A venit vremea să atacăm minunatul dovleac

Nu mă refer la actul artistic care presupune îndemânare și talent pentru prezentarea dovlecilor de Halloween, ci mă refer la minunatul dovleac care este super gustos și poate fi folosit în fel și fel de preparate.

În copilărie când spuneai dovleac involuntar mă gândeam la plăcinta cu dovleac, una din preferatele mele (pe care nu am făcut-o niciodată). Nu îmi amintesc să fi încercat altceva în afară de plăcintă până la vârsta la care am descoperit că îmi place să gătesc și să mă joc cu ingredientele.

Supa cremă de dovleac copt este o încântare pentru papilele gustative, se face foarte ușor și nu ai nevoie decât de câteva ingrediente.

Până la gustul minunat pe care îl are, dovleacul este o sursă de vitamine și minerale, cu conținut scăzut de calorii.

Poate fi încorporat cu ușurință în:

  • supe
  • salate
  • deserturi (fără zahăr normal)
  • smoothie-uri
  • hummus sau chiar unt de dovleac.

Indiferent cum alegi să-l folosești să știi că are o mulțime de beneficii pentru sănătate datorită conținutului de betacaroten, cunoscut ca fiind un puternic antioxidant. Dă-i cu dovleac că e de bine!

Ingrediente:

  • 1,5 kg dovleac
  • 2 morcovi
  • 1 ceapă
  • ulei de măsline
  • sare
  • fulgi de chili (după gust)
  • 1/2 linguriță turmeric
  • 1/2 linguriță scorțișoară (nu îți place scorțișoara, treci peste partea asta) 
  • semințele de la 2 păstăi de cardamom (opțional, chiar opțional, dacă ai de bine, dacă nu, nu…) 
  • 1 l apă sau stoc de legume
  • 500 ml lapte vegetal (eu am folosit lapte de quinoa, tu poți folosi smântână lichidă) 

Topping: semințe de dovleac, fulgi de migdale, brânză feta, bacon crocant, crutoane

Mod de preparare:

Am preîncălzit cuptorul la 180 de grade.

Dovleacul curățat de coajă și tăiat cuburi, l-am pus într-o tavă tapetată cu hârtie de copt împreună cu morcovul tăiat rondele, ceapa feliată și condimentele.

Am stropit cu 2 linguri ulei de măsline și am introdus tava în cuptor pentru aproximativ 1 oră. Depinde cât de repede se înmoaie dovleacul, folosind totuși o temperatură mai scăzută. Este mult mai important să folosești o temperatură scăzută chiar dacă procesul de coacere durează mai mult. Vei vedea că și gustul va fi unul mai pronunțat.

Când legumele au fost gata, le-am transferat într-o oală și am adăugat apa filtrată, apoi am trecut cu blenderul vertical până când am început să obțin o consistență cremoasă. Am adăugat laptele în reprize și am constinuat să amestec până când supa mea a devenit una fină. Dacă simți nevoia să mai adaugi lichid, poți completa până când are consistența pe care tu ți-o dorești.

Am servit supa caldă, fiecare cu topping la alegere, mie îmi place ideea de brânză feta, fiecare după propriul gust.

Să mai zic că merge de minune la birou? Exista recipiente speciale pentru supă, am mai postat în categora #tucemanancilabirou de pe blog, așa că trebuie doar să închizi bine capacul și vei avea un prânz delicios.

Cu drag, 

D

Related Post

PÂINE CU DOVLEAC ȘI FĂINĂ DE COCOS Pâine cu dovleac, cum s-ar spune 2 în 1, mănânci o felie și îți iei super energie 🙂Fie că vrei să faci pâine cu dovleac (în miniatură) fie că vrei să faci brioșe, ingredientele și modul de prepar...
BROWNIE CU DOVLEAC ȘI FĂINĂ DE MIGDALE (FĂRĂ ZAHĂR) Toamna și aromele ei mă invită întotdeauna să descopăr combinații inedite de arome, în special să pregătesc deserturi lejere folosind fructe și legume de sezon. Brownie este un fel de negresă român...
TARTĂ VEGANĂ CU SMOCHINE Am pregătit o tartă minunată, o tartă vegană, fără gluten și fără zahăr adăugat. O tartă gata în doar 20 de minute, cu care sunt convinsă că îți vei impresiona și tu familia, prietenii și colegii de...
PASTE CU SOS BOLOGNESE ÎN VARIANTA VEGETARIANĂ (DE LINTE) Eu trebuie să mărturisesc încă de la începutul acestei rețete că pastele mele preferate din timpul studenției au fost cele cu sos bolognese. De când am început să am o alimentație corectă și echilib...