MENIU ORGANIZAT PENTRU UN STIL DE VIAȚĂ ECHILIBRAT (8)
Planul alimentar cu numărul 8 din proiectul „Meniu organizat pentru un stil de viață echilibrat”, ne găsește într-un final de octombrie care ne-a încântat cu soare și cu vreme bună, ceea ce ne-a ajutat să ne putem bucura în continuare de o alimentație bogată în culori vii și frumoase, exact ca de toamnă.
Continuăm discuția despre importanța alimentelor proaspete și despre planurile alimentare din care să nu lipsească nicio categorie de alimente. Chiar dacă la mesele principale, în familia noastră, în general, există o sursă de proteină de calitate, restul meniului este bazat pe legume proaspete. Știți deja că eu îmi iau necesarul de legume și fructe proaspte din Piața Lidl, pentru că acolo găsesc o gamă variată de produse de fiecare dată.
V-am povestit în numeroase rânduri de ce aleg produsele din Piața Lidl, iar pentru a mai oferi, anticipat, un răspuns, aleg în mare parte produsele de la producători locali, iar ultima oară am cumpărat usturoi cu eticheta unui producător local, chiar de lângă locul unde m-am născut, în județul Buzău.
Acum, să fiu scurtă și la obiect, am să spun exact care sunt motivele pentru care aleg să fac toate cumpărăturile din același loc.
3 motive pentru care prefer Piața Lidl:
1.Toți producătorii locali cu care Lidl colaborează dețin certificarea internațională Global G.A.P, o asigurare în plus pentru calitate și siguranță alimentară. Toate fructele și legumele din Piața Lidl trebuie să respecte standardele de calitate și siguranță alimentară specifice Lidl. Mai exact, valoarea reziduului de pesticide trebuie să fie la o treime din media admisă la nivel european, iar acesta să fie folosit cât mai responsabil.
2. Știu sigur că dacă apare simbolul BIO sau frunzulița verde pe ambalaj, înseamnă că produsul respectiv e natural, sănătos și 100% sigur pentru întreaga familie; înseamnă că e cultivat în conformitate cu standardele UE.
3. Cu o simplă scanare, cu ajutorul telefonului mobil, a codului QR disponibil pe fiecare lădiță de fructe și legume din Piața Lidl pot afla exact de unde vine prospețimea. Astfel, pot afla informații despre fiecare produs în parte, ce specificații au legumele și fructele, cum se cultivă acestea și când este sezonul lor sau ce proprietăți speciale are fiecare aliment. Mai mult decât atât, pot afla cine sunt furnizorii Lidl de legume si fructe din întreaga țară și ce povești au.
Toamna arată minunat în lădițele din Piața Lidl, iar felul în care m-am jucat cu alimentele este detaliat în meniul de mai jos.
Cât despre planificarea alimentară, nu pot decât să mă bucur când știu cât de mult așteptați fiecare material, la final de lună. Asta înseamnă că recomandările oferite funcționează, iar propunerile făcute vă ajută să vă faceți propria planificare alimentară inspirați fiind de felul în care concep eu mesele în funcție de gusturile familiei noastre.
Dacă în articolul precedent am avut accent pe pachețelul de școală al copiilor, pentru planificarea de luna aceasta aș vrea să vă amintesc și de importanța caserolei de birou, întrucât nu doar cei mici au nevoie de un pachețel nutritiv și gustos.
Fiecare dintre noi trebuie să se hrănească pe timpul zilei, și mai ales la prânz. Un prânz echilibrat și colorat, va da acel boost de energie pentru restul zilei, în timp ce o masă mai puțin bogată, ne va lăsa fără energie și se va instala oboseala și dorința de somn până la finalul programului de muncă.
Iată și câteva beneficii atunci când alegi să îți iei prânzul în caserolă pentru birou:
- Economisești, iar acest beneficiu cred că este extrem de important. Atunci când îți pregătești mâncarea de acasă, vei folosi din alimentele pe care le ai la îndemână sau vei crea combinații noi din resturile rămase de la cină pentru a doua zi.
- Mănânci mai echilibrat. Atunci când îți pregătești mâncarea de acasă, ai control total asupra alimentelor pe care le folosești. Fără sosuri/grăsimi/condimente în exces.
- Te deconectezi. Atunci când ai masa de prânz cu tine, automat îți vei lua pauza de prânz pentru a te hrăni și pentru a te deconecta de la responsabilități. Te încarci cu energie și astfel îți poți continua ziua de muncă cu alt tonus.
Voi ce relație aveți cu mâncarea de prânz la birou? Obișnuiți să luați mâncare în caserolă sau preferați să comandați?
De cele mai multe ori, din ceea ce gătesc la cină, Domnul B își pregătește caserola pentru birou, iar acest obicei îl avem de ani buni, #tucemanancilabirou fiind și primul proiect de pe blog.
Pentru o alimentație echilibrată, eu sunt adepta meselor pregătite acasă, iar pentru o zi pe săptămână, o ieșire cu colegii la masă.
Dar acum să revenim la planificarea noastră alimentară dedicată lunii octombrie. 😊
*Acest plan nu este un plan de intervenție nutrițională. Acesta nu este un meniu de dietă, nu se aplică la modul general pentru că fiecare individ este unic și nevoile diferă. Este un plan alimentar personal, cu idei despre ce mai puteți găti pentru a avea un meniu variat, colorat și sățios.
ZIUA 1:
Masa 1: terci de ovăz cu banană și smochine
Masa 2: 1 felie de pâine crocantă de secară cu somon afumat, frunze de salată și castraveți
Masa 3: ciorbă de perișoare cu smântână
Masa 4: iaurt stors Milbona
Masa 5: somon Fish Today la tigaie servit cu salată verde, ridichi și ceapă verde din Piața Lidl
ZIUA 2:
Masa 1: toast cu somon afumat, cremă de brânză Milbona și frunze de salată
Masa 2: salată de fructe (ananans, struguri și afine) din Piața Lidl
Masa 3: ciorbă de perișoare
Masa 4: câteva nuci caju + stafide aurii Alesto
Masa 5: steak de vită servit cu salată de pătrunjel, ardei gras galben, ardei gras roșu și ceapă
ZIUA 3:
Masa 1: toast cu omletă, cremă de brânză și frunze de salată
Masa 2: smoothie cu baby spanac, avocado, banană, ghimbir și lămâie
Masa 3: păstrăv curcubeu Fish Today servit cu roșii cherry, ridichi și pâine crocantă de secară Tastino
Masa 4: 1 iaurt proteic
Masa 5: dorada la cuptor cu roșii și măsline + cartofi la cuptor
ZIUA 4:
Masa 1: suc de apio cu lămâie, ghimbir și pătrunjel
Masa 2: terci de ovăz cu mere deshidratate
Masa 3: tocană de gălbiori cu mămăligă sau orez basmati
Masa 4: nuci caju Alesto + 1 măr
Masa 5: zucchini + vinete la cuptor servite cu sos de iaurt + usturoi și salată primavera
ZIUA 5:
Masa 1: ouă turcești (cu iaurt) și pâine crocantă de secară
Masa 2: salată de fructe
Masa 3: supă minestrone de toamnă (conopidă, apio, morcov, ardei, usturoi + condimente pentru curry) din Piața Lidl
Masa 4: rondea de orez avocado (stropit cu zeama de lâmăie, piper și ulei de măsline)
Masa 5: creveți saganaki
Cum vi se par ideile de luna aceasta?
Ce tip de plan alimentar vă doriți pentru luna noiembrie?
Nu uitați că de fiecare dată, orice sugestie din partea voastră este foarte importantă pentru mine!
Să vă inspire și acest meniu 🙂
Cu drag,
D
alina
Abia astept momentul in care apar retetele dumneavoastra si mai ales planificarea din fiecare luna ! Multumim !
danielaniculi
Aceste mesaje sunt extrem de importante si va multumesc!