Eu trebuie să mărturisesc încă de la începutul acestei rețete că pastele mele preferate din timpul studenției au fost cele cu sos bolognese. De când am început să am o alimentație corectă și echilibrată, să mă documentez mai mult și să fiu mai atentă la combinațiile alimentare pe care le fac, am început să găsesc și alterative mai sănătoase.
Merg pe ideea că alimentația echilibrată trebuie să fie un mix între ingrediente bune și tehnică de gătire la temperaturi controlate, pentru ca alimentele să își păstreze gustul, dar mai ales valorile nutritive. De aceea am ales să folosesc vasele Zepter.
Pentru sosul bolognese de astăzi am folosit un vas Zepter. Un vas în care am lăsat legumele să se gătească la o temperatură scăzută, păstrând textura și aroma, iar în final am obținut un excelent sos ce a reușit să-mi surprindă cu adevărat papilele gustative.
Ingrediente:
- 1 ceapă roșie
- 3 morcovi (mărime mică-medie)
- 4 căței de usturoi
- 3-4 roșii (mărime medie)
- 1/2 linguriță fulgi ardei iute
- 1/2 linguriță turmeric
- 1 linguriță oregano
- câteva frunze de busuioc proaspăt
- 150 ml apă
- 150 g linte (eu am folosit neagră, merge linte roșie)
Mod de preparare:
Pentru început am tocat toate ingredientele după cum urmează:
- roșiile le-am tocat cuburi nici prea mici, nici prea mari
- ceapa am tocat-o mărunt
- usturoiul l-am feliat
- morcovul l-am dat pe răzătoare, în timp ce lintea am lăsat-o într-un bol cu apă rece să se curețe de impurități.
Cu toate ingredientele pregătite m-am apucat de treabă și am pus vasul Zepter pe sursa de căldură și am adăugat ceapa, morcovul, usturoiul și condimentele. Am acoperit vasul din nou și am lăsat pe sursa de căldură pentru 3 minute, timp în care legumele s-au gătit în sucul propriu, iar aromele au început să se elibereze.
Am adăugat roșiile, apa și lintea scursă. Am acoperit vasul și l-am lăsat la o temperatură scăzută timp de 20 de minute, până când lintea a fost gata.
La final am adăugat busuiocul proaspăt.
În ultimele 7 minute am pus pe foc un alt vas cu apă pentru a fierbe pastele, în cazul meu au fost fettuccine, însă orice timp de paste se potrivesc cu acest sos delicios.
Nu vrei să folosești paste făinoase, atunci merg paste raw din dovlecei, ca să nu mai zic ca indiferent cum alegi să-l folosești, este o idee simplă și potrivită pentru un prânz la birou.
Bolognese vegetarian! Hai că trebuie să recunoaștem că este o propunere interesantă, iar dacă ai musafiri vegetarieni la masă, cu atât mai bine.
*Vasul Zepter păstrează nutrienții în timpul procesul de gătire și continuă procesul de gătire cel puțin încă 10 minute după ce focul a fost oprit, iar tot acest proces se face cu circuit închis, ceea ce duce la un preparat gustos ce și-a păstrat aromele. Cum marea majoritate a alimentelor conține un procent ridicat de apă, folosind un vas cu bază acutermă compactă nu mai este necesară adăugarea de apă, mai ales pentru acest gen de rețete în care ne folosim cât mai mult de alimente pentru a obține un preparat nutritiv.
Pentru a găti în sucul propriu, legumele sunt așezate în vasul rece, se acoperă cu un capac și se așează pe sursa de foc la o temperatură medie. Ce mi-a atras atenția la acest sistem este rolul capacului care este special construit pentru a permite formarea de vapori între capac și vas, ce are rol de etanșare prevenind astfel evaporarea elementelor nutritive.
Cu drag,
D
Lasă un răspuns