Pentru toți iubitorii de banana bread și carrot cake, această rețetă le-a combinat într-o singură variantă. Banana bread cu morcovi, dar fără gluten datorită conținutului de făină de cocos.
Școală de acasă sau nu, gustările rămân gustări, iar de 3 luni de zile să tot pregătești mese și gustări pentru/ împreună cu copilul.
Ideea este ca de fiecare dată când am banane pe ducă, mă mobilizez rapid pentru un desert în care să le integrez pe post de îndulcitor. Dacă nu le folosesc într-un desert, atunci sigur le congelez pentru smoothies sau înghețata rapidă #fărăzahăradăugat.
În această rețetă vă puteți juca cu aromele și condimentele după bunul plac.
Eu am folosit aromele clasice de la carrot cake (scorțișoară și nucșoară) însă cardamomul și vanilia merg la fel de bine dacă le aveți la îndemână.
Puteți folosi nuci sau alte semințe ce pot fi adăugat la final pentru un crumble delicios.
Eu vă arăt exact varianta mea. Aveți liber la imaginație 🙂
Ingrediente:
- 5 ouă
- 3 banane coapte
- 2 linguri de miere/ agave/ stevia (opțional, doar dacă doriți ca acest chec să fie destul de dulce)
- 2 morcovi
- 1 lingură unt de arahide
- 100 g făină de cocos
- 2 linguri merișoare (merg de minune stafide dacă aveți)
- 1 linguriță praf de copt
- 1/2 linguriță bicarbonat
- nucșoară
- scorțișoară
- extract de vanilie (opțional)
Mod de preparare:
Pentru primul pas am preîncălzit cuptorul la 170 de grade.
Într-un bol am bătut ouăle cu un tel, apoi am adăugat bananele pasate cu furculița. Acum este momentul să adăugați sursa de îndulcitor suplimentar, dacă doriți.
Morcovii i-am dat pe răzătoarea mare.
Am adăugat făina de cocos amestecată cu praful de copt, bicarbonatul și condimentele (scorțișoară și nucșoară).
Am integrat și morcovii dați pe răzătoare și merișoarele.
Am amestecat toată compoziția cu o spatulă.
*Dacă vi se pare că amestecul este mult prea uscat (aici depinde și de mărimea ouălor folosite, dar și de banane) mai puteți completa cu lapte vegetal.
La mine aceatsa a fost textura finală.
Am introdus checul în cuptor pentru 40 de minute.
Trebuie lăsat să se răcoarească pentru 10 minute înainte de fi tăiat.
Ca și modalitate de servire, eu îl prefer simplu, însă Alexia a mâncat cu 2 linguri de iaurt vegan.
Merge savurat cu iaurt grecesc sau natural și o linguriță de miere sau dulceață fără zahăr adăugat.
Este un mic dejun sățios și delicios!
Cu drag,
D
Mihaela Bolboasa
La ce temperatura alti copt?
luminita iana
Buna ziua. O intrebare: cum sau cand folosim untul de arahide? Iar textura, din cate vad, e mai degraba de pus cu lingura, nu curge ca un chec normal… asa e?
Multumesc
danielaniculi
Buna, Luminita! Untul de arahide se pune in compozitie. Din cauza tipului de faina (cocos) textura nu este una obisnuita. Insa la cuptor va prinde aspectul unui chec aproape normal. Faina de cocos face aluatul sa fie sfaramicios in prima faza, fiind ca un puternic absorbant. Deci este normal sa fie asa 🙂
danielaniculi
Buna, Mihaela! La 170- 180 de grade iti recomand sa setezi temperatura cuptorului.
Miruna
Cu ce putem inlocui untul de arahide?
danielaniculi
Puteti renunta la el daca nu il doriti, merg adaugate curmale proaspete
Miruna
Am inlocuit untul de arahide cu putin unt topit si am adaugat caise deshidratate si seminte de chia, pe langa stafide. Nu am folosit deloc indulcitor si chiar a iesit foarte bun si suficient de dulce. L-a incercat si o prietena si a fost foarte incantata. Multumim!
danielaniculi
Ma bucur mult sa aud asta! Multumesc si eu pentru mesaj :-*
Carmen
Minunată reteta! Nu am avut stafide, dar a ieșit umeda și gustoasa! Un desert nevinovat, simplu și sățios! Mulțumim pentru rețete!
danielaniculi
Important e ca ai pregatit-o chiar si asa, despre asta e vorba, despre creativitate in bucatarie si retete cat mai simple si uspor de preparat. Ma bucur enorm ca a iesit buna 🙂
danielaniculi
❤️ Ce ma bucur! Sa fie gust si sanatate