Nu e niciun secret că brânza de vaci este un aliment minunat pentru deserturi, dacă ar fi să ne gândim la papanași sau diversele variante de cheesecake.
Eu pregătesc din când în când bomboane pe bază de brânză dulce, combinate cu fructe congelate și fulgi de cocos, iar dacă tot mi-am amintit de ele am să vă las și link către rețetă, dar la final pentru a nu vă abate de la subiectul principal, checul cu afine.
La Lidl există o găleată, la 1 kg, cu brânză de vaci pentru prăjituri. Este produs marca Lidl-Pilos, iar din punctul meu de vedere este cea mai bună alegere pentru deserturi.
În lista mea de cumpărături pentru un nou plan alimentar, am trecut și această brânză special pentru a pregăti o gustare potrivită pentru toată familia.
Nu mai zic că îmi era extrem de poftă de ceva bun și fără zahăr, dar consistent. Pentru a nu ne mai lungi cu detalii pe care oricum majoritatea dintre voi nu le bagă în seama, mă gândesc să trecem direct la ingrediente și mod de preparare.
Ingrediente:
- 600 g brânză de vaci
- 4 ouă
- 1 praf de sare
- 2-3 linguri îndulcitor (xylitol am folosit eu, însă puteți folosi ce aveți în casă)
- 1 linguriță extract de vanilie
- 4 linguri făină integrală
- 150 grame afine
O mână de ingrediente cu alte cuvinte.
Mod de preparare:
Începem prin a da drumul cuptorului la 170 de grade, să ne asigurăm că este preîncălzit pentru când compoziția va fi gata. Tot acum am introdus în cuptor, în partea de jos, și un vas cu apă.
Pentru început trebuie să vă spun că cele 2 linguri de îndulcitor au rolul de a ajuta la mixarea albușului, care nu s-ar închega altfel, aspect important în această rețetă.
Pentru a prepara compoziția am separat mai întâi albușurile de gălbenușuri, folosind câte un bol mai mare.
Am mixat albușurile cu un praf de sare pentru câteva minute, cu alte cuvinte până când au început să se țină pe accesoriile de la mixer. Apoi am adăugat pe rând cele 2 linguri de îndulcitor și am continuat mixarea până când albușurile mele s-au transformat în bezea.
Când m-am asigurat că în bol am o compoziție fermă, ba chiar m-am jucat și mi-am întors castronul deasupra capului, atunci am lăsat bezeaua deoparte și m-am ocupat de gălbenușuri.
Am adăugat 1 lingură de îndulcitor și peste acestea, sincer cred că puteam renunța, dar am preferat să nu risc.
Am mixat gălbenușurile până când s-au mai deschis la culoare, apoi am adăugat brânza de vaci, vanilia și cele 4 linguri de făină.
Am lăsat mixerul deoparte și am încorporat bezeaua cu o spatulă, cu mișcări lente (împotriva stilului meu energic) de sus în jos.
Acum se pot integra și afinele, eu le-am presărat după ce am turnat compoziția în tavă.
Am tapetat o formă de chec cu hârtie de copt, am adăugat amestecul de ouă cu brânză și afinele.
Am lăsat checul în cuptor pentru aproximativ 45 de minute (la 170 de grade, am scris mai sus), verificând din când în când care este starea, la un moment dat părea că este destul de moale compoziția, dar a fost totul în regulă.
Important de reținut este că el va crește destul în cuptor, dar se va lăsa după aceea, iar înainte de a fi servit are nevoie de câteva ore bune să se odihnească, eu l-am tăiat abia a doua zi.
Înainte fotografiilor vă las link și către bomboanele despre care povesteam la început, vă amintiți? Acelea cu brânză și fructe de pădure. Aici este rețeta:
Cu drag,
D
Alina
Foarte bun, a fost apreciat de toti membrii familiei. Multumim pt reteta!
danielaniculi
Hey, ce ma bucur! Multumesc pentru mesaj
Andreea
Buna! Pot inlocui cu faina de cocos sau midgale? Daca da, care este cantitatea?
Multumesc!
danielaniculi
Hello, mai am o reteta de chec cu faina de cocos, lamaie si afine 🙂 exact asa e pe blog si aceea cred ca e ceea ce cauti