceți humus, să folosiți năut proaspăt pe care să-l fierbeți, să evitați conservele, în primul rând și gustul este altul. Pentru a avea un humus extrem de fin și cremos, se recomandă a fi îndepărtată pielea de pe fiecare boabă după ce acesta a fiert. Bineînțeles, este o muncă în plus, destul de migăloasă, nici eu nu am răbdarea necesară, dar pentru un humus perfect merită tot efortul.

Probabil multă lume se ferește de năutul proaspăt pentru că necesită timp de fierbere îndelungat, iar o conservă poate fi mult mai practică în cazul acesta. Dar pentru a scurta tot acest timp, trebuie doar să lași năutul într-un vas cu apă pe parcursul nopții.

Pentru un timp de fierbere și mai scurt decât în mod normal, eu am folosit un vas din gama Zepter. Baza acuterm-compactă a acestuia acumulează rapid caldura și o transferă asupra hranei astfel că economisim până la 70% energie.

*Secretul tehnologiei Zepter constă în baza acutermă a vaselor, ceea ce duce la econosimirea energiei. Fiind construită din câteva aliaje de metale ușoare, îmbunătățește transmiterea căldurii, astfel încât aceasta să fie uniform distribuită și stocată.  Astfel este posibilă gătirea la temperaturi joase și într-un timp mai scurt decât în vasele tradiționale, mărind totodată economia la energie.  Căldura furnizată de sursă trece rapid și fără a-și pierde din intensitate prin baza vasului către pereții acestuia, apoi se răspândește uniform în întregul vas.

Ingrediente:

  • 150 g năut
  • 1 mână frunze de busuioc
  • 5 linguri ulei de măsline
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 1 lingură mix semințe (floarea soarelui, in, dovleac)
  • 2 căței de usturoi

Mod de preparare:

Năutul lăsat la înmuiat, l-am scurs de apă și l-am clătit sub jet de apă rece. În vasul pregătit am adăugat 300 ml apă și am adus-o în punctul de fierbere, apoi am adăugat năutul și am acoperit vasul. Am lăsat la foc mic spre mediu și nu am ridicat capacul timp de 45 de minute. În funcție de metoda de fierbere, timpul poate fi mai scurt. De exemplu dacă foloseam capacul Syncro-Click, timpul de fierbere scădea cu 50%, dar pentru că nu am avut o cantitate foarte mare am preferat să merg pe metoda clasică.

Când năutul s-a fiert, am scurs excesul de apă și am păstrat 100 de ml.  Am transferat boabele în vasul MixSy, am adăugat restul ingredientelor  și cu ajutorul blenderului de mână am transformat totul într-o pastă delicioasă.

Din apa păstrată am adăugat câteva linguri pentru ca humusul să aibe o consistență cremoasă.

Asta este o gustare minunată, simplu de preparat după cum se poate observa, iar la petreceri este un succes garantat.

De reținut:

Năutul este asociat, de către specialiști, cu o serie de beneficii pentru sănătate:

  • năutul are un conținut ridicat de fibre, iar studiile au arătat că este un aliment potrivit pentru cei ce suferă de diabet. Studiile au arătat că persoanele cu diabet zaharat de tip 1 care consumă alimente bogate în fibre au un nivel mai  scăzut ale glicemiei;
  • fierul, fosfatul, calciul, magneziul, manganul, zincul și vitamina K din năut contribuie la construirea și menținerea structurii și rezistenței oaselor;
  • conținutul ridicat de fibre, potasiu, vitamina C și vitamina B-6 ajută la menținerea sănătății inimii. Năutul conține cantități semnificative de fibre, care ajută la scăderea cantității totale de colesterol din sânge, reducând astfel riscul bolilor de inimă.
  • datorită conținutului ridicat de fibre, năutul ajuta la prevenirea constipației și promovează regularitatea pentru un tract digestiv sanatos.
  • deși seleniul mineral nu este prezent în majoritatea fructelor și legumelor, el poate fi găsit în năut. Acesta ajută la funcționarea corectă a enzimelor hepatice și la detoxifierea anumitor compuși care cauzează cancer în organism. În plus, seleniul previne inflamația!

Citește și alte beneficii pe medical news today

Cu drag, 

D

Related Post

SUPĂ DE ROȘII CU LAPTE DE COCOS În ceea ce privește supa de roșii am testat diverse rețete, fie cu roșii coapte, gazpacho, cu mentă, busuioc sau ardei kapia, dar ceea ce am făcut de această dată mi s-a părut a fi mai mult decât o ...
ZIUA 42 FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT-COD ROȘU! Astăzi un mare cod de caniculă a făcut ca meniul din ziua 42 fără zahăr adăugat să fie extrem de colorat!Greu cu pofta de mâncare pe căldurile astea, nu prea am fost atrasă de altceva în afară de ...
O CINĂ GATA ÎN 10 MINUTE Această farfurie a apărut după ce am gătit vreo 3 feluri de mâncare (pui la cuptor, legume la cuptor și supă cremă de morcov cu linte) dar am realizat că nimic din ceea ce făcusem nu aveam de gând s...
QUINOA CU LEGUME Pentru mine, quinoa în combinație cu aceste legume, reprezintă farfuria perfectă, de unde îmi asigur proteina, grăsimile sănătoase, vitamine și fibre.Quinoa este o adevărată sursă de calciu, magne...