Dimineți de Decembrie cu miros de scorțișoară, anason stelat, ghimbir și ceai cald.
Diminețile de Decembrie au miros de turtă dulce!
Turtă dulce cu miere de albine pregătim an de an, însă anul acesta am făcut și o variantă de turtă dulce fără gluten și fără zahăr, pentru cititorii care mi-au cerut acest lucru. Este o turtă dulce care nouă ne-a plăcut foarte mult, chiar dacă nu conține atât de mult îndulcitor ca turta dulce clasică, este o variantă light și foarte gustoasă.
Pentru turta dulce fără gluten am folosit făina de migdale în combinație cu untul LURPAK și nelipsitele condimente specifice acestei rețete (scorțișoară, ghimbir, anason stelat, cardamom, nucșoară)
- 180 g făină de migdale (albă)
- 1 linguriță scorțișoară
- 1 linguriță ghimbir răzuit fin
- 1/4 linguriță nucșoară
- 1/4 linguriță cuișoare
- 1/2 linguriță praf de copt
- 3 linguri îndulcitor natural stevia
- 60 g unt LURPAK
- 1 ou
- 1 linguriță vanilie
Mod de preparare:
- Într-o râșniță am adăugat condimentele și le-am mărunțit bine de tot, apoi le-am amestecat cu ghimbirul dat pe răzătoare. Puteți înlocui ghimbirul proaspăt cu praful de ghimbir.
- Într-un castron am amestecat făina de migdale cu condimentele și praful de copt.
- Untul la temperatura camerei l-am amestecat cu îndulcitorul pentru 1-2 minute, timp în care a căpătat o textură pufoasă. Am adăugat acum vanilia, oul și treptat făina de migdale.
- Am modelat amestecul dându-i forma unei bile pe care am învelit-o în folie alimentară și am lăsat-o la rece timp de 30 de minute.
- Am preîncălzit cuptorul la 170 de grade și am tăiat două foi de hârtie de copt. Între cele două foi am plasat aluatul pe care l-am întins cu sucitorul.
- Folosind formele pe care le-am avut la îndemână am scos 12 bucăți de tură dulce pe care le-am copt 10 minute în cuptorul preîncălzit. Timpul de coacere diferă de la un cuptor la altul, acesta poate varia între 10 și 15 minute.
Am mâncat o turtă dulce imedita ce am scos-o din cuptor pentru că mirose senzațional, dar trebuie să vă spun că cel mai bun gust l-a avut după 3 zile.
3 zile în care s-a mai întărit, în care aromele s-au evidențiat mult mai bine. Deci cu răbdare veți avea o turtă dulce minunată, indiferent că veți opta pentru această variantă cu făină de migdale, sau pentru varianta cu făină albă.
Sărbători Binecuvântate să aveți!Cu drag,
D
Buna, Dana. A venit la fix retata ta. Eram in cautare de un aluat sanatos si pe care sa-l putem „modela” cu formele ca sa iasa ceva bun pentru Mos Craciun 😉
Minunat! sa modelezi cu atentie pt ca este mai pretentioa aluatul din faina de migdale, dar rezultatul o sa fie unul placut ☺️
Merci! Sarbatori minunate!
Asemenea va doresc
wow. cat de bine arata si suna.. fantastic
🙂