Cand spun mousse simplu ma duc cu gandul la un desert fin si cremos din ciocolata, insa cand spun mousse din ficatei deja suna interesant. Este un pate de pui foarte fin, cu un gust deosebit si o textura foarte cremoasa.
Se intampla sa cumpar ficatei atunci cand ii folosesc la aperitive la o masa festiva, pe post de rulouri cu bacon, chiar daca evit sa ii cumpar prea des la fel cum mi se intampla si cu carnea de pui sau orice fel de alta carne din supermarket, insa regulile sunt facute pentru a fi incalcate iar aceasta reteta este atat de fina incat merita incercata, cu atat mai mult cu cat modalitatea de preparare nu necesita un timp indelungat.
Un alt motiv pentru care ii gatesc este din culpa unor medici care la capitolul alimentatie mi-au recomandat consumul de ficat, fie el de pui, porc sau vita, el venind ca o prima recomandare pentru continutul de fier.
Asa ca am trecut la treaba!
Ingrediente mousse de ficatei :
- 600 grame ficatei
- 50 grame unt
- 150 grame mascarpone
- 1 ceapa rosie
- piper cayenne
- sare
Ingrediente garnitură:
- 2 morcovi
- 6 roșii cherry
- ghimbir proaspat
- 1 lingurita ulei masline
Modalitatea de preparare mousse de ficatei:
Inainte de a trece la prepararea retetei in sine, am pus ficateii intr-un castron peste care am adaugat lapte cat sa ii acopere si i-am lasat la frigider pentru 60 minute ca sa se scurga de sange si pentru a lua gustul amar, dupa care i-am scurs pentru a putea fi gatiti.
Am pus ficateii impreuna cu untul si un pahar cu apa la fiert pentru aproximativ 20 -25 minute, acoperiti, iar cu 10 minute inainte de a stige focul am adaugat ceapa tocata si sarea.
Intr-un castron separat am pus 150 grame de mascarpone, peste care am adaugat ficateii impreuna cu ceapa pe care i-am lasat la scurs in prealabil.
Am mixat cu blenderul de mana pana am obtinut o pasta moale, am adaugat piper cayenne cam jumatate de lingurita, depinde cat de iute doriti sa iasa in final, noua ne place putin mai picant.
Am repartizat compozitia in formele de silicon pentru briose, am lasat la rece pana a doua zi, cand l-am servit cu garnitura de tagliatelle de morcov, ghimbir si rosii cherry.
Morcovii i-am facut fasii cu ajutorul curatatorului de legume si impreuna cu ghimbirul taiat pe lung ( am folosit 1 cm dintr-o radacina ) le-am tras la tigaie intr-o lingurita de ulei de masline, nu mai mult de 5 minute, cat sa isi pastreze textura, iar morcovul sa imprumute din aroma ghimbirului.
Separat am aplicat aceeasi operatiune cu rosile, peste care am presarat putina sare.
Am servit acest mousse de ficatei cu tagliatelle cu panite crocante de secara.
Acest mousse de ficatei de pui cu tagliatelle de morcov poate fi un mic dejun potrivit pentru gurmanzi, o mica gustare sau cum a fost in cazul meu un pranz delicios.
Sa aveti pofta!
Lasă un răspuns