Ploua de doua zile, un motiv in plus sa imi petrec mult timp in bucatarie de altfel, iar cum ploaia imi aduce un strop de melancolie, de sensibilitate, dar si de romatism si o frumusete aparte, nu pot rata ocazia sa fac un dulce rapid langa cafeluta de pranz, pentru a indulci atmosfera.
Zis si facut, am trecut la treaba , iar in 25 minute am avut o gustarica minunata, perfecta si pentru cafeaua de maine dimineata, dar se potriveste de minune si cu un pahar de vin rosu tarziu in noapte, pe ritm Padam Padam de Edith Piaf.
Ingrediente prajiturele cu ovaz fara gluten pentru 10-12 cookies:
- 100 grame unt de arahide
- 50 grame fulgi de ovaz
- 1 lingura indulcitor natural stevia ( merge la fel de bine si fara)
- 1 lingurita scortisoara
- 1 banana
- 50 grame faina de migdale
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 50 grame de unt
- 1 ou
- 30 grame seminte de in ( macinate)
- o lingura esenta de vanilie
Modalitate de preparare prajiturele cu ovaz fara gluten:
Am folosit doua castroane, in unul din ele am amestecat untul de arahide, fulgii de ovaz, zaharul de cocos, scortisoara, faina de migdale si semintele de in, toate acestea le-am amestecat pana s-au omogenizat.
Intr-un alt castron am amestecat oul batut bine pana zice stop :), cu untul topit in prealabil, banana pasata bine cu furculita si bicarbonatul de sodiu. Am turnat peste aceasta compozitie amestecul din primul vas si am amestecat pana s-au omogenizat complet.
Pentru coacere am folosit hartie de copt cu care am tapetat tava, peste care am pus compozitie cu ajutorul unei linguri, sub forma unor bile, intre care am lasat un mic spatiu, intrucat la copt isi maresc volumul.
Am introdus prajiturelele cu ovaz fara gluten in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 15 minute. Nu va panicati, culoarea maronie este data de untul de arahide, faina de migdale si scortisoara si nu pentru ca le-as fi dat uitarii.
Aceste prajiturele cu ovaz fara gluten sunt destul de pufoase, nu sunt acele cookies crocante, dar sunt delicioase, fara faina si fara multa bataie de cap. Iar despre ovaz am mai vorbit aici. Un alt mare beneficiu al ovazului este ca reduce stresul, prin actiunea antioxidantilor care lupta impotriva actiunii nocive a radicalilor liberi.
Spor la gatit si nu uitati sa le asezonati cu Edith Piaf !
anca
Buna! Putem inlocui ovazul cu altceva gluten free? Multumesc!
danielaniculi
Buna, buna! Quinoa poate fi un inlocuitor interesant, pentru a fi ceva exclusiv fara gluten, insa nu am incercat o reteta anume. Am sa fac ceva si iti las aici link-ul imediat ce am o reteta testata :). Multumesc si eu pentru intrebare! Sa ai zi frumoasa
Ela Serea
Anca, ovazul il poti inlocui cu faina de orez. Ies delicioase.
danielaniculi
Ce idee buna, Ela! Multumim mult!
Carmen Oana
Buna! Oul si unul pot fi înlocuite de altceva vegan? Mulțumesc!
danielaniculi
Buna. Poti amesteca o lingura de seminte de chia cu apa pentru a lega compozitia, iar unt exista si varianta vegetala ok.