Probabil că friptura de vită la grătar este una din cele mai mari provocări, iar pentru a obține o friptură ca la carte ai nevoie de multă informație și tehnică. Nu sunt nici pe departe o expertă, dar cu ingredientele potrivite, ustensile speciale și puțină documentare în prealabil, nu îmi fac griji, iar faptul că rețeta a ajuns pe blog înseamnă că este bună de transmis mai departe.
La mine în bucătărie sunt „bucătarul” familiei și de fiecare dată când intru acolo mă agit să scot cele mai bune preparate ținând cont de gustul fiecăruia, iar cum Domnul B are o slăbiciune pentru aceste bucăți consistente de proteină, am analizat cu atenție ultima carte achiziționată, un curs de gătit cu Martha Stewart din care am prins secretul unei fripturi de vită la grătar.
Tehnica am adaptat-o, folosind un grill marca Zepter de mărime mare, în care am plasat și rondele de ceapă, o garnitură minunată pentru această friptură.
Să începem!
Ingrediente:
Pentru untul aromat:
- 200 g unt
- 1 linguriță rozmarin tocat
- 1 lingură pătrunjel tocat
- 1 linguriță sare
- 1/4 linguriță oregano uscat
Pentru friptură:
- 1 bucată vrăbioară fără os ( aproximativ 400 gr)
- sare
- piper
- ulei măsline
- 1 ceapă galbenă
- 1 ceapă roșie (opțional)
Pentru legume la wok:
- 1 zucchini galben (mărime mică)
- 1 zucchini verde (mărime mică)
- 3 căței de usturoi
- 1 bucată ghimbir
- 1 morcov
- 20 g ciuperci shiitake (deshidratate)
- 2-3 linguri ulei susan
- semințe de susan
- sos de soia (opțional)
Modalitate de preparare:
Pentru că orice rețetă începe cu începutul, primul pas este că friptura este scoasă din frigider cu măcar 1 oră înainte de preparare pentru a ajunge la temperatura camerei, la fel și untul pentru a putea fi amestecat cu ușurință.
Când untul s-a înmuiat, se amestecă într-un castron cu restul ingredientelor, folosind o spatulă flexibilă, iar compoziția obținută se transferă pe o bucată de hârtie pergament. Așezați untul la jumătate, după care împăturiți hârtia și rulați înainte și înapoi pentru a modela untul sub forma unui baton.
Răsuciți capetele și sigilați bine pentru a scoate golurile de aer, apoi introduceți untul la rece pentru aproximativ o oră. La final el va arăta cam așa:
O bucată de unt perfectă pentru friptură, pește, legume sau de ce nu direct pe o felie de pâine, ușor încălzită.
Legume la wok
În intervalul de timp în care untul și fritptura au ajuns la temperatura camerei, am pregătit legumele pentru wok, o garnitură care mie îmi place foarte mult. Ciupercile shiitake sunt total opționale sau pot fi foarte bine înlocuite cu câteva ciuperci champignon. Întâmplarea a făcut să cumpăr mai multe pungi cu ciuperci shiitake pentru beneficiile pe care le au acestea și pentru că îmi place mâncarea asiatică.
Cele deshitratate au nevoie de 10-15 minute de rehidratare într-un bol cu apă caldă, apoi le-am feliat grosier.
Restul legumelor, respectiv usturoi, ghimbir, zucchini și morcov, le-am tăiat bastonașe de mărime potrivită, nici foarte subțiri, nici foarte groase.
Se spune că a găti la wok este o modalitate sănătoasă de preparare a legumelor, folosind o temperatură ridicată pentru un timp foarte scurt, legumele își păstrează vitaminele, și culoarea, fiind în același timp gustoase și gătite uniform.
Pentru legume am folosit din nou tehnologia Zepter, unde am încis mai întâi vasul urmărind indicatorul capacului cu termocontrol, când acesta a atins zona verde am adăugat uleiul ce poate fi de susan, măsline/struguri.
În wok-ul bine încins cu ulei se adaugă toate ingredientele și se amestecă cu o spatulă pentru aproximativ 3 minute.
La final am stropit cu puțin sos de soia și am adăugat 1 lingură de semințe de susan.
Friptură de vită la grătar
Am lăsat pentru final piesa de rezistență, mai ales că timpul de preparare este la fel de scurt ca la legume. Tehnica este cea prezentată de Martha Stewart care povestește în primul rând că o felie de carne mai groasă va fi cea mai bună alegere pentru grătar, ceea ce înseamnă o grosime de 2,5-5 cm.
Legumele la grătar precum ceapa sau chiar roșiile sunt o garnitură delicioasă și practică, cu atât mai mult cu cât carnea este preparată tot la grătar. Iar singurul decor necesar va fi untul aromat, pe care noi deja îl avem făcut.
Grill-ul Zepter mi-a fost ajutorul de bază pentru această friptură, încins bine și uns cu ulei de măsline, a rumenit perfect atât bucata de vrăbioară cât și feliile de ceapă.
Recomandări din carte:
Dacă este nevoie legați friptura cu sfoară de bucătărie pentru a se găti uniform (în cazul meu nu a fost nevoie, poate la mușchiul de vită este necesar).
Încingeți grătarul la foc mediu spre mare și ungeți-l cu puțin ulei. Asezonți carnea pe ambele părți cu sare și piper din belșug, apoi frigeți carnea cu capacul pus.
În același vas am adăugat rondele de ceapă roșie și galbenă.
Vrăbioara are timp de frigere 5-6 minute pe fiecare parte, la temperatură medie.
Pentru că am folosit un vas zepter ce continuă gătire și după ce focul a fost stins, am ținut carnea 4 minute pe fiecare parte, apoi încă 5 minute cu focul stins și o crenguță de rozmarin.
Luați friptura de pe grill și lăsați-o să se odihnească timp de 10 minute. Așezați deasupra o bucată de unt aromat, iar alături ceapa bine friptă și opțional legumele la wok.
Cea mai bună friptură este cea care se potrivește gustului tău.
Cu drag,
D
Lasă un răspuns