tocana de vita

Atunci când am în mâini o bucată de carne de calitate nu știu ce să fac cu ea mai întâi, aș face de toate, meniul acela complet în care după câteva ore de muncă să ai pe masă și o ciorbă bogată în borș, dar și un snițel la cuptor, iar dacă se poate să fie și o mâncare cu legume, o tocăniță precum cea din imagine, este mai mult ca perfect.

În cazul de față mă opresc la tocană, o tocană fragedă și extrem de aromată, unde am avut un timp de marinare de 24 de ore în prealabil, urmat de o gătire lejeră în vas Zepter pentru a scurta timpul petrecut în bucătărie.

În mod normal, aș fi gătit carnea la cuptor, pentru aproximativ 3 ore, însă am ales varianta scurtă și am redus totul la 1 h/ 1h și 30 min.

Ingrediente:

 • 1,2 kg carne de vită, tăiată în bucăți
 • 1/2 linguriță cimbru uscat (opțional)
 • 1 linguriță sare
 • 1 linguriță boabe de piper negru
 • 3 cepe medii, feliate subțire
 • 3 morcovi, tăiați rondele
 • 1/2 căpățână usturoi
 • 3 lingurițe oțet din vin roșu
 • 60 ml ulei măsline
 • 4 roșii prună
 • 2 foi de dafin
 • 300 ml suc de roșii

Modalitate de preparare:

Carnea, spălată bine și tăiată în bucăți nici prea mici, nici prea mari, se amestecă într-un castron împreună cu ceapa feliată subțire, usturoiul și morcovii tăiați rondele.

Totul se asezonează cu sare, boabe de piper, cimbru uscat, oțetul din vin roșu și uleiul de măsline. Se amestecă pentru a se întrepătrunde aromele, se acoperă vasul cu folie și se lasă pe timpul nopții la frigider.

Se scoate fiecare bucată de carne din amestecul de legume și se șterge cu prosoape absorbante de bucătărie.

Într-o tigaie încinsă se pun bucățile de carne împreună cu 1 lingură de ulei de măsline și se călesc pentru aproximativ 5 minute.

În același timp, într-un alt vas se adaugă legumele împreună cu lichidul în care au stat și se mențin pe foc până când ceapa devine translucidă.

Când carnea și-a schimbat culoarea se adaugă peste amestecul de ceapa împreună cu roșiile tăiate cuburi și foile de dafin.

Acum se toarnă sucul de roșii sau un vin roșu dacă doriți un preparat mai sofisticat. Eu am evitat să folosesc, gătind pentru toată familia, deci și pentru papilele pretențioase ale mezinei.

Pentru un preparat gătit la cuptor se introduce vasul acoperit pentru 3 ore la 180 de grade.

Pentru că Domnul B se declară foarte mulțumit de textura și aroma preparatelor pe bază de carne, gătite la Zepter, am ales aceeași modalitate de preparare și de această dată.

Undeva între 60 și 90 de minute, ar trebui să fie gata, mai ține și de animal, noi am făcut tot ce am putut să fie bine.

În loc de mămăligă, a mers bine o salată de varză roșie, păi nu combinăm noi corect alimentele? 🙂

tocana de vita

Cu drag, 

D

Related Post

Vrăbioară, ceapă la grătar, unt aromat și legume la wok. 3 Rețete pe care le-aș prepara zilnic!... Probabil că friptura de vită la grătar este una din cele mai mari provocări, iar pentru a obține o friptură ca la carte ai nevoie de multă informație și tehnică. Nu sunt nici pe departe o expertă, d...