
BRIOȘE CU DOVLEAC #FĂRĂZAHĂRADĂUGAT
Aseară am pregătit aceste brioșe și am savurat încă de la micul dejun două porții ca să îmi meargă suflet. Două porții, ambele cu topping de unt de arahide, să știu că am făcut o treabă bună până la capăt.
Vreau doar să vă spun că dacă urmăriți o rețetă cu mai puține calorii atunci se poate elimina acel crumble de nuci și bineînțeles untul de arahide, dar doar dacă țineți neapărat.
Cu această rețetă vreau să vă spun că m-am gândit la un nou proiect pentru anul acesta. După #tucemănâncilabirou și #fărăzahăradăugat, mi-a venit ideea #SăptămânilorTematice, iar săptămâna aceasta este #SăptămânaDovleacului.
Dovleacul nu este așa apreciat de multă lume, poate prin prisma faptului că săracul a fost asociat doar cu plăcinta cu dovleac. O plăcintă nu neapărat apreciată. Cel puțin în jurul meu sunt mulți oameni care fug de plăcinta cu dovleac, eu am iubit-o din copilărie și nu o pot refuza vreodată!
Ideea este că în aceste săptămâni tematice o să pot prezenta anumite ingrediente și alimente integrate în rețete altfel.
Trebuie să recunoaștem totuși că în ultimii ani a câștigat mult teren și dovleacul și nu a mai fost așa nebăgat în seamă. Supe, salate, deserturi umblă libere pe canalele de socializare și bloguri, asta nu mă oprește să vin și eu cu idei în completare.
Astăzi avem brioșele cu dovleac, care pot fi o variantă gluten free folosind făină specială fără gluten.
Varianta mea de brioșe cu dovleac este FĂRĂ ZAHĂR (bineînțeles)
Desigur, la acest capitol de inedit ne putem juca cu aceeași rețetă de la fără gluten la varianta vegetariană și tot așa. Astăzi o avem doar pe cea fără zahăr, iar pentru ea ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 2 ouă
- 1 banană
- 150 g piure de dovleac (din dovleac copt cu scorțișoară)
- 2 linguri miere de albine
- 60 ml ulei de măsline
- 1 linguriță extract de vanilie
- 2 lingurițe praf de copt
- un sfert linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță scorțișoară
- 1/2 linguriță ghimbir măcinat
- 120 ml lapte de nuci sau alt lapte vegetal neîndulcit
- 80 g făină de migdale
- 60 g făină de ovăz sau fulgi de ovăz mărunțiți
- 130 g făină integrală
CRUMBLE:
- 50 g nucă românească (tocată)
- 1 lingură pesmet
- 1/2 linguriță scorțișoară
- 1 linguriță stevia pulbere
Mod de preparare:
Pentru început am preîncălzit cuptorul la 175 de grade. Se presupune că dovleacul l-am copt în prealabil dacă nu va trebui copt acum și lăsat să se răcească înainte de a fi încorporat în aluatul final.
Într-un bol am amestecat ouăle și am adăugat banana pasată cu furculița.
În același bol am adăugat mierea de albine, uleiul, piureul de dovleac (făcut la blender) și vanilia.
Am adăugat aromele (scorțișoara și ghimbirul) la care puteți completa și cu nucșoară, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și laptele vegetal. Am amestecat cu furculița apoi am adăugat făina de migdale, cea de ovăz și cea integrală. Compoziția va fi una destul de consistentă.
Am distribuit compoziție în forme de silicon (12 la număr) și am presărat deasupra amestecul de nucă cu pesmet și scorțișoară.
Am introdus formele în cuptor și am copt pentru 35 de minute.
Măcar 5 minute lăsați-le să se odihnească înainte de a le scoate din forme.
Un strop de unt de arahide ca bonus nu a omorât pe nimeni, ba din contră, Dumnezeule ce combinație!
Teoretic rezistă undeva la 4 zile în frigider, teroetic, dar îmi este greu să cred că rezistă la voi atât de mult…



Cu drag,
D
Lasă un răspuns