Când am început acest blog nu mă gândeam decât să împărtășesc rețete simple pe care oricine le poate pregăti, că doar de aceea sunt rețete făcute acasă, idee ce nu s-a schimbat deși sunt aproape de aniversarea blogului, deja 2 ani.
2 ani în care am fost aici cu tot sufletul, uneori mai energică, alteori fără chef, așteptând să pot lega 2-3 cuvinte pentru un articol. Așa am realizat că nu pot scrie dacă starea mea interioară nu îmi permite acest lucru.
2 ani în care mi-am păstrat aceeași dorință, de a împărtăși rețete lejere și de a încuraja gătitul în familie.
Această rețetă face parte din aceeași categorie, de aceea vă invit să gătim ceva simplu și bun, în ciuda faptului că poate părea complicat.
Porc învelit în bacon, piure de păstârnac și sos de coacăze
Ingrediente:
- 1 mușchi de porc (aproximativ 1 kg)
- 10 felii prosciutto/bacon
- 1 linguriță cimbru
- 2 linguri muștar picant
- sare
- sucul de la 1 portocală
- 200 ml vin alb
- 1 lingură miere de albine
Pentru piure:
- 700-800 g păstârnac
- 250 ml lapte
- 40 g unt
- sare
- piper
Pentru sos:
- 250 g coacăze congelate
- 1 lingură zahăr brun (opțional)
- sucul de la 1 portocală
Modalitate de preparare:
Mușchiul de porc (pe care eu l-am avut din două bucăți) se asezonează cu sare și cimbru, apoi se așează peste feliile de bacon pentru a putea fi rulat/ învelit.
Înainte de a înfășura mușchiul de porc în bacon, am adăugat muștarul. Folosesc muștar destul de des la fripturi pentru că îmi place gustul pe care îl oferă, iar muștarul de la Kuhne are un gust deosebit, ușor iute, numai bun pentru cum am ales să fac această rețetă.
Domnul porc, acum trecut pe la SPA, este transferat într-un vas termorezistent pentru a continua tratamentul început.
Mierea de albine se distribuie pe toată suprafața cărnii peste care adăugăm vinul alb și sucul de portocală.
Obișnuiesc să las la marinat fiecare friptură pentru 2 ore, iar de această dată nu am făcut o excepție.
În cuptorul preîncălzit la 100 de grade, se va găti mușchiul nostru timp de 4-5 ore, în funcție de tipul de cuptor și evident calitatea cărnii.
Cu jumătate de oră înainte de a scoate carnea, ne putem ocupa de garnitură, fie ea la alegere sau de ce nu acest piure cremos și aromat de păstârnac.
Modalitate de preparare:
Într-un vas cu apă rece adăugăm păstârnacul curățat și 1 linguriță de sare. După ce apa atinge punctul de fierbere, lăsăm focul la mic și vasul acoperit cu un capac pentru 15-20 de minute.
Într-un alt vas topim untul și adăugăm laptele. Amestecul trebuie să fie fierbinte pentru a putea prepara piureul.
Păstârnacul, scurs de excesul de apă, se adaugă într-un blender împreună cu amestecul de lapte și se pulsează la viteză mare pentru aproximativ 2 minute.
Pentru o textură mult mai cremoasă, elegantă și fină, am trecut amestecul obținut printr-o sită, presând cu o spatulă. La final se asezonează cu sare și piper.
Pentru sosul de coacăze
Se combină sucul de portocale cu zahărul într-o tigaie peste care se adaugă fructele congelate.
La foc potrivit se lasă amestecul pentru 10 minute, amestecând frecvent. Pentru un sos mai dulce, cantitatea de zahăr poate crește, însă părerea mea este că piureul de păstârnac este destul de dulce, astfel că are nevoie de un contrast, ca să nu mai zic că interesul nostru este să eliminăm zahărul din alimentație.
Am încălecat pe o șa și v-am zis rețeta mea 🙂
Cu drag,
D
Lasă un răspuns