Vă invit să vă gândiți de 1000 de ori înainte de a merge la solar și tot de atâtea ori înainte de a vă expune la soare fără cremă cu factor de protecție solară!
Mi-a spus la un moment dat o doamnă doctor: „ceea ce vedem acum pe plajele din România este melanomul ce va apărea peste 15 ani”.
A venit căldura și în curând presimt că se vor aglomera toate piscinele, ștrandurile și plajele, într-o disperare cu care din păcate ne-am obișnuit, iar eu asta vreau să fac începând de astăzi, să dezvolt această campanie care să prezinte alături de alți bloggeri și colegi (într-un număr cât mai mare, sper eu) riscul la care vă expuneți atunci când nu luați în seamă recomandările specialiștilor în domeniu.
Blogger, influencer, jurnalist sau PR care mă citești, vreau să-ți spun că e nevoie de implicare la nivel mare.
Știu că an de an se discută acest subiect, la fel de bine știu că dezbaterile apar în această perioadă, majoritatea sunt statistici amănunțite pe care le prezintă persoane cu experiență în domeniu, însă eu vă scriu din experiența personală și din ceea ce mi-au auzit urechile prin cabinetul dermatologului.
La soare se stă cu cap!
Dacă aș fi învățat din timp tot ce trebuie despre expunerea la razele periculoase ale soarelui aș fi fost mai săracă cu un subiect de discuție 🙂
Trecând peste toate sfaturile legate de alimentație, pentru a căpăta un bronz frumos pe timpul verii, eu vin contra acestui curent și spun că nu există bronz frumos sau bronz bun.
1.Niciun bronz nu este sănătos, acesta fiind primul pas către apariția melanomului!
Pielea are nevoie de o îngrijire specială! Aplică creme cu factor de protecție cât mai ridicat, iar dacă ai o piele sensibilă, care tinde să se înroșească foarte repede, atunci este ideal sa folosesti o cremă specială pentru acest tip de piele (50+ very high protection).
2.Vara se poartă hainele cu mâneci lungi și protecție solară
Este al treilea an de când pe timpul verii sunt „mai îmbrăcată decât iarna”.
Cămăsile cu mâneci lungi, pantalonii sau fustele vaporoase, pălăria și ochelarii sunt echipamentul meu pentru a trece cu bine peste temperaturile ridicate.
Acesta este un sfat benefic pentru toată lumea și nu doar pentru cei cu piele sensibilă.
3. La umbră este cel mai safe!
În mod normal, atât la plajă cât și la plimbare se iese dimineața până în ora 10 și după-amiază după ora 17, în rest sunt ideale locurile cât mai umbrite. Între orele 10 și 16 activitatea solară are o intensitate maximă!
Cu cât pielea este mai deschisă la culoare cu atât este mai mare riscul apariției cancerului de piele. Poate că nu iți place culoarea pielii tale, asta este, eu zic să o accepți și să iubești sănătatea înainte de orice!
Saloanele de bronzat sunt mult mai dăunătoare decât lumina soarelui, iar melanomul nu apare imediat după ce piele a fost expusă la soare, melanomul apare după ce pielea a fost agresată cu arsuri solare și mers la solar în mod repetat. Consecințele apar mult mai târziu.
Lumea știe deja că an de an se discută despre importanța respectării anumitor reguli în sezonul cald, dar din păcate 99% nu iau în serios și mai rău decât atât îi expun și pe cei mici!
Controlul la dermatolog, o necesitate!
Trebuie să recunoaștem că cei mai mulți ajung la dermatolog atunci când au o problemă, un coșulet, o iritație, o eczemă, o mâncărime, o aluniță diferită!
La dermatolog este recomandat să mergeți la începutul verii, înainte ca pielea să fie expusă, pentru un control dermatologic amănunțit și o evaluare completă, apoi după 6 luni și după ce sezonul cald s-a încheiat, să reveniți la cabinet.
Pe lângă mersul la dermatolog, este foarte important să ne monitorizăm singuri alunițele, pentru a putea face comparații în cazul în care apar modificări.
Orice recomandare de extirpare se tratează ca atare!
Dacă în urma unui control ți s-a recomandat să revii pentru excizia nevului, păi să revii în cel mai scurt timp posibil! Băbismele acelea cum că au murit oameni pentru că au zgândărit alunița, sunt niște monstruozități din cauza cărora probabil se mai moare și astăzi!
Nimeni nu a murit că și-a scos alunița, decât cei ce au scos-o într-un stadiu mult prea avansat…
Vrei să îți spun că dacă îl descoperi într-o fază incipientă ai șanse de supraviețuire de 100 %?
Evident ca este mult mai simplu să previi, decât să tratezi, ca să nu mai spun că în România tratementul citostatic pentru melanom este învechit și complet irelevent.
Deci, să recapitulăm:
- control la dermatolog si autoevaluare
- cremă de calitate cu factor de protecție
- la umbră între 10 și 17
- FĂRĂ SOLAR
- fără o piele bronzată/arsuri solare
- ochelari cu protecție UV
- haine vaporoase din țesături dense
- pălării cu boruri mari
Cu drag,
D
Lasă un răspuns