Vremea ploioasa pe mine nu ma deprima, insa asa imi deschide o dorinta de a gati chestii dulci dar fara zahar si alte ingrediente periculoase.
Ploua torential sau infernal, ca dupa cateva saptamani de canicula, iar ploaia nu dadea semne sa se opreasca, deci eram cam blocata cu o ceasca de cafea in mana si cu ochii lipiti de geam.
Da, stiu ca suna a stereotip, dar statul in casa pe vreme rea imi aminteste de copilarie, cand mamaia ne rasfata cu gogosi, clatite sau cozonac. Sa mai zic de cartofi prajiti? 🙂 nu mai zic, ca nu avem voie, au zis-o specialistii ca sunt cancerigeni iar eu am decis sa eliminam tot ceea ce se ” dovedeste ” a fi nociv. Mama lui de stres zilnic, de asta nu mai pomeneste nimeni …
Dar hai ca o dau in altele si reteta asta este atat de pufoasa si aromata ca e pacat sa o stricam cu ganduri negative, cu atat mai mult cu cat intr-o bucatarie de succes, ingredientul principal este dragostea, dragostea pentru tine, pentru familie, pentru ceea ce gatesti.
Nu este o reteta preluata, este o reteta cu ceea ce mi-a oferit frigiderul fara a fi nevoita sa ies din casa, dar pentru ca a iesit buna, imi doresc sa o incercati si voi, macar din curiozitate, pentru a descoperi ca si prajiturile fara zahar pot fi gustoase.
Ingrediente chec cu ricotta si cocos:
- 3 linguri indulcitor natural Stevia ( sau 100 g zahar alb)
- 4 oua
- 250 g branzica ricotta
- 50 g faina de cocos
- 50 g faina de orez
- 125 g unt
- 1 lingurita esenta de rom
- 1 banana
- 70 g fulgi cocos
- 1 plic praf de copt ( 10 grame)
Modalitate de preparare chec cu ricotta si cocos:
Pasul 1, intotdeauna spala ouale bine, asa se incepe o reteta, in liniste, pas cu pas, cu muzica in surdina daca aveti vecini sensibili, insa de preferat este cu muzica la maxim 🙂
1.Intr-un castron amestecati cu un tel untul topit cu cele 3 linguri de indulcitor natural.
Am ales sa folosesc indulcitor natural pentru ca era o prajitura, la naiba, era o prajitura din care chiar vroiam sa mananc, fara sa imi bubuie capul ca am folosit 100 g zahar alb, 100 g zahar alb…zahar alb. Ati prins ideea, daca nu doriti sa folositi induclitor, turnati in castronul cu pricina 100 g zahar alb.
2.Incorporati in amestecul de unt, ouale si banana zdrobita in prealabil cu furculita.
3.Dupa banana vine ricotta ( scursa).
4.Amestecati totul cu telul, iar cand compozitia este omogena, adaugati faina de cocos si faina de orez, impreuna cu praful de copt si esenta de rom.
5.Pentru final au ramas fulgii de cocos, pe care ii incorporam amestecand incet toata compozitia.
Intr-o tava de chec, tapetata cu hartie de copt si unt, adaugati amestecul obtinut.
Introduceti tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 40-50 minute. Stiti treaba aia, mai verificati din cand in cand si crusta, ceva test cu scobitoarea, dar va spun ca la temperatura folosita, in 45 minute checul este gata.
Lasati-l 10 minute sa se relaxeze inainte de a fi taiat.
Este o gustare sanatoasa, ideala si pentru pachetelul celor mici, nu trebuie sa stie cu ce este facuta, dar daca totusi va intreaba spuneti-le o poveste frumoasa, in care ati folosit ingrediente magice, aduse de zana cea buna special pentru ei.
Pentru cei mari, se potriveste de minune alaturi de o cescuta de cafea calda , fara zahar, da?
Cum a fost ? Sper ca si pe placul vostru 🙂
Alina
Bună. Cu ce se poate înlocui faina de orez?nu folosesc și as fi vrut sa fac aceasta rețetă. Multumesc
danielaniculi
Buna, Alina. Incearca cu faina de ovaz.