Din categoria ce mai pregatim pentru micul dejun sau ce bunatati mai mancam la birou, pentru a evita comenzile telefonice gen pizza pentru la pranz, am pregatit un fel de tarta, un Quiche Lorraine cu spanac, ceapa verde si rosii cherry. Tartele sunt o modalitate usoara de a avea o masa completa din punct de vedere nutritional.
Umplutura la astfel de tarte variaza in functie de preferintele fiecaruia, mie imi place sa ma joc cu cat mai multa verdeata si legume, la care se adauga branzeturi si oua. Pentru cei ce doresc mai mult de atat se adauga bacon :).
Ingrediente pentru aluat:
- 150 grame de faina
- 120 grame unt
- 4 linguri apa rece
- un varf de cutit de sare
Ingrediente umplutura:
- 200 grame spanac proaspat
- 3 oua
- 6 fire ceapa verde
- 10 rosii cherry
- 150 grame iaurt grecesc
- 1 lingurita cimbru uscat
- 50 grame cascaval
Modalitate de preparare tarta cu spanac, ceapa verde si rosii cherry:
Pentru aluat este de preferat ca apa sa fie foarte rece, tinuta la frigider cateva minute inainte de preparare.
Intr-un bol se adauga faina, untul taiat bucati si sarea si se framanta cu ajutorul mainilor pana cand se obtine un aluat sfaramicios. Se adauga apa rece, lingura cu lingura si se amesteca cu ajutorul unei linguri pana cand apa este incorporata in aluat.
Se framanata aluatul bine, se da forma unei bile pe care o infasuram in folie alimentara si se lasa la frigider pentru 30 minute.
Eu am folosit 100 grame de faina de orez si 50 de faina alba.
In timp ce aluatul isi face siesta la frigider, ne putem ocupa de umplutura .
Ceapa taiata rondele se pune in tigaie cu 1 lingura de ulei de masline si se lasa la foc mic pana cand se inmoaie, amestecand continuu. Se adauga rosiile taiate in jumatati si cimbrul uscat si se lasa acoperite timp de 10 minute.
Spanacul spalat bine ( puteti folosi si baby spanac, eu intamplator am avut spanac proaspat, frunze mari) se taie si se adauga peste ceapa si se mai lasa cateva minute.
Ne intoarcem la aluat, pe care il intindem pe o suprafata tapetata cu faina si intindem pentru a obtine o grosime de 1/2 centimetri. Intr-o tava cu diametrul de 25 cm, se unge cu putin unt, se adauga aluatul pe care avem grija sa il asezam bine pe margine, se inteapa cu furculita si se coace timp de 20 minute.
Cat timp aluatul este la cuptor, finalizam umplutura.
Intr-un castron se rade cascavalul si il amestecam cu cele 3 oua si iaurtul grecesc, peste care adaugam compozitia din tigaie si amestecam. Se adauga sare si se amesteca bine.
Dupa cele 20 minute se scoate aluatul din cuptor, se adauga umplutura si se introduce tarta cu spanac pentru inca 15 minute la 200 de grade.
Aceasta este tarta cu spanac, usor de preparat desi par multe operatiuni, insa toate se fac intr-un timp relativ scurt. Este ideala pentru a fi servita impreuna cu salata verde. Eu am combinat o salata din valeriana si avocado, am servit la micul dejun, iar Bogdan s-a bucurat de ea la birou.
O puteti pregati la petreceri ca aperitiv si cu siguranta invitatii vor fi incantati de aceasta combinatie plina de arome!
Va doresc pofta buna!
creanga valerica
Eu am facut-o pentru buburuza mea cu faina de hrisca ..am adaugat branza de capra si un pic de marar, pe langa ingredientele tale..si a iesit absolut minunata!Sarbatori linistite !
danielaniculi
YUMIIII!!!! Cu branza de capra cred ca am sa fac si eu ca cea mica nu mai are voie nimic cu proteina de vaca si abia astept sa testez lactatele de capra sa vad cum o sa-i mearga!
Dina
Buna! Cu spanacul congelat cum procedăm?
danielaniculi
Buna, spanacul congelat gatit in tigaie pentru a elimina excesul de lichid. Merge si varianta de spanac congelat.