Vremea aceasta mohorâtă poate fi îndulcită doar cu un desert fin, cremos și elegant. Când vanilia, laptele și smântâna se întâlnesc, se întâmplă un creme brulee, un desert ideal pentru a vă răsfăța musafirii.
Rețeta originală, inspirată de la Gordon Ramsey, vă propune un creme brulee cu rubarbă, însă eu am ales un fruct preferat de noi.
Dacă doriți o variantă clasică a acestui desert, trebuie doar să renunțați la fructele ce vor fi la bază.
Mi se pare un desert interesat pentru mesele festive, mai ales că se servește în vase individuale și arată foarte frumos. Pentru masa de Paște mă gândesc serios să aleg acest creme brulee, nu doar că este un desert fin, dar fiind servit rece, este și foarte răcoritor.
Ingrediente:
- 15 g unt
- 150 g căpșune (feliate)
- 2 linguri miere de albine
- semințele de la 1/2 păstaie de vanilie
- 250 ml smântână cu 48 % grăsime
- 100 ml lapte integral
- 4 gălbenușuri
- 50 g zahăr tos
Preparare:
Cuptorul se încinge la 140 de grade.
Într-o tavă mai mare am așezat 4 boluri termorezistente (ramekin, acel tip de vas folosit pentru o singură porție).
Untul l-am topit într-o tigaie, peste care am adăugat căpșunele feliate, mierea de albine și semințele din păstaia de vanilie. Amestecând frecvent, am menținut pe foc pentru 5 minute, apoi am împărțit compoziția în cele 4 forme pregătite.
Într-o altă cratiță, am combinat smântâna cu laptele și le-am lăsat la foc mic până când au atins punctul de fierbere (dar nu să clocotească).
Gălbenușurile le-am frecat cu zahărul până au început să aibe o textură cremoasă. Partea asta se rezolvă foarte bine cu un tel.
După ce amestecul de gălbenușuri a devenit cremos, am adăugat laptele în fir subțire amestecând continuu pentru a obține un amestec omogen.
Amestecul obținut l-am trecut printr-o sită și apoi l-am împărțit în bolurile pregătite.
În tava în care sunt formele, se adaugă apă clocotită până la jumătatea formelor.
Crema se coace timp de 45 de minute, se lasă să se răcorească, apoi se păstrează la rece până în momentul servirii.
Pentru a servi, se presară aproximativ 1 linguriță de zahăr deasupra, apoi se caramelizează cu o lampă de bucătărie.
Pentru o variantă dietetică, eu aș alege un creme brulee fără extra zahăr, dar pentru a păstra rețeta originală, acest detaliu este imposibil de omis.
Cu drag,
D
Lasă un răspuns